Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 10

Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.10.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2023-ban elfogadta Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtom be 2024. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz, az 1. melléklethez, az 5. melléklethez, a 6. melléklethez és a 12. melléklethez
Pétervására Város Önkormányzata 2024. évi költségvetési tervezete bevételeinek alakulása
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 6. sz. melléklet tartalmazza.
2024. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 2.372.986 ezer Ft-ban irányoztuk elő. A Magyar Államkincstár kérésére a Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetése is beépül Pétervására költségvetésébe, ami 187 millió forintos nagyságrenddel emeli meg a költségvetés főösszegét.
Működési bevételek
Működési bevételeink között az intézményi térítési díjak, valamint a bérleti és szolgáltatási díjak jelentkeznek. A 331 milliós nagyságrendű bevételből Pétervására Báziskonyha árbevétele 185,7 millió forintot, az Időskorúak Otthona térítési díjai 60 millió Ft-ot tesznek ki. A Városgazdálkodás szakfeladaton mintegy 38,7 millió forintos bevételre számítunk jellemzően bérleti díjakból és tárgyieszköz értékesítésből. A Sportcsarnok és a műfüves pálya együttes bevételére 13 millió forintot terveztünk, melynek legnagyobb részét a Tankerület fizeti üzemeltetési hozzájárulásként. A szociális étkezésen 10,1 milliós, a gyermekétkeztetésen 20 milliós nagyságrendű bevételre számítunk.
Sajátos bevételek
Az iparűzési adó bevételt 61.000 ezer Ft-ban, a kommunális adót 5.800 ezer Ft-ban irányoztuk elő. Az építményadóból 8.000 eFt-ot várunk. Talajterhelési díjra, illetve pótlék-, bírság bevételre terveztünk még összesen 700 eFt-ot.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 812 millió Ft, ami az előző évi 733 milliós összegnél jelentősen magasabb. Növekmény egy része az Idősek Otthona normatívájában jelentkezik (21,3 millió Ft). Az óvoda támogatása közel 34 millió forinttal emelkedik, amely fedezetet nyújt a jelentős mértékű béremelésekre. A közös önkormányzati hivatalnál is 17,6 millió forint a növekmény értéke. A bölcsőde állami támogatása is mintegy 1,36 millió forinttal lesz több az elmúlt évnél. Az önkormányzat általános támogatása 2,2 millióval emelkedik. Az Aranykapu Humán Szolgáltató Központ feladataira mintegy 11,1 millió forinttal kevesebb támogatást kapunk, mint az elmúlt évben, melynek magyarázata, hogy 5 település is kivált a társulásból, így az elvégzendő feladatok mennyisége is jelentősen csökkent. A kulturális feladatokra viszont a tavalyihoz képest 3,1 millió forinttal magasabb összeg érkezik. Mindösszesen mintegy 79,5 millió forinttal több az állami támogatás, mint az elmúlt évben. Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 29.463.668 Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
A közmunka programokra működési átvételként 35.331 eFt-ot terveztünk. A közös önkormányzati hivatal működéséhez 23.671 ezer forintot veszünk át A mezőőri támogatás továbbra is 1.080 eFt lesz. Felhalmozási átvételként a földutas pályázat támogatási összegét terveztük és a közös hivatal felhalmozási átvételét terveztük.
Pénzmaradvány
A költségvetésbe beépítettük a tervezett pénzmaradvány összegét. A működési hiány fedezetére 9,33 millió forint pénzmaradványt állítottunk be (EFOP pályázat és a SZVI Művelődési ház pályázati maradványa). Felhalmozási maradványunk a beérkezett TOP pályázatok (Ipari park, EÜ központ felújítás, rendezési terv pályázat) előlegéből maradt összeg 488 millió forint értékben. A szennyvíz beruházási társulás (régi gesztori társulás) maradványát is megjelenítettük 142,8 MFt összegben. A tényleges pénzmaradvány a 2023. év lezárása után válik ismertté, amit elfogadásra a Képviselőtestület elé terjesztünk a zárszámadással egyidejűleg.
Hitelek, kölcsönök
Az évközi finanszírozási nehézségek áthidalására a meglévő, éven belüli likvid hitelünket tervezzük, 50 millió forint keretösszeggel.
A 4–6. §-hoz, a 8–11. §-hoz, a 2–4. melléklethez és a 7–11. melléklethez
Kiadások tervezése
Intézményeink működési kiadásainak tervezésénél az elmúlt év eredeti előirányzatait vettük alapul, ezt korrigáltuk a szerkezeti változásokkal, egyéb tényezőkkel, illetve ahol az előző év teljesítési adatai indokolták, ahhoz igazítottuk az ez évi előirányzatot. A közös önkormányzati hivatal kiadásai is beépültek a költségvetésbe.
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 350.965 ezer Ft, ami az előző évi előirányzatnál mintegy 164 millió forinttal magasabb. A közös hivatal beépítése ebből mintegy 145 millió forintot tesz ki. Több területen központilag finanszírozott jelentős béremelések valósulnak meg, ez okozza a növekedést más intézményeknél is.
A kötelező pótlékokat is a jogszabályoknak megfelelően terveztük meg. A minimálbér 266.800 Ft, a szakmunkás minimálbér 326.000 Ft lett 2023. december 1-től, a pótlékalap változatlanul 20.000 Ft, köztisztviselői illetményalap február 29-ig 46.380 Ft, március 1-től 50.000 Ft-ra változik.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót (13%, közfoglalkoztatottak esetében 6,5%), illetve SZJA-t terveztünk.
Dologi kiadások
A működéshez csak a legszükségesebb készletek beszerzését biztosítottuk, valamint a karbantartási feladatokra különítettünk el intézményenként minimális összeget, ahol ez indokolt.
Az intézmények zavartalan működéséhez biztosítjuk a dologi kiadások forrásfedezetét.
Az önkormányzati jogalkotás szakfeladatán belül a polgármesteri és a képviselői feladatok ellátásához kapcsolódó költségek jelennek meg.
Sportfeladatokra az épületek üzemeltetéséhez szükséges kiadásokat terveztük.
A városgazdálkodás dologi kiadásai között szerepelnek az önkormányzati rendezvények költségei, a virágosítás, a karácsonyi díszkivilágítás, de a közterületek fenntartásával kapcsolatos költségek és a bankköltségek is itt jelentkeznek. Mindenhol figyelembe vettük az emelkedő energiaárak okozta többletkiadásokat is. A dologi kiadásoknál a legnagyobb növekményt az étkeztetés (gyermekétkeztetés, idősek étkeztetése) kiadásainak emelkedése okozza, de erre a feladatra jelentősen megemelt normatíva-bevétellel is számolhatunk, melyet csak erre a feladatra szabad elkölteni. Ennek megfelelően a báziskonyha dologi kiadásai is jelentősen emelkednek (élelmiszer alapanyagok). A közös hivatal beépítése 21 millió forinttal emeli a dologi kiadások összegét.
A szociális kiadások 2024. évi előirányzata 24.875 ezer Ft, amelyből 1,57 millió forint a szociális tüzifa beszerzési és szállítási költsége, amelyet januárban önerőből biztosítottunk a pályázaton nyert mennyiségek kiegészítéseként. A 2/2. melléklet részletezi az adatokat.
Átadások, támogatások
Nonprofit szervezetek támogatására az előző évinél nagyobb összeget terveztünk (5,325 millió Ft). A részleteket az 5. melléklet tartalmazza
A járási többcélú társulás működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 1.646 ezer Ft-ot kell átadnunk a 175.143 eFt-os állami támogatáson felül.
A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak 200 ezer Ft tagdíjat, a Pétervásárai Szociális Nonprofit Kft-nek 8.000 eFt támogatást irányoztunk elő.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozása már nem itt jelentkezik. Az egészségügyi központhoz 14.963 eFt-ot forintot kell átadni. Az orvosi ügyeleti társulás megszűnt, így nincs további pénzügyi kötelezettségünk.
Az óvodafenntartó társuláshoz 175.714 eFt-ot adunk át, ami teljes egészében állami támogatás.
Tartalékok
Felhalmozási célokra a szennyvíz beruházási társulás (régi gesztori) tartaléka: 146.292 ezer Ft.
Felhalmozási kiadások
A beruházások és felújítások 2024. évi előirányzatait a 4. sz. melléklet részletezi. A legnagyobb tétel a TOP ipari park beruházás, amelyre kiadásként idén már 300 MFt+Áfa összeget szerepeltetünk. A TOP Egészségügyi Központ felújítás 106 milliós összege várhatóan idén már teljes egészében kifizetésre is kerül. Önerős beruházásokat is terveztünk (egyéb kisebb tételek), összesen 11,68 milliós értékben.
Hiteltörlesztés
A likvid hitel év végén visszatörlesztésre kerül 50 millió forint értékben.
Kiadásaink számbavétele után összesen 29.463.668 Ft mérleg egyezőtlenség mutatkozik, mely teljes egészében működési hiány. A hiány fedezetére kiegészítő (rendkívüli) támogatást állítottunk be a mérlegünkbe. A kötelező béremelések fedezetére az állam biztosította a megfelelő finanszírozást, de a költségvetési hiány mértéke még így is magas, amely indokolja a takarékos gazdálkodást, a pályázati lehetőségek maximális kihasználását, és a pótlólagos források lehetőségének keresését.
Kérem a költségvetési rendelet megvitatását és elfogadását.