Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 17
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2021-ben elfogadta Magyarország 2022. évi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtom be 2022. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
A 3. §-hoz és a 6. melléklethez
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 6. melléklet tartalmazza.
A 2022. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 1.500.878 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink között az intézményi térítési díjak, valamint a bérleti és szolgáltatási díjak jelentkeznek. A 195 milliós nagyságrendű bevételből Pétervásárai Báziskonyha árbevétele 96,8 millió forintot, az Időskorúak Otthona térítési díjai 49 millió Ft-ot tesznek ki. A Városgazdálkodás szakfeladaton mintegy 26,4 millió forintos bevételre számítunk jellemzően bérleti díjakból. A Sportcsarnok és műfüves pálya együttes bevételére 7,5 millió forintot terveztünk, melynek legnagyobb részét a Tankerület fizeti üzemeltetési hozzájárulásként. A szociális étkezésen 5,8 milliós, a gyermekétkeztetésen 6,7 milliós nagyságrendű bevételre számítunk.
Sajátos bevételek
A gépjárműadó már nem illeti meg az önkormányzatot.
Az iparűzési adó bevételt 50.000 ezer Ft-ban, a kommunális adót 6.500 ezer Ft-ban irányoztuk elő. A tavalyelőtt bevezetésre került építményadóból 8.000 eFt-ot várunk. Talajterhelési díjra, illetve pótlék-, bírság bevételre terveztünk még összesen 650 eFt-ot.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 625 millió Ft. Az Egészségügyi Központ NEAK finanszírozásra már közvetlenül az intézményhez érkezik. Növekmény egy része az Idősek Otthona normatívájában jelentkezik (17,3 millió Ft). Az óvoda és a bölcsőde állami támogatása is mintegy 21,8 millió forinttal lesz több az elmúlt évnél. Az önkormányzat általános támogatása 5,6 millió emelkedik. Jelentősebb mértékben emelkedik a szociális feladatok támogatása (4,5 millió Ft), valamint a gyermekétkeztetés támogatása (10 millió Ft). Az Aranykapu Humán Szolgáltató Központ feladataira mintegy 29,7 millió forinttal több támogatást kapunk, mint az elmúlt évben. A kultúrális feladatokra viszont a tavalyi szintnek megfelelő összeg érkezik. Mindösszesen mintegy 83 millió forinttal több az állami támogatás, mint az elmúlt évben. Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 52.359 ezer Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
A közmunka programra működési átvételként 46.603 eFt-ot terveztünk. A mezőőri támogatás továbbra is 1.080 eFt lesz.
Pénzmaradvány
A költségvetésbe beépítettük a tervezett pénzmaradvány összegét. A működési hiány fedezetére 2,8 millió forint pénzmaradványt állítottunk be (Magyar Falu pályázat működési maradványa). Felhalmozási maradványunk a beérkezett Magyar Falu pályázatok (óvoda és útfelújítás), a BM-es Hivatali felújítási pályázat és a térkőgyártó berendezésekre kapott összeg maradványából tevődik össze 244,3 millió forint értékben. A szennyvíz beruházási társulás (régi gesztori társulás) maradványát is megjelenítettük 93,8 millió Ft. A tényleges pénzmaradvány a 2021. év lezárása után válik ismertté, amit elfogadásra a Képviselő-testület elé terjesztünk a zárszámadással egyidejűleg.
Hitelek, kölcsönök
Az évközi finanszírozási nehézségek áthidalására a meglévő, éven belüli likvid hitelünket tervezzük, 35 millió forint keretösszeggel.
A 4. §-hoz és a 7. melléklethez
Kiadások tervezése
Intézményeink működési kiadásainak tervezésénél az elmúlt év eredeti előirányzatait vettük alapul, ezt korrigáltuk a szerkezeti változásokkal, egyéb tényezőkkel, illetve ahol az előző év teljesítési adatai indokolták, ahhoz igazítottuk az ez évi előirányzatot.
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 180.924 ezer Ft, ami az előző évi előirányzatnál mintegy 37 millió forinttal magasabb. Szinte minden területen központilag finanszírozott jelentős béremelések valósulnak meg, ez okozza a nagy mértékű növekedést. A kötelező pótlékokat is a jogszabályoknak megfelelően terveztük meg. A minimálbér 200.000,-Ft, a szakmunkás minimálbér 260.000,-Ft lett január 1-től, a pótlékalap változatlanul 20.000,-Ft, a köztisztviselői illetményalap 46.380,-Ft.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni melynek mértéke 13%, a közfoglalkoztatás esetében 6,5%, valamint SZJA-t terveztünk.
Dologi kiadások
A működéshez csak a legszükségesebb készletek beszerzését biztosítottuk, valamint a karbantartási feladatokra különítettünk el intézményenként minimális összeget, ahol ez indokolt. Az Időskorúak Otthona zavartalan működéséhez biztosítjuk a dologi kiadások forrásfedezetét. Az önkormányzati jogalkotás szakfeladatán belül a polgármesteri és a képviselői feladatok ellátásához kapcsolódó költségek jelennek meg. Sportfeladatokra az épületek üzemeltetéséhez szükséges kiadásokat terveztük. A városgazdálkodás dologi kiadásai között szerepelnek az önkormányzati rendezvények költségei, a virágosítás, a karácsonyi díszkivilágítás, de a közterületek fenntartásával kapcsolatos költségek és a bankköltségek is itt jelentkeznek. Mindenhol figyelembe vettük az emelkedő energiaárak okozta többletkiadásokat is. A dologi kiadásoknál a legnagyobb növekményt a gyermekétkeztetés kiadásainak emelkedése okozza, de erre a feladatara jelentősen megemelt normatíva-bevétellel is számolhatunk, melyet csak erre a feladatra szabad elkölteni. A szociális kiadások 2022. évi előirányzata 21.060 ezer Ft, a 2/2. melléklet részletezi az adatokat.
Átadások, támogatások
Nonprofit szervezetek támogatására az előző évinél alacsonyabb összeget terveztünk (3,75 millió Ft). A részleteket az 5. melléklet tartalmazza. A járási többcélú társulás működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 1.552 ezer Ft-ot kell átadnunk a 156.444 eFt-os állami támogatáson felül. A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak 200 ezer tagdíjat, a Pétervásárai Szociális Nonprofit Kft.-nek 9.000 eFt támogatást irányoztunk elő. A Közös Önkormányzati Hivatal finanszírozásához 141.899 eFt átadását tervezzük (célzottan a Hivatal működésére kapott állami támogatás és önkormányzati rész), az Egészségügyi Központhoz 11.212 eFt-ot, az ügyelethez, laborral együtt összesen 19.335 eFt-ot kell átadni. A Óvodafenntartó társuláshoz 117.872 eFt-ot adunk át, ebből 115.602 eFt az állami támogatás, a többi az önkormányzat saját bevételeiből szükséges hozzájárulás.
Pétervására felé a közmunka ügyintézésre 480 eFt átadását tervezzük.
A kiadások részletezését a 7. melléklet mutatja.
Tartalékok
Felhalmozási célokra a szennyvíz beruházási társulás (régi gesztori) tartaléka: 111.602 eFt.
Felhalmozási kiadások
A beruházások és felújítások 2022. évi előirányzatait a 4. melléklet részletezi. A legnagyobb tételek a Magyar Falu Program útfelújítási pályázata (30,8 MFt), a BM-es hivatal felújítás (50 MFt), a térkőgyártó gépek beszerzése (123,5 MFt), Magyar Falu Program óvodafelújítás (59,7 MFt). Önerős beruházásokat is terveztünk (játszótér, egyéb kisebb tételek), összesen 10 milliós nagyságrendben. Mindösszesen közel 30 millió forint saját forrást kell biztosítanunk ezekhez a fejlesztésekhez.
Hiteltörlesztés
A likvid hitel év végén visszatörlésre kerül 35 millió forint értékben.
Kiadásaink számbavétele után összesen 52.359.362 Ft mérleg egyezőtlenség mutatkozik, mely teljes egészében működési hiány. A hiány fedezetére kiegészítő (rendkívüli) támogatást állítottunk be a mérlegünkbe. A hiány mértéke indokolja a takarékos gazdálkodást, a pályázati lehetőségek maximális kihasználását, és a pótlólagos források lehetőségének keresését.