Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (VI.3.) önkormányzati rendelete

Mezőszemere Község Mezei Őrszolgálatáról és a Mezőőri Járulékról

Hatályos: 2014. 06. 30


Mezőszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében, valamint 143. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. §-ában megfogalmazott feladatkörében eljárva a mezei őrszolgálatról a következő rendeletet alkotja

1. §.


A rendelet hatálya

  1. A rendelet területi hatálya kiterjed Mezőszemere Község közigazgatási területhez tartozó termőföldekre, zártkerti ingatlanokra.
  2. A rendelet hatálya nem terjed ki az erdő művelési ágú területre és halastóra.
  3. A rendelet személyi hatálya kiterjed az 1. §. (1) bekezdésében jelölt földterületek tulajdonosaira, földhasználóira, akár természetes személyek, jogi vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (továbbiakban: tulajdonos).


2. §.


A mezei őrszolgálat, a mezőőr

  1. Az önkormányzat Mezőszemere Község külterületén lévő termőföldek és zárkertek őrzése és védelmére mezei őrszolgálatot létesít.
  2. A mezei őrszolgálat ellátáshoz az őrszolgálat létszámát 1 főben állapítja meg.
  3. A mezei őrszolgálatot a mezőőrök látják el.
  4. A mezőőrök foglalkoztatása a Munka Törvénykönyvéről szóló törvényben foglaltak szerint történik, munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.
  5. A mezei őrszolgálat tevékenysége során együttműködik a rendőrséggel, és az illetékes vadásztársasággal.


3. §.


(1)  Az önkormányzat mezőőri őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeita földhasználó, illetőleg a földtulajdonos által fizetett mezőőri járulékból, valamint a központi költségvetésben e célra biztosított hozzájárulásból fedezi.

(2) A mezőőri járulék mérték évente minden megkezdett hektár vagy m2 után:

  1. Külterületi művelési ágú területek esetében: szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, nádas 1.000 Ft/ha/év
  2. zártkerti ingatlanok: szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, nádas, esetében:

0 m2-1000 m2                         1000 Ft

1000 m2 felett                          1.000 Ft

  1. Belterületi művelési ágú területek esetében: szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, nádas 1.000 Ft/ha/év

(3) A 3. §. (2) bekezdésében meghatározott járulékot földhasználónként összevontan kellmegállapítani.


  1. A mezőőri járulékot a kötelezett két egyenlő részletben, minden év március 15-ig és szeptember 15-ig fizetheti be kamatmentesen az önkormányzat számlájára, személyesen az önkormányzat számlavezető pénzintézeténél, vagy közvetlen átutalással.
  2. A határidőre meg nem fizetett mezőőri járulék adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.
  3. A mezőőri járulék összegét a polgármester csökkentheti, vagy elengedheti, ha a termőföldet ár-belvíz sújtotta, vagy más típusú elemi kár következtében a termés részben vagy egészben megsemmisült.
  4.  A tulajdonos mentesül a járulék megfizetése alól, ha az éves mezőőri járulék összege nem haladja meg a 300 Ft-ot.
  5.  Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól Mezőszemere Község Önkormányzata.


4. §.


Járulékfizetés keletkezése, megszűnése

  1. A járulékfizetési kötelezettség 1. §. (1) bekezdésében meghatározott ingatlan használatbavétele, illetve a tulajdonjog keletkezését követő év első napján keletkezik, így a járulékfizetési kötelezettség annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a használat joga, illetve a tulajdonjog megszűnik.
  2. Amennyiben az őrzött ingatlannak több tulajdonosa van, a tulajdonosok által írásban megkötött megállapodásban kijelölhetik a járulékfizetés alanyát. Megállapodás hiányában a tulajdonosoknak a tulajdoni hányadaik alapján kell a járulékot megfizetni.
  3. Amennyiben a mezőőri járulék fizetésére kötelezett személyében változás következik be, úgy azt a korábbi kötelezett köteles a változást követő 15 nap belül bejelenteni a Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőszemerei Kirendeltségében. A Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőszemerei Kirendeltsége jogosult a bejelentett adatokat az ingatlan nyilvántartásban ellenőrizni, illetve kérheti a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását. Az év közben bekövetkezett változásokat csak a következő évben fizetendő mezőőri járulék esetében lehet figyelembe venni.
  4. A mezőőri járulék a föld használójának vagy tulajdonosának minden év január 31-ig történő önbevallása alapján kerül megállapításra. Bevallás elmulasztása esetén a föld használójának, vagy tulajdonosának személyét az ingatlan-nyilvántartási adatok alapján kell megállapítani.




  1. §.


Átmeneti rendelkezések

E rendelet szabályait 2014. évben az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni.

(1) A 1. §-ban meghatározott termőföldekre vonatkozóan a 2014. évi mezőőri járulék fizetési kötelezettség a 2014. május 15. napi állapotnak megfelelő földhasználati-, illetve tulajdonjog alapján áll fenn, a díj időarányos megfizetése mellett.


  1. §.


Záró rendelkezése

  1. A rendelet 2014. június 30. napján lép hatályba.
  2. A rendelet kihirdetéséről a jegyző hirdetőre történő kifüggesztés útján gondoskodik.