Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az időkorláthoz kötött parkolási rendszer használatáról

Hatályos: 2022. 05. 01
az időkorláthoz kötött parkolási rendszer használatáról
Végső előterjesztői indokolás
Az utóbbi időben merült fel a Pétervására városközpontjában található parkolók túlzsúfoltságának problémája. A jelenlegi parkolási helyzet javítása az Önkormányzat feladata.
Néhány alkalommal már a Képviselő-testület elé került a parkolás rendezésének igénye, amelynek érdekében ajánlatokat kértünk parkoló automaták elhelyezésére. A tárgyalások során általában arra jutottunk, hogy az eszköztelepítés, illetve az ellenőrzést végző személyek alkalmazása a várható bevételek arányában nem bizonyul költséghatékonynak.
Új megoldás keresése során merült fel esetlegesen egy időkorlátos parkolózóna kialakításának kísérlete, amelynek következtében megszűnhet az „egész napos” parkolás, ezzel egyidejűleg lehetőség nyílik „rövid idejű”, meghatározott időtartamú tartózkodásra.
Referenciaként Kalocsa és Kiskunhalas városok megoldását tanulmányoztuk, ahol ez a még 2016-ban kialakított parkolási rendszer működőképesnek bizonyult. A megfelelő időintervallum megválasztásával a gépjárművek rotációja megtörténik, amellyel egyidejűleg megnövekszik a felszabaduló várakozóhelyek száma.
Az időkorlátos várakozási helyszínek Pétervásárán a Szabadság téren kétoldalt kialakított, közúti jelzőtáblával megjelölt parkolóhelyekre, és a Szent Márton út páros számozású oldalán kialakított, közúti jelzőtáblával megjelölt parkolóhelyekre terjedne ki. Ez legalább 50 parkolóhelyet érint.
Az időkorlátos parkolási zóna kialakításának lehetőségét a magyar KRESZ is szabályozza. A KRESZ azt a táblát írja elő, amivel a parkolási zóna elejét és végét kell jelölni. Ráadásul sok országban ugyanez a tábla használatos. A tábla értelmezésével kapcsolatban előnyös megoldás lehet egy „a parkolóóra használata kötelező” kiegészítő tábla kihelyezése, amely segítséget nyújthat a megfelelő tájékozódáshoz.
Kétórás időbeni korlátozással továbbra is ingyenes a parkolás a hivatkozott parkolókban, ugyanakkor a korlátozásra kijelölt szakaszokon ezen a kétórás időintervallumon belül el kell hagyni a parkolót, ellenkező esetben borsos büntetés jöhet.
A parkolás szabályainak betartása, valamint a parkolási díj megfizetésének ellenőrzése az önkormányzat által megbízott személy, illetve a rendőrség feladata.
AZ IDŐKORLÁT MUNKANAPOKON, HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG REGGEL 8-TÓL DÉLUTÁN 4 ÓRÁIG TARTANA.
Ebben az időszakban a jármű elhagyásának időpontját iskolai szemléltető papírórán kell jelezni.
A SZÜKSÉGES PAPÍRÓRÁT PAPÍR-ÍRÓSZER BOLTBAN LEHET BESZEREZNI.
A parkoltási rend megsértése miatt 10.000 forintos bírságra lehet számítani, de eleinte nem büntetnénk (például három hónapig), csak figyelmeztetésre kerülne sor.
A figyelmeztetést, a bírság alapját képező feljegyzéssel együtt a gépkocsi szélvédőjén helyeznénk el. A szabálysértést ugyanakkor fotók, illetve videofelvétel segítségével lehetne dokumentálni, a kiadott felszólításokat, bírságolásokat nyilvántartásban kerülne rögzítésre.
A parkolás ellenőrzését és szankcionálását, jogszabályi felhatalmazás alapján a rendőrhatóság és az önkormányzat megbízottja végzi. Az ellenőrzések során a járművekről fénykép, illetve kamerafelvétel készül, a terület köztéri kameráinak felvétele is felhasználható.
A LEJÁRT ÓRÁT A JÁRMŰ ELTÁVOZÁSA NÉLKÜL ISMÉTELTEN MŰKÖDÉSBE HOZNI TILOS.
Trükközni nem nagyon lehet, főleg tudva, hogy a KRESZ is készült a jó ötletek ellen.
Eszerint szabálysértést követ el az, aki
az órán későbbi időpontot rögzített, mint a parkolóhely elfoglalásának időpontja,
vagy túllépte az engedélyezett, ez esetben kétórás időkorlátot,
illetve ha nem, vagy nem kellően láthatóan helyezték el az órát, vagy az órán az időpont nem egyértelműen beazonosítható módon jelezték.
Szintén szabálysértési eljárást von maga után, ha megállapítást nyer, hogy a parkolás ideje alatt módosították az időpontot az órán, vagy a gépjárművel több parkolóhely került elfoglalásra.