Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2007. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2008. 01. 01

Pétervására Város Önkormányzatának Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselőtestület) elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a Pétervásárán élő állampolgárok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása érdekében, így különösen:

a) a polgárok közéletbe való bevonása,

b) a település fejlesztése és szépítése,

c) a környezetvédelem,

d) az idegenforgalom,

e) a kultúra és a hagyományok ápolása,

f) a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása.

E célok megvalósítása érdekében a Képviselőtestület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően – keretet állapíthat meg az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése, az önszerveződő közösségek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében e rendeletben szabályozott pályázati rendszert vezet be.

A Képviselőtestület a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (5) bekezdésében, valamint 16. § (1) bekezdésében és az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 13/A. §-ban és 15/A. §-ban foglaltakra – a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. §

(1) Ez a rendelet Pétervására város közigazgatási területén bejegyzett székhellyel rendelkező, közérdekű feladatot ellátó önszerveződő közösségekre terjed ki.

(2) A rendelet alapján támogatható közérdekű feladatok különösen:

a) a településfejlesztés, a településrendezés, az épített és természeti környezet védelme, a lakásgazdálkodás,

b) a vízrendezés és a csapdékvíz elvezetés, a csatornázás,

c) a köztemető fenntartása,

d) a helyi közutak és közterületek fenntartása,

e) a köztisztaság és a településtisztaság biztosítása,

f) a helyi tűzvédelmi, közbiztonsági feladatok,

g) közreműködés a foglalkoztatás megoldásában,

h) az óvodáról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásról, valamint a gyermek és ifjúsági feladatokról gondoskodás,

i) a közösségi tér biztosítása,

j) közművelődési, tudományos, művészeti tevékenység, sport támogatása,

k) a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének biztosítása,

l) az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése,

m) önszerveződő közösségek tevékenységének, képviselőtestülettel való együttműködésének támogatása.


2. Értelmező rendelkezések

2. §

E rendelet alkalmazásában

a) önszerveződő közösség:

1. a bíróság által bejegyzett társadalmi szervezet (kivéve a biztosító egyesületet és a politikai pártot, valamint a munkáltatói és a munkavállalói érdek-képviseleti szervezetet) alapítvány, közalapítvány, továbbá

2. mindazon bíróság által nem bejegyzett közösség, amely a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében, legalább 3 éve folyamatosan közérdekű feladatot lát el.

b) Közérdekű feladatot lát el az olyan önszerveződő közösség, amely az önkormányzat kötelező vagy önként vállalt 1. § (2) bekezdés szerinti feladatainak ellátásában vesz részt vagy azt segíti, illetőleg tevékenységével a polgárok helyi közéletbe való bevonását szolgálja.

c) támogatás: az önkormányzat által saját költségvetése terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből, továbbá az Európai Unióból származó forrásokból az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen, céljelleggel – nem szociális ellátásként – nyújtott pénzbeli juttatás.


II. fejezet

A pályázati rendszer

1. A pályázatok benyújtása

3. §

(1) Az önszerveződő közösség (a továbbiakban: pályázó) pénzügyi támogatás iránti pályázatát egy példányban, írásban, zárt borítékban – személyesen vagy postai úton, kizárólag a rendelet 1. számú melléklete szerinti Pályázati Adatlapon – kell a polgármesterhez benyújtani úgy, hogy a pályázat a tárgyév január 20. napjáig megérkezzen. A pályázati határidő elmulasztása miatt nincs helye igazolási kérelemnek. A Képviselőtestület különösen indokolt esetben év közben is írhat ki pályázatot, ebben az esetben a pályázatot a pályázati felhívás közzétételétől számított 30 napig kell benyújtani.

(2) A pályázathoz csatolni kell:

  1. a pályázó bírósági bejegyzéséről szóló végzés másolatát,
  2. a pályázó alapszabályát vagy működésének egyéb alapdokumentumát,
  3. amennyiben a pályázó az előző évben is részesült támogatásban, az előző évi támogatás felhasználásáról szóló bizonylatok fénymásolatát,
  4.  a pályázó előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra, elért eredményekre,

e) a pályázó döntéshozó szervének üléséről készült azon jegyzőkönyvet vagy határozati  kivonatot, mely a pályázat benyújtására vonatkozó döntést és a megvalósítani kívánt célt tartalmazza,

f) a pályázó által pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a felhasználás ütemezését a várható költségek szerint részletezve.

