Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

az időkorláthoz kötött parkolási rendszer használatáról

Hatályos: 2022. 05. 01

Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

az időkorláthoz kötött parkolási rendszer használatáról

2022.05.01.

Pétervására Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Pétervására városközpontjában a Szent Márton út páratlan oldalán az 1-21. számú ingatlanok, továbbá a páros oldalán a 2-10. számú ingatlanok előtt párhuzamosan kialakított, valamint a Szabadság tér páratlan oldalán a 19-27. számú, jellemzően üzleti célú ingatlanok előtt merőlegesen elhelyezkedő, szabványos közúti táblával megjelölt

a) időkorláthoz kötött parkolóként feltüntetett és engedélyezett várakozóhelyekre;

b) valamennyi, a parkolóhelyet rendeltetési céljának megfelelően igénybe vevő járműre, a (2) bekezdésben foglaltak kivételével;

c) az időkorláthoz kötött parkolót igénybe vevő jármű tulajdonosára és üzemben tartójára.

(2) Az önkormányzati rendelet hatálya nem terjed ki:

a) megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt megkülönböztetett járműre;

b) a figyelmeztető jelzést használó közszolgáltató, valamint út- vagy közmű építésére, fenntartására, illetőleg tisztítására szolgáló járműre;

c) az önkormányzat közigazgatási területén sürgősségi ügyeleti ellátást végző, „Orvosi ügyelet” jelzéssel ellátott járműre;

d) közműhiba elhárítása céljából, a hiba elhárításának időtartamáig a hiba kijavításához kiérkező szervizautó és az azt kiszolgáló járműre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet értelmében

a) Időkorláthoz kötött parkoló: az a parkoló, amelyik a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdés e) pont e/2. alpontja szerinti „Várakozási övezet (zóna)'', illetve ,,Várakozási övezet (zóna) vége'' jelzőtáblával, valamint az alatta elhelyezett, időkorláthoz kötött parkoló kiegészítő táblával jelöltek meg.

b) Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, amit beépített erőgép hajt, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is.

c) Parkolóóra: A parkolás megkezdési idejének azonosítására szolgáló, a jármű szélvédő üvege mögött elhelyezett várakozást ellenőrző óra vagy tárcsa.

3. Időkorláthoz kötött parkolóhelyek

3. § (1) Az időkorláthoz kötött parkolási rendszerrel kapcsolatos közúti jelzőtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, elbontásáról a közútkezelő gondoskodik.

(2) Az időkorláthoz kötött parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információk vannak feltüntetve:

a) az időkorláthoz kötött parkoló ténye;

b) az időkorlátozási parkolási időszak;

c) az időkorlátozás mértéke;

d) az időkorlátozás ellenőrzéséhez használandó eszköz (parkolóóra).

(3) A rendeletben foglalt szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

4. Az időkorláthoz kötött parkolók használata

4. § (1) Az időkorláthoz kötött parkolóhelyeken várakozni munkanapokon 8:00 - 16:00 óra között csak parkolóóra használatával, legfeljebb 2 óra időtartamra, a KRESZ és jelen rendelet szabályainak betartása mellett lehet.

(2) Az előző pontban foglalt időszakon kívül a parkolók igénybevétele időkorlátmentes.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó területeken a várakozási idő leghosszabb időtartama két óra.

(4) A parkolóórát/óratárcsát a jármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen, ellenőrzését biztosítva, jól leolvasható módon kell elhelyezni. A várakozás megkezdésével egyidejűleg az órát a parkolás megkezdésének időpontjára kell állítani.

(5) Lejárt parkolóórát/óratárcsát a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni, ismételten működésbe hozni tilos.

(6) Parkolóóra/óratárcsa beszerezhető az erre szakosodott papír-írószer elárusító helyeken.

(7) Az időkorláthoz kötött parkolók közlekedési célú használata a KRESZ szabályai szerint történik.

(8) Ahol jelzőtábla szerint a járművel a járdára felállva kell várakozni, nem várakozhat olyan jármű, amelynek tengelyterhelése az 1000 kg-ot meghaladja.

5. Az időkorláthoz kötött parkolások ellenőrzése

5. § (1) Az időkorláthoz kötött parkolók szabályszerű igénybevételét, valamint a kizárólagos használatot a rendőrség és a közterület-felügyelet jogosult ellenőrizni.

(2) Az (1) bekezdéssel összefüggésben végzett ellenőrzés során az ellenőrzésre jogosultak az időkorláthoz kötött parkolókban történő várakozást, valamint a parkolóóra/óratárcsa kihelyezésének jogszerűségét ellenőrzik.

(3) Aki az időkorláthoz kötött parkolási szabályokat megszegi, külön jogszabály alapján 10.000,-Ft helyszíni bírságra, illetve feljelentést követően 20.000,-Ft pénzbírságra számíthat.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2022. május 1-jén lép hatályba.