Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2014 (XII.10.) önkormányzati rendelete

a mezőőri szolgálatról

Hatályos: 2015. 01. 01

Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a mezőőri szolgálatról a következőket rendeli el:


1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet területi hatálya Pétervására város közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az erdőkre, halastavakra és a védett természeti területekre.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, egyéni és társas vállalkozásokra, amelyek az (1) bekezdés szerinti termőföldet használják.


2. §

A mezőőri szolgálat

(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldek, mezőgazdasági ingatlanok őrzésére mezőőri szolgálatot létesít.

(2) A mezőőri szolgálati feladatokat az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott számú mezőőr alkalmazásával látja el.

(3) A mezőőr foglalkoztatása közalkalmazotti jogviszony alapján történik, a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A mezőőr feladatát a polgármester utasításai szerint végzi, szakmai felügyeletét a megyei földművelésügyi hivatal és az illetékes rendőrkapitányság látja el, szoros együttműködésben a helyi polgárőrséggel és a környékbeli mezőőri szolgáltatást nyújtókkal.

(5) A mezőőr sörétes vadászlőfegyverrel, a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal, valamint szolgálati jelvénnyel ellátott formaruhában látja el szolgálatát.

(6) A mezőőr feladata, hogy a mezőgazdasági termőföld, mezőgazdasági termények és termékek, gépek, felszerelések és eszközök, mezőgazdasági, valamint geodéziai építmények őrzését biztosítja, megakadályozza a hulladék, építési törmelék illegális lerakását.

(7) A mezőőr az őrzött vagyont veszélyeztető vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt személyazonosságának igazolására, a jogellenes cselekmény abbahagyására és a terület elhagyására köteles felszólítani.

(8) A mezőőr azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van, köteles feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve az abban tartózkodókat igazoltatni.


3. §

A mezőőri járulék

(1) A mezőőri szolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból és önkormányzati hozzájárulásból kell fedezni.

(2) A Képviselő-testület a földhasználót, annak hiányában a tulajdonost terhelő mezőőri járulék megfizetését a megalakulás évében nem állapítja meg.

4. §

Záró rendelkezések

Ez a rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.



                         Eged István                                                             Dr. Varga Attila

                        polgármester                                                                    jegyző