Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 20
a Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a értelmében a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A nemzetiségi önkormányzat és a társulás zárszámadásának megalkotására is ezt kell alkalmazni. A Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatal 5 önkormányzat által fenntartott intézmény, kvázi társulás.
A Hivatal 2021. évi gazdálkodása egyensúlyban volt. A Hivatal a feladatait jó színvonalon látta el, és a COVID járvány ellenére fennakadás a munkavégzésben nem volt.
Részletes indokolás
A 2. §-hoz, a 3. §-hoz, a 2. melléklethez és a 3. melléklethez
I. Bevételek:
1. Intézményi működési bevételek: Jellemzően továbbszámlázott telefonköltségek, tulajdoni lap és térképmásolat lekérések díjaiból adódó bevétel. Ez 2021 évben 826.000,-Ft-ot tett ki.
2. Véglegesen átvett pénzeszközök: Az elmúlt évben Pétervásárától átadásra került a Hivatal állami támogatása, a társult önkormányzatoknak nem kellett hozzájárulniuk a Hivatal finanszírozásához.
II. Kiadások
1. Személyi jellegű kiadások: A személyi kiadások teljesülése némileg magasabban alakult az eredeti előirányzattól.
2. Munkaadókat terhelő járulékok: A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3. Dologi kiadások: Az Önkormányzati Hivatal dologi kiadásai 270.000,-Ft-tal alacsonyabban alakultak a tervnél.
4. Felhalmozási kiadások: Beruházásra 370.000,-Ft-ot költöttünk a 2021-es évben. Ezek számítástechnikai eszközök és egyéb hardverek, konyhai felszerelések, bútorok és egyéb kisebb elektronikai eszközök kerültek beszerzésre.