Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018. (VIII.8.) önkormányzati rendelete

a közművelődés helyi feladatairól

Hatályos: 2018. 08. 09- 2020. 11. 25

Pétervására Város Önkormányzat Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről 1997. évi CXL. törvény 73. § (2) bekezdésében, és a 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Az önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos céljai

1. §

Pétervására Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatellátásával kapcsolatos céljai a következők:

a) a város sokszínű kulturális életének megtartása, továbbá a nemzetközi és uniós normákkal összhangban történő fejlesztése;

b) a gazdag kulturális hagyományok, szokások ápolása, megőrzése, átörökítése;

c) új kulturális értékek kialakulásának támogatása;

d) a lakosság művelődési igényeinek kielégítése, gazdagítása;

e) a város kulturális kapcsolatrendszerének szélesítése;

f) a város idegenforgalmi vonzerejét növelő kulturális rendezvények szervezése, és azok támogatása;

g) a közművelődési és kulturális szolgáltatások színvonalának emelése;

h) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseik segítése;

i) a lokálpatriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítése;

j) a helyi kulturális és közművelődési kiemelkedő tevékenységek elismerése, elsősorban az önkormányzat által alapított kitüntetésekkel, díjakkal;

k) a civil közösségek közművelődési célú együttműködésének ösztönzése, munkájuk segítése;

l) a közművelődési lehetőségek széles körben való megismertetése.


A rendelet hatálya

2.§

(1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, valamint közművelődési célú tevékenységet is folytató intézményekre,

b) az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötött szervezetekre, természetes személyekre,

c) az önkormányzat által támogatásban részesített közművelődési célú tevékenységet folytatókra,

d) azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, akiknek lakó illetve tartózkodási helyük illetve munkahely vagy telephelyük a város közigazgatási területén van, és igénybe veszik az a-c) pontokban megjelölt közművelődési intézmények, szervezetek közművelődési szolgáltatásait.


Az önkormányzat közművelődési feladatainak meghatározása

3. §

Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról az alábbi formákban és módon gondoskodik:

1. Ellátja a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv. 76. § (3) bekezdés a-g) pontjaiban felsorolt feladatokat.

2. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, amelyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

3. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

4. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, szakembert alkalmaz, a könyvtár állománygyarapítását segíti, és a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.

5. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása.

6. Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások író-olvasó találkozók szervezése.

7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

8. A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

9. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

10. A településen felelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

11. A település, régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi érdekeinek és azok állapotának, adottságainak közismertté tétele, a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése, hatékonyságának segítése, helytörténeti kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása.

12. A helyi lakosság élet- és munkaképességének növelése érdekében a munkanélküliek számára átképzéshez, szakmaszerzéshez, szakképző tanfolyam szervezése.

13. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.

14. Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása.

15. Az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozása, intézmény segítése.

16. Kapcsolat kiépítése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel.

17. A közművelődési intézményekben a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéshez, szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, szórakozási közösségi igényekhez, alkotói tevékenységek elősegítéséhez a célnak megfelelő, esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra, valamint az adott tevékenységet segítők, animáló szakember biztosítása.

18. A határon túli magyarság művelődési közösségeivel, a testvértelepülések kulturális intézményeivel, egyesületeivel kapcsolat építése.

19. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.


A közművelődési feladatok ellátásnak módja, formái és mértéke

4. §

(1) A település önkormányzata, a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatait közvetlenül az általa alapított és fenntartott közművelődési intézményeken vagy közművelődési megállapodások útján látja el, továbbá a közművelődési célú tevékenységet folytatókat pénzbeli és nem pénzbeli támogatásokkal, valamint az ingatlanok ingyenes vagy kedvezményes használatba adása révén segíti.

(2) A közművelődési feladatokat elsősorban a Szántó Vezekényi István Művelődés Háza és Könyvtár (a továbbiakban: intézmény) intézmény útján látja el.

(3) Az intézmény az alapító okiratában rögzített feladatai teljesítésével járul hozzá az önkormányzat kulturális, közművelődési célkitűzéseinek megvalósításához.

(4) Az intézmény alapító okirata, szervezeti és működési szabályzata és a hozzá kapcsolódó szabályzatok, kulturális programja, munkaterve, éves szolgáltatási terve továbbá a nyilvános könyvtár éves szakmai beszámolója minden évben önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.


A közművelődési feladatok finanszírozásának módja, formái

5. §

(1) Az intézmény Pétervására Város Önkormányzat fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv, gazdasági feladatait a Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(2) A közművelődési feladatok finanszírozásának forrásai:

a) az önkormányzat éves költségvetésében elfogadott az intézményre vonatkozó költségvetési összeg,

b) pályázati források,

c) az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében benyújtott pályázatai önrészének a felhalmozási keret terhére történő részbeni vagy teljes átvállalása,

d) az intézmény saját bevételei.

e) egyéb bevételek, pl. adományok.

(3) Az önkormányzat teljes mértékben támogatja a 3. § 1., 4., 6., 8., 10., 11., 13., 15., 16., 18., 19. pontjaiban megfogalmazott feladatok ellátását. Ezen feladatokhoz biztosítja a közművelődési intézmény épületét, annak fenntartási költségeit, a szükséges szakember bérét, az adott művelődési forma közvetlen kiadásait is.

(4) Az önkormányzat részben támogatja a 3. § 2., 3., 5., 7., 9. 12., 14. pontjaiban meghatározott feladatok ellátását. Az önkormányzat ezen feladatok dologi kiadásait viseli.

(5) Az önkormányzat önköltséges művelődési formaként határozza meg a 3. § 17. pontjában megjelölt feladatok ellátását. Ezen pont kiadásait a bevételből kell fedezni.

(5) A térítéssel igénybe vehető könyvtári szolgáltatások díjait ezen rendelet 1. melléklete tartalmazza.


A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

6. §

(1) A 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatok megvalósítását az önkormányzat elősegíti azzal, hogy az azonos érdekű, tevékenységű támogatókkal, az anyagi lehetőségeket gyarapító gazdasági szervezetekkel rendszeresen együttműködik.

(2) Az együttműködő partnerek különösen: helyi, megyei regionális, országos kulturális, oktatási, könyvtári, muzeális, művészeti intézmények, egyházak, egyesületek, alapítványok, sportszervezetek, gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, testvértelepülések, nemzetközi alapítványok, szervezetek.


A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

7. §

(1) A Kultv.-ben és ezen rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti jogköröket Pétervására Város Önkormányzat Képviselőtestülete, az intézményvezetővel kapcsolatos munkáltatói jogköröket a polgármester gyakorolja.

(2) Az önkormányzat a közművelődési intézmény törvényességi, szakmai ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) A Kultv. 82. §-a szerint a helyi lakosság képviselete érdekében legfeljebb hároméves időtartamra egy-egy Közművelődési Kerekasztal alakítható.

(4) Az önkormányzat Szociális, Művelődési és Oktatási Bizottsága:

a) véleményezi a közművelődési intézmények vezetői tisztségére benyújtott pályázatokat, azokat szakmai szempontból rangsorolja és így tesz javaslatot a képviselőtestületnek a vezetői megbízásra;

b) véleményezi az intézmény alapító okiratát, szervezeti és működési szabályzatát és a hozzá kapcsolódó szabályzatokat, az intézmény kulturális programját, munkatervét, éves szolgáltatási tervét továbbá a nyilvános könyvtár éves szakmai beszámolóját, elfogadásra azt a képviselőtestület elé terjeszti;

c) rendszeresen áttekinti a művelődési intézményekben folyó munkát, a közművelődés helyzetét;

d) értékeli a közművelődési intézmények integrációját, javaslatot tesz a szükséges változtatásokra;

e) javaslatot tesz a városi ünnepségekre és előkészíti azokat;

f) javaslatot tesz a közművelődési intézmény finanszírozására;

g) javaslatot tesz a nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézménnyel, szervezettel való együttműködésre;

h) véleményezi az önkormányzat közművelődésre vonatkozó költségvetés-tervezet részét, az intézmények helyiség és ingatlanhasznosítására tett javaslatokat.

Záró rendelkezések

8. §

(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében dönt a közművelődési feladatok konkrét finanszírozási összegéről.

(3) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Kultv. és a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet rendelkezései az irányadóak.

(4) Hatályát veszti Pétervására Város Önkormányzatának a közművelődés helyi feladatairól szóló 1/1999. (I. 29.) rendelete.