Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Pétervására Város Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 30

Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.30.
Pétervására Város Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségünknek eleget téve benyújtjuk a 2023. évi beszámolónkat.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–8. melléklethez
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel 56 millió forintos összege meghaladta az 53 millió forintos tervet. A kommunális adó 5,87 milliós összege is magasabban alakult a várakozástól. Az építményadóból viszont 8,8 millió forint helyett csak 6,3 millió folyt be az önkormányzathoz.
Az ellátási díjak esetében is csökkenés volt tapasztalható. A szolgáltatások ellenértéke soron mintegy 23,7 millió forintos csökkenés jelentkezett, mert az ÉRV felé kiszámlázott használati díjból keveset utalt a cég és bizonyos tételek (mintegy 12 millió forint) a tulajdonosi bevételek között lett könyvelve. A kamatbevételek soron a szennyvíz gesztori lekötött pénzek és Pétervására saját lekötött összege esetében is történt kamatfizetés. Az Idősek Otthona bevételei közel 5 millió forinttal haladták meg a tervet. A művelődési ház esetében meghaladta az 1,5 millió forintot a bevétel, ami magasabb a tervezettnél. A Báziskonyhánál a bevételek jelentősen elmaradtak, az adagszámok csökkenése miatt. Összességében a bevételek mintegy 6,5 millió forinttal haladták meg az eredetileg tervezett összeget.
1. Felhalmozási bevételek
A 2023-as évben 8,5 millió forint felhalmozási bevétele keletkezett az önkormányzatnak, ingatlan eladásából adódóan.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 28,1 millió forint rendkívüli támogatást is kapott a település. A működési bevételek 98 millió forinttal haladták meg az eredeti előirányzatot, amiben a minimálbér és garantált bérminimum emelés kompenzálására kapott összegek, az évközben kapott szociális ágazati pótlék, a tüzelőanyag pályázat összege és egyéb többlettámogatások játszottak szerepet. Az ÉRV-nek átadott lakossági víz- csatorna támogatás pályázat is itt jelentkezett.
A felhalmozási bevétel az elnyert TOP Egészségügyi központ felújítás és Ipari park kialakítás pályázati támogatások előlegének köszönhetően meghaladta a 974 millió forintot.
1. Finanszírozási bevételek
Az előző évi pénzmaradvány beépítésre került. Az év elején felvett 45 millió forint összegű likvid hitel év végére rendezésre került, az év nagy részében ki volt használva, ezért a tényadatokban többszörös halmozódás mutatkozik, mert szinte minden nap változott a hitelkeret kihasználtsága (ugyanez látható a kiadási oldalon a hiteltörlesztés soron is). A tervezett 60 milliós támogatás-megelőlegezési hitel nem lett teljesen felhasználva és határidőn belül (év végére) vissza is lett fizetve.
A többi tétel könyveléstechnikai jellegű adatokat tartalmaz (államháztartáson belüli megelőlegezés, intézményfinanszírozás).
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások (intézményekkel együtt) mintegy 16 millió forinttal haladták meg a tervet, melynek magyarázata az Idősek Otthonánál a kifizetett szociális ágazati pótlék, amely eredetiben nem tervezhető. Pétervására esetében és a többi intézménynél lényegében a tervnek megfelelően alakultak a személyi juttatások.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásai 428 milliós szinten teljesültek, ami 61 millió forintos emelkedés az eredeti előirányzathoz képest. Pétervására esetében 82 millió forint, az Idősek otthonánál 781.000,-Ft volt a túllépés az eredeti tervhez képest. A Báziskonyha esetében 20 millió forintos megtakarítás adódott, az adagszámok csökkenése miatt. Pétervására város esetében a növekmény nagy része a beruházásokkal-felújításokkal kapcsolatos fordított ÁFA kifizetésekből adódott, mert ez könyveléstechnikailag dologi kiadás, de a felhalmozási kiadásoknál volt tervezve és a fedezete a pályázati összegekben benne volt. A rezsiköltségek is emelkedtek. A szociális kiadásoknál tervezett tüzifa, idősek csomagja, mikuláscsomag itt lett elszámolva. A pályázatok tervezési kiadásai is itt jelentkeztek, nagy összegben, de ezek fedezete is megérkezett.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege az eredeti tervtől jelentősen elmaradt (15 millió forinttal). Ennek magyarázata, hogy a természetbeni juttatásokat (pl. idősek csomagja, szociális tüzelő, mikuláscsomag stb.) is ide tervezzük, de könyveléstechnikailag végül a dologi kiadásoknál jelentkeznek.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 12 millió Ft-ot költöttünk, a részletes adatokat a 4. sz. melléklet mutatja. A legnagyobb tételt ingatlanvásárlások, valamint az Idősek Otthona ágy- és matracbeszerzései jelentették.
Felújítási kiadásunk 113 millió forint volt, ebből a legnagyobb tételek a VP földutas pályázat és az ÉRV-nek a szennyvízhálózaton végzett felújításai.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat év végéig sikerült rendezni. Összességében 570 millió forint nagyságrendben adtunk át pénzt működésre és 5,4 millió forint összegben felhalmozásra.
7. Finanszírozási kiadások
A 45 millió forintos folyószámla hitel és a földutas pályázathoz kapcsolódó támogatás-megelőlegezési hitel év végére vissza lett törlesztve. 165 millió forint értékben vásároltunk értékpapírt (diszkont kincstárjegyet), amelyből mintegy 33 millió forint volt Pétervására saját tartaléka, a többi a szennyvíz gesztori tartalék.
Újabb pályázatokon is sikeresen szerepeltünk 2023-ban, amelyek megvalósítása nagyrészt 2024-re (TOP EÜ központ) és későbbre (Ipari park) esik. Az elmúlt évben a földutas pályázat megvalósítása fejeződött be. A likviditási nehézségeinket a 45 millió forintos folyószámla hitelkeret segítségével sikerült áthidalnunk. A 28,1 millió forintos rendkívüli támogatás összege is jelentősnek mondható. A tervezett feladatainkat legnagyobb részt sikerült megvalósítanunk. Az intézményeinknél jellemző volt a takarékos gazdálkodás. A társulásban ellátott feladatainkat gesztor önkormányzatként a nehézségek ellenére is meg tudtuk oldani. Törekedtünk a lehetőségek maximális kihasználására, többletforrások bevonására.