Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (VI.2.) önkormányzati rendelete

A sportról

Hatályos: 2015. 06. 03

I.

Általános rendelkezések

  1. §

A rendelet célja, hogy megalapozza és létrehozza Mezőszemere Községi Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert, s meghatározza a helyi sporttevékenység finanszírozásának módját a mindenkori pénzügyi lehetőségek függvényében.

2.§

A rendelet hatálya kiterjed:

a)az önkormányzat közigazgatási területén lakó, továbbá a helyi sporttevékenységben résztvevő magánszemélyekre;

b)az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre;

c)a képviselő-testületre és szerveire, valamint a település közös hivatalára.


II.

3.§

Az önkormányzat sportfeladatai

Az önkormányzat sportfeladatait külön jogszabály és az önkormányzat hosszú távú települési sportkoncepciója tartalmazza részletesen.

Az önkormányzat kötelező sporttevékenységgel kapcsolatos részletes feladatai

 A települési sportkoncepció kialakítása

4.§

Az önkormányzat a települési sportkoncepció meghatározása, megvalósítása és önkormányzati ciklusonként történő felülvizsgálata során kiemelt figyelmet fordít:

a)a sportszervezetek utánpótlás nevelésének támogatására;

b)a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és támogatására;

c)a meglévő sportlétesítmények többfunkciós használatának biztosítására;

d)a tradicionális települési sportágak stabil és eredményes működésének segítésére.

A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés

5.§

(1)Az önkormányzat testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban mindenkori pénzügyi lehetőségeinek megfelelően támogatja a sporttal foglalkozó helyi szervezeteket.

(2)Az általa fenntartott sportlétesítmények használatát biztosítja a vagyonrendelet speciális szabályai szerint. A sportegyesületekkel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően megállapodásokat köt.

Az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartása, működtetése


6.§

Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóvásához, indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet az adott év pénzügyi lehetőségeinek függvényében az adott évi költségvetésében biztosítja.


Az önkormányzati iskolai sporttevékenység megteremtése

7.§

(1)Az oktatási intézmények testnevelési alapfeladataik ellátásán túl részt vesznek a település tehetséges utánpótlás-korú sportolóinak nevelésében, figyelembe véve a gyermek és ifjúság különböző korcsoportjainak életkori sajátosságait.

(2)Az oktatási intézmények és a település önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetei együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.

Az önkormányzat önként vállalt sportfeladatai

Az önkormányzati tulajdonban álló sportlétesítmények fejlesztése

8.§

Az önkormányzat ciklusprogramjának megfelelően dönt a pénzügyi lehetőségek függvényében a sportlétesítmények és tevékenységek fejlesztéséről az adott évi költségvetésében. A fejlesztéseknél előnyben kell részesíteni azokat a fejlesztési programokat, amelyek

a)multifunkcionális létesítményeknek minősülnek;

b)a sportturizmust is szolgálják.

A szabadidősport feltételének fejlesztése

9.§

Az önkormányzat az egészségmegőrzés, a fizikai fittség fokozása, az egészséges, mozgásban gazdag életmód iránti igény további felkeltése érdekében szerepet vállal a szabadidősport feltételeinek fejlesztésében pénzügyi lehetőségeinek függvényében.

A gyermek- és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés, a nők és a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportjának, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítése

10.§

(1)A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelést, a nők és a családok sportját, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportját, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolítását az önkormányzat pénzügyi lehetőségeihez mérten támogatja.

(2)A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelési tevékenységet az önkormányzat támogatja, valamint pénzügyi lehetőségei függvényében vállalja az önkormányzat:

a)a szabadtéri sportlétesítmények fejlesztését;

b)játszóterek fejlesztését;

c)az úszás oktatásának támogatását (úszótanfolyamok szervezése szerződés alapján más önkormányzat tanuszodájában)

(3)A tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának területén az önkormányzat a visszatérő hagyományos sporteseményeket és rendezvényeket lehetőségeihez mérten támogatja.

A nemzetközi sportkapcsolatokban való részvétel

11.§

(1) Az önkormányzat adottságainak megfelelően részt vesz a nemzetközi sportkapcsolatokban

a)a testvértelepüléseivel való sportkapcsolatok kiépítésével lehetőséget biztosít sportrendezvényeken való szereplésre,

b)a nemzetközi jelentőségű helyi sportesemények, tevékenységek, valamint a települési sportszervezetek nemzetközi sportrendezvényeken való részvételét pénzügyi lehetőségeihez mérten támogatja.

III.

Az önkormányzat sportintézményei és létesítményei

12.§

(1)Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:

a)Mezőszemerei sportpálya

A sporttevékenység irányítása

13.§

Külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja, valamennyi költségvetési kihatással járó feladat ellátása egyedi Képviselő-testületi döntés alapján lehetséges.

V.

A sporttevékenység finanszírozása

14.§

(1)Az oktatási intézményekben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység éves pénzügyi feltételeit az önkormányzat az intézményi költségvetésben lehetőségei szerint biztosítja.

(2)Az önkormányzat éves költségvetési koncepciójának elfogadása előtt az önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati támogatásban részesíthető sportszervezetek tájékoztatása alapján, a következő évi terveik ismeretében alakítja ki a költségvetés sporttámogatási koncepcióját. Az önkormányzat az éves költségvetési beszámolója előtt a támogatott szervezetektől tájékoztatót kér az előző évi szakmai és gazdálkodási munkájukról.

(3)Az önkormányzat a sportcélú támogatások összegéről az adott év pénzügyi lehetőségei szerint az éves költségvetési rendeletében dönt.. A támogatás forrásai lehetnek a sporttörvény alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.

VI.

A sporttörvény végrehajtásával kapcsolatos helyi államigazgatási feladatok

15.§

(1)A település közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.

(2)Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az önkormányzat felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett terület kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.

(3)Közterületeken rendezvények a közterületek használatáról szóló rendeletnek megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz az önkormányzat (képviselőjének vagy megbízottjának) