Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 16

Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2022-ben elfogadta Magyarország 2023. évi költségvetéséről szóló 2022. évi XC. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtom be 2023. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz, az 1. melléklethez, az 5. melléklethez, a 6. melléklethez és a 12. melléklethez
Pétervására Város Önkormányzata 2023. évi költségvetési tervezete bevételeinek alakulása
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 6. sz. melléklet tartalmazza.
2023. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 1.620.768 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink között az intézményi térítési díjak, valamint a bérleti és szolgáltatási díjak jelentkeznek. A 270 milliós nagyságrendű bevételből Pétervására Báziskonyha árbevétele 142,2 millió forintot, az Időskorúak Otthona térítési díjai 53 millió Ft-ot tesznek ki. A Városgazdálkodás szakfeladaton mintegy 38,6 millió forintos bevételre számítunk jellemzően bérleti díjakból, ingatlan és tárgyieszköz értékesítésből. A Sportcsarnok és a műfüves pálya együttes bevételére 8,4 millió forintot terveztünk, melynek legnagyobb részét a Tankerület fizeti üzemeltetési hozzájárulásként. A szociális étkezésen 7,6 milliós, a gyermekétkeztetésen 17,8 milliós nagyságrendű bevételre számítunk.
Sajátos bevételek
A gépjárműadó már nem illeti meg önkormányzatunkat.
Az iparűzési adó bevételt 53.000 ezer Ft-ban, a kommunális adót 5.500 ezer Ft-ban irányoztuk elő. Az építményadóból 8.800 eFt-ot várunk. Talajterhelési díjra, illetve pótlék-, bírság bevételre terveztünk még összesen 1.050 eFt-ot.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 674 millió Ft. Az Egészségügyi Központ OEP finanszírozása már közvetlenül az intézményhez érkezik. Növekmény egy része az Idősek Otthona normatívájában jelentkezik (17 millió Ft). A bölcsőde állami támogatása is mintegy 4 millió forinttal lesz több az elmúlt évnél. Az önkormányzat általános támogatása 9,5 millióval emelkedik. Jelentősebb mértékben csökken a szociális feladatok támogatása (-6,7 millió Ft), valamint a közös hivatal támogatása (-3,3 millió Ft). Az Aranykapu Humán Szolgáltató Központ feladataira mintegy 3,1 millió forinttal több támogatást kapunk, mint az elmúlt évben. A kulturális feladatokra viszont a tavalyi szintnek megfelelő összeg érkezik. Mindösszesen mintegy 49 millió forinttal több az állami támogatás, mint az elmúlt évben. Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 69.217.056 Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
A közmunka programokra működési átvételként 44.741 eFt-ot terveztünk. A mezőőri támogatás továbbra is 1.080 eFt lesz. Felhalmozási átvételként a földutas pályázat támogatási összegét terveztük.
Pénzmaradvány
A költségvetésbe beépítettük a tervezett pénzmaradvány összegét. A működési hiány fedezetére 5,95 millió forint pénzmaradványt állítottunk be (szociális tüzelő pályázat maradványa). Felhalmozási maradványunk a beérkezett földutas pályázat előlegéből maradt összeg 13,6 millió forint értékben. A szennyvíz beruházási társulás (régi gesztori társulás) maradványát is megjelenítettük 133,5 MFt összegben. A tényleges pénzmaradvány a 2022. év lezárása után válik ismertté, amit elfogadásra a Képviselőtestület elé terjesztünk a zárszámadással egyidejűleg.
Hitelek, kölcsönök
Az évközi finanszírozási nehézségek áthidalására a meglévő, éven belüli likvid hitelünket tervezzük, 45 millió forint keretösszeggel, valamint a földutas pályázat második részére veszünk fel 60 millió forintos támogatás megelőlegező hitelt szintén éven belüli visszafizetéssel.
A 4–6. §-hoz, a 8–11. §-hoz, a 2–4. melléklethez és a 7–11. melléklethez
Kiadások tervezése
Intézményeink működési kiadásainak tervezésénél az elmúlt év eredeti előirányzatait vettük alapul, ezt korrigáltuk a szerkezeti változásokkal, egyéb tényezőkkel, illetve ahol az előző év teljesítési adatai indokolták, ahhoz igazítottuk az ez évi előirányzatot.
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 186.853 ezer Ft, ami az előző évi előirányzatnál mintegy 6 millió forinttal magasabb. Több területen központilag finanszírozott jelentős béremelések valósulnak meg, ez okozza a növekedést a létszámcsökkenés ellenére is.
A kötelező pótlékokat is a jogszabályoknak megfelelően terveztük meg. A minimálbér 232.000 Ft, a szakmunkás minimálbér 296.400 Ft lett január 1-től, a pótlékalap változatlanul 20.000 Ft, köztisztviselői illetményalap 46.380 Ft.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót (13%, közfoglalkoztatottak esetében 6,5%), illetve SZJA-t terveztünk.
Dologi kiadások
A működéshez csak a legszükségesebb készletek beszerzését biztosítottuk, valamint a karbantartási feladatokra különítettünk el intézményenként minimális összeget, ahol ez indokolt.
Az időskorúak otthona zavartalan működéséhez biztosítjuk a dologi kiadások forrásfedezetét.
Az önkormányzati jogalkotás szakfeladatán belül a polgármesteri és a képviselői feladatok ellátásához kapcsolódó költségek jelennek meg.
Sportfeladatokra az épületek üzemeltetéséhez szükséges kiadásokat terveztük.
A városgazdálkodás dologi kiadásai között szerepelnek az önkormányzati rendezvények költségei, a virágosítás, a karácsonyi díszkivilágítás, de a közterületek fenntartásával kapcsolatos költségek és a bankköltségek is itt jelentkeznek. Mindenhol figyelembe vettük az emelkedő energiaárak okozta többletkiadásokat is. A dologi kiadásoknál a legnagyobb növekményt a gyermekétkeztetés kiadásainak emelkedése okozza, de erre a feladatra jelentősen megemelt normatíva-bevétellel is számolhatunk, melyet csak erre a feladatra szabad elkölteni.
A szociális kiadások 2023. évi előirányzata 32.802 ezer Ft, amelyből 8,8 millió forint a szociális tüzifa beszerzési és szállítási költsége, amely áthúzódott az idei évre. A 2/2. melléklet részletezi az adatokat.
Átadások, támogatások
Nonprofit szervezetek támogatására az előző évinél nagyobb összeget terveztünk (4,85 millió Ft). A részleteket az 5. melléklet tartalmazza
A járási többcélú társulás működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 5.524 ezer Ft-ot kell átadnunk a 162.173 eFt-os állami támogatáson felül.
A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak 200 ezer Ft tagdíjat, a Pétervásárai Szociális Nonprofit Kft-nek 9.000 eFt támogatást irányoztunk elő.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozásához 138.146 ezer Ft átadását tervezzük (célzottan a hivatal működésére kapott állami támogatás és önkormányzati rész), az egészségügyi központhoz 15.636 eFt-ot, az ügyelethez, laborral együtt összesen 22.634 ezer forintot kell átadni.
Az óvodafenntartó társuláshoz 135.378 eFt-ot adunk át, ebből 129.002 eFt az állami támogatás, a többi az önkormányzat saját bevételeiből szükséges hozzájárulás.
Tartalékok
Felhalmozási célokra a szennyvíz beruházási társulás (régi gesztori) tartaléka: 151.071 ezer Ft.
Felhalmozási kiadások
A beruházások és felújítások 2023. évi előirányzatait a 4. sz. melléklet részletezi. A legnagyobb tétel a földutas pályázat 91 millió forintos összegben. Önerős beruházásokat is terveztünk (egyéb kisebb tételek), összesen 5 milliós értékben és ingatlan vásárlásra is 5 milliót irányoztunk elő. Mindösszesen 17,5 millió forint saját forrást kell biztosítanunk ezekhez a fejlesztésekhez, melyből 5 millió forint pénzmaradványban rendelkezésre áll.
Hiteltörlesztés
A likvid hitel év végén visszatörlesztésre kerül 45 millió forint értékben és várhatóan akkorra a támogatás megelőlegező hitelt is visszafizetjük.
Kiadásaink számbavétele után összesen 69.217.056 Ft mérleg egyezőtlenség mutatkozik, mely teljes egészében működési hiány. A hiány fedezetére kiegészítő (rendkívüli) támogatást állítottunk be a mérlegünkbe. A kötelező béremelések fedezetére az állam további forrásokat fog biztosítani, de ezek összege még nem ismert. A pótlólagos támogatás reményeink szerint jelentősen csökkenteni fogja a költségvetési hiányt.
A hiány mértéke indokolja a takarékos gazdálkodást, a pályázati lehetőségek maximális kihasználását, és a pótlólagos források lehetőségének keresését.