(3) Amennyiben a pályázó korábban már részesült támogatásban, a (2) bekezdés a) – b) pontjaiban felsorolt dokumentumok ismételt benyújtása mellőzhető, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentumok tartalma nem változott.


2. A beérkezett pályázatok előzetes vizsgálata

4. §

(1) A beérkezett pályázatokat a pályázati határidő elteltét követő 15 napon belül a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság (a továbbiakban: PÜB) felbontja és megvizsgálja.

(2) A pályázót a PÜB üléséről úgy kell értesíteni, hogy azt a PÜB ülése előtt legalább 5 nappal korábban kézhez kapja. Az értesítésben a pályázó figyelmét fel kell hívni arra, hogy megjelenése a PÜB ülésén nem kötelező, és távolmaradása esetén igazolási kérelemnek nincs helye.   

(3) A PÜB ülésén minden pályázó képviselője jelen lehet. A képviseleti jogosultságot a PÜB vizsgálja, amennyiben a képviselő képviseleti jogosultságát nem tudja hitelt érdemlő módon bizonyítani a PÜB az ülés további részéről kizárja. A pályázatok felbontásakor minden pályázó képviseleti jogosultságát igazoló képviselője jelen lehet. A pályázatok vizsgálatakor csak a vizsgált pályázat képviselője lehet jelen a PÜB ülésén, és a PÜB elnökének engedélye alapján kizárólag a pályázatára vonatkozó kérdésekre válaszolhat.

(4) A PÜB vizsgálata arra terjed ki, hogy:

a) a pályázó az 1. § (1) bekezdésben meghatározott közérdekű feladatot ellátó önszerveződő közösség-e,

b) a pályázat az e rendelet alapján támogatható közérdekű feladatra vonatkozik-e,

c) a pályázat a 3. § (1) bekezdése szerinti pályázati határidőben érkezett-e,

d) a pályázó – amennyiben a tárgyévet megelőző évben pályázott – számadási kötelezettségének eleget tett-e, azaz az előző évben kapott pénzügyi támogatással megfelelően elszámolt-e,

e) a pályázó pályázatához csatolta-e a 3. § (2) bekezdés szerinti mellékleteket.

(5) Amennyiben a pályázatot hiányosan nyújtják be a PÜB az ülésén jelen lévő pályázót szóban, az ülésről készült jegyzőkönyvbe rögzítve, a távollévő pályázót pedig írásban hívja fel arra, hogy a felhívás kézhezvételétől számított 10 napon belül a hiányt pótolja. A PÜB hiánypótlási felhívásában tájékoztatja a pályázót, hogy hiánypótlásra csak egyszer van lehetősége és a hiánypótlási határidő jogvesztő, annak elmulasztása miatt igazolási kérelemnek nincs helye.

(6) A PÜB a (4) bekezdésben meghatározott vizsgálat eredménye alapján zárt ülésen alakítja ki indokolással ellátott, írásos véleményét a pályázatokról, amit jelenlévő tagjai írnak alá. A PÜB írásos véleménye nem nyilvános.

(7) A PÜB írásos véleményében

a) a (4) bekezdés a) – b) pontjának nem megfelelő pályázatot „tartalmi hibás” megjelöléssel és indokolással véleményezi,

b) a (4) bekezdés c) pontjának nem megfelelő pályázatot „elkésett” megjelöléssel, a beérkezés időpontjának feltüntetése mellett, indokolás nélkül véleményezi,

c) a hiányos pályázatot az (5) bekezdésben foglalt hiánypótlási határidő eredménytelen eltelte után „formai hibás” megjelöléssel véleményezi, és ebben az esetben az indokolási kötelezettség csak az elmulasztott hiánypótlás körülményeire terjed ki.


3. A pályázatok elbírálása

5. §

(1) A pályázatokról a Képviselőtestület minősített többséggel hozott határozatban dönt.

(2) A PÜB által véleményezett pályázatokat a polgármester a tárgyév február 15. napját követő képviselőtestületi ülésre terjeszti be.

(3) A Képviselőtestületre a PÜB írásos véleménye nem kötelező erejű, azt felülbírálhatja, de nem hozhat olyan döntést, amely e rendelet előírásaival nyilvánvalóan ellentétes.

(4) A Képviselőtestület további érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a pályázatokat, ha a tárgyévi költségvetéséről szóló rendeletében e rendeletben foglalt célokra nem állapított meg keretet.

(5) A Képviselőtestület – amennyiben a (4) bekezdés alapján érdemi vizsgálat nélkül nem utasította el a pályázatokat – az ÜB írásos véleményének figyelembevételével döntését megelőzően megvizsgálja, hogy

a) a pályázó tevékenysége mennyiben közérdekű, a támogatásban részesítendő célkitűzés a köz javát mennyiben szolgálja és mennyiben megvalósítható,

b) a pályázó a támogatásban részesítendő cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel,

c) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.


4. Döntés a pályázatokról

6. §

(1) A Képviselőtestület kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló
határozatban megjelöli:

a) a támogatás felhasználásának célját,

b) a támogatás összegét, folyósításának időpontját, annak ütemezését,

c) a támogatási szerződés megkötésére nyitva álló határidőt.

(2) A támogatásban részesülő pályázó a kapott támogatást csak a Képviselőtestület által meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a Képviselőtestület előzőleg hozzájárult.

(3) A pályázatok elbírálása során a Képviselőtestület dönthet úgy is, hogy

a) a pályázó által igényelt összegnél kisebb összegű támogatást ítél meg,

b) a támogatás folyósításának ütemezését a pályázattól eltérő módon állapítja meg,

c) pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(4) A Képviselőtestület elutasítja annak a pályázónak a támogatását, aki

a) az ÜB írásos véleményében „tartalmi hibás”, „elkésett” vagy „formai hibás” jelölést kapott,

b) az 5. § (5) bekezdés szerinti vizsgálat alapján nem felel meg az e rendeletben foglalt támogatási céloknak.

(5) A Képviselőtestület döntése ellen nincs helye jogorvoslatnak.

(6) A Képviselőtestület döntését a polgármester közli a pályázókkal.

(7) A támogatás évét követő három évig nem részesíthető pénzügyi támogatásban az a pályázó, aki

a) az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem vagy nem megfelelően számolt el,

b) az előző évben kapott támogatást – a Képviselőtestület előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel,

c) a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeit neki felróható módon megsérti.

(8) A Képviselőtestület nem szolgáltatja vissza a benyújtott pályázati anyagot.


III. fejezet

A támogatás kifizetésének és felhasználásának rendje

1. Támogatási szerződés

7. §

(1) A pályázó a Képviselőtestület 6. § (1)-(3) bekezdései szerinti támogató döntésének kézhezvételét követő 15 napon belül köteles a polgármesternél kezdeményezni a támogatási szerződés megkötését. Amennyiben a pályázó mulasztása miatt 30 napon belül nem kezdeményezi a támogatási szerződés megkötését, a támogatói döntés érvényét veszti.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott kezdeményezést követő 15 napon belül a Képviselőtestület döntésének megfelelő tartalommal támogatási szerződést köt a pályázóval.

(3) A támogatási szerződés tartalmazza:

a) a támogatás felhasználásának célját,

b) a támogatás összegét, folyósításának időpontját, annak ütemezését,

c) számadási kötelezettség előírását a pályázó részére juttatott összeg rendeltetésszerű felhasználásáról, ezen belül:

ca) a támogatás felhasználásáról történő elszámolás módját, határidejét,

cb) az elszámolás és a szerződésben vállalt kötelezettség elmulasztásának következményeit,

cc) a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának önkormányzati ellenőrzéséhez való hozzájárulást.

d) a pályázó nyilatkozatait a következőkről:

da) a pályázó szervezet hatályos alapszabálya, illetve alapító okirata lehetővé teszi az adott támogatás szabályos felhasználását,

db) a pályázatban és csatolt mellékleteiben foglalt adatok, információk és dokumentumok teljes körűek, valódiak és hitelesek,

dc) a pályázó lejárt köztartozással nem rendelkezik,

dd) annak tudomásul vételét, hogy a támogatás kedvezményezettjének megnevezése, a támogatás tárgya, a támogatás összege, a támogatott program megvalósítási helye e rendelet szerint nyilvánosságra hozhatók,

de) az azonnali beszedési megbízás megadását az alábbi esetben:

1. Ha hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a pályázó a pályázat szakmai, pénzügyi tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltatott a pályázat benyújtásakor,

2. Amennyiben a támogatott pályázat meghiúsulását vagy tartós akadályoztatását előidéző körülmény a kedvezményezettnek felróható okból következett be.

df) arról, hogy az államháztartás alrendszereiből folyósított támogatásból eredő lejárt és ki nem egyenlített tartozása nincs a szervezetnek;

dg) arról, hogy a pályázó képviselője büntetlen előéletű, illetve szándékos bűncselekmény miatt nincs ellene folyamatban büntetőeljárás.

e) a pályázó tájékoztatását arról, hogy a támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a Képviselőtestület előzőleg hozzájárult,

f) az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat,

g) a pályázó felhívását arra, hogy amennyiben pályázatának megvalósítása részben vagy egészben meghiúsul, tartós akadályba ütközik, vagy a szerződésben foglalt ütemezéshez képest késedelmet szenved, illetve ennek bekövetkezése fenyeget, ezt haladéktalanul köteles írásban jelenteni a Képviselőtestületnek,

h) a pályázó tájékoztatását arról, hogy amennyiben a támogatott pályázat megvalósítása a pályázónak fel nem róható okból meghiúsul vagy tartós akadályba ütközik, ez köteles írásban jelenteni a Képviselőtestületnek, és az igénybe nem vett támogatásról le kell mondania, az igénybe vett támogatás egészének vagy arányos részének visszafizetéséről a Képviselőtestület rendelkezik.

2. A támogatás folyósítása

8. §

(1) Támogatást csak az aláírt támogatási szerződésnek megfelelően lehet folyósítani.

(2) A Képviselőtestület által megállapított pénzügyi támogatást a támogatási szerződésben meghatározott módon a pályázó folyószámlájára kell átutalni vagy házipénztárból kell kifizetni.


3. Közzététel

9. §

(1) A támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat a Képviselőtestület honlapján közzé kell tenni, legkésőbb a döntés meghozatalát követő hatvanadik napig és legalább öt évig biztosítani kell az adatok hozzáférhetőségét.

(2) Nem kell közzétenni, ha – az (1) bekezdésben meghatározott határidő előtt – a támogatást visszavonják vagy arról a pályázó lemond.


4. Elszámolás a támogatás felhasználásáról

10. §

(1)  A pályázó a kapott pénzügyi támogatás felhasználásáról köteles írásban elszámolni.

(2) A pályázó elszámolási kötelezettségének:

a) a tárgyévet követő évre szóló pénzügyi támogatás iránti pályázat benyújtásakor, vagy

b) amennyiben a tárgyévet követő évben pénzügyi támogatás iránt pályázatot nem nyújt be, legkésőbb a tárgyévet követő március 10. napjáig köteles eleget tenni.

(2)   Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok másolatának benyújtásával és a pályázati cél megvalósításáról szóló írásos beszámolóval teljesíthető. Az elszámolást a polgármesternek kell benyújtani.

(3)  Az elszámolások elfogadásáról a Képviselőtestület az elszámolás benyújtását követő 30 napon belül dönt.


5. Ellenőrzés

11. §

(1) A Képviselőtestület vagy az általa megbízott szerv a támogatás felhasználását bármikor ellenőrizheti a pályázónál.

(2) Az ellenőrzést a pályázó köteles tűrni és elősegíteni. A pályázó az ellenőrzés során a támogatás felhasználásával összefüggő valamennyi dokumentumot és körülményt köteles feltárni.

(3) Amennyiben az ellenőrzéskor a Képviselőtestület vagy az általa megbízott szerv a támogatás felhasználásával kapcsolatos szabálytalanságot észlel, abban az esetben a támogatás további folyósítását felfüggeszti. A felfüggesztett támogatás a Képviselőtestület e tárgyban hozott döntéséig nem folyósítható.


IV. fejezet

Módosuló rendelkezések

12. §

(1) A Képviselőtestület Szervezeti és Működési szabályzatról szóló 4/2007. (III. 30.) rendeletének (a továbbiakban: SZMSZ) 28. § 2. pontja az alábbi j) alponttal egészül ki:

„28. § 2. (…) j) a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásához.”

(2) Az SZMSZ 5. számú mellékletének 1. pontja helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.


V. fejezet

Záró rendelkezések

13. §

(1) Ez a rendelet 2008. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző – az SZMSZ-ben meghatározott módon – gondoskodik.


Pétervására, 2007. november 29.


Pál László                                                             Dr. Kadlott Csaba

                                     polgármester                                                                    jegyző