Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Pétervására Város Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
Pétervására Város Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásának megfelelően Pétervására Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtását a polgármester terjeszti elő a képviselő-testület elé.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek:
Az iparűzési adóbevétel 52,2 millió forintos összege meghaladta az 50 millió forintos tervet. A kommunális adó 5,16 milliós összege viszont alacsonyabban alakult a várakozástól. Az építményadóból viszont 8,5 millió forint folyt be az önkormányzathoz. Az ellátási díjak esetében növekedés volt tapasztalható. A szolgáltatások ellenértéke soron mintegy 27 millió forintos növekedés jelentkezett, mert az ÉRV felé kiszámlázott használati díjból a korábban felhalmozott tartozás nagy részét rendezte a társaság. A kamatbevételek soron a szennyvíz gesztori lekötött pénzek és Pétervására saját lekötött összege esetében is történt kamatfizetés. Az Idősek Otthona bevételei gyakorlatilag a tervnek megfelelően alakultak, minimális az elmaradás. A Művelődési Ház esetében meghaladta az 1 millió forintot a bevétel, ami magasabb a tervezettnél. A Báziskonyhánál a bevételek 3 millió forinttal haladták meg a tervet. Összességében a bevételek mintegy 51,5 millió forinttal haladták meg az eredetileg tervezett összeget, ami jelentős emelkedés.
2. Felhalmozási bevételek: A 2022-es évben 2 millió forint felhalmozási bevétele keletkezett az önkormányzatnak, ingatlan eladásából.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök: Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek. Rendkívüli támogatásként 36.7 millió Ft-ot kapott a település. A működési bevételek 48 millió forinttal haladták meg az eredeti előirányzatot, amiben az év közben kapott szociális ágazati pótlék, a tüzelőanyag pályázat összege és egyéb többlettámogatások játszottak szerepet. Az ÉRV-nek átadott lakossági víz- és csatorna díj támogatási pályázat összege is itt jelentkezett. A felhalmozási bevétel egyrészt az elnyert Magyar Falu pályázatok, és a VP földutas pályázati támogatás előlegének köszönhetően meghaladta a 133 millió forintot.
4. Finanszírozási bevételek: Az előző évi pénzmaradvány beépítésre került. Az év elején felvett 35 millió forint likvid hitel év végére rendezésre került. Az év nagy részében nem volt kihasználva, mert egyéb támogatásokból mindig volt megfelelő mennyiségű likvid pénzeszköz a számlánkon. A többi tétel könyveléstechnikai jellegű adatokat tartalmaz (államháztartáson belüli megelőlegezés, intézményfinanszírozás).
II. Kiadások
1. Személyi jellegű kiadás: A személyi kiadások (intézményekkel együtt) mintegy 2 millió forinttal haladták meg a tervet. Az Idősek Otthonánál a kifizetett szociális ágazati pótlék és munkaügyi támogatás, amely eredetileg nem tervezhető, magyarázzák a növekményt. Pétervására esetében viszont jelentős elmaradás volt a közmunkások számának csökkenése miatt.
2. Munkaadókat terhelő járulékok: A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3. Dologi kiadások: Az önkormányzat dologi kiadásai 310 milliós szinten teljesültek, ami 47 millió forintos emelkedés az eredeti előirányzathoz képest. Pétervására esetében 37 millió forint, az Idősek Otthonánál 3 millió forint volt a túllépés az eredeti tervhez képest. A Báziskonyha esetében 6 millió forintos többletkiadás adódott, elsősorban a megugrott infláció miatt. Pétervására város esetében a növekmény nagy része a beruházásokkal-felújításokkal kapcsolatos fordított ÁFA kifizetésekből adódott, mert ez könyveléstechnikailag dologi kiadás, de a felhalmozási kiadásoknál volt tervezve, és a fedezete a pályázati összegekben benne volt.
4. Ellátottak juttatásai: A segélyek összege az eredeti tervtől jelentősen elmaradt. Ennek magyarázata, hogy a természetbeni juttatásokat (pl. idősek csomagja, szociális tüzelő, mikuláscsomag, stb.) is ide terveztük, de könyveléstechnikailag végül a dologi kiadásoknál jelentkeznek.
5. Felhalmozási kiadások: Beruházásra 186.4 millió Ft-ot költöttünk, a részletes adatokat a 4. melléklet mutatja. A legnagyobb tételt a térkőgyártó üzemmel kapcsolatos kifizetések jelentették. Felújítási kiadásunk 247 millió forint volt, ebből a legnagyobb tételek: Magyar Falu Programban elnyert óvodafelújítás, utak, járda felújítása, valamint a VP földutas pályázat.
6. Pénzeszköz átadások: A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat év végéig sikerült rendezni. Összességében 488 millió forint nagyságrendben adott át az önkormányzat pénzt az intézményeinek működésre és3/5 millió forint összegben felhalmozásra.
7. Finanszírozási kiadások: A 35 millió forintos folyószámla hitel év végére vissza lett törlesztve. 140 millió forint értékben vásárolt az önkormányzat értékpapírt (diszkont kincstárjegyet), amelyből mintegy 33 millió forint volt Pétervására saját tartaléka, a többi a szennyvíz gesztori tartalék.
Összességében a 2022-es év ismét a fejlesztések éve volt Pétervásárán. A több mint 430 millió forintnyi beruházás és felújítás kiemelkedőnek számít. Több pályázaton is sikeresen szerepeltünk 2022-ben, amelyek megvalósítása nagyrészt be is fejeződött év végéig. A likviditási nehézségeinket a 35 millió forintos folyószámla hitelkeret segítségével sikerült áthidalnunk. A 36,7 millió forintos rendkívüli támogatás összege is kiemelkedőnek mondható. A tervezett feladatainkat legnagyobb részt sikerült megvalósítanunk, kivétel a Hivatal felújítása, amely nem valósult meg a kivitelező hibájából, aki nem tudta volna az eredetileg vállalt határidőt teljesíteni a pályázati beruházás befejezésére. Az intézményeknél jellemző volt a takarékos gazdálkodás. A társulásban ellátott feladatokat gesztor önkormányzatként a nehézségek ellenére is meg tudtuk oldani. Törekedtünk a pályázati lehetőségek maximális kihasználására, többletforrások bevonására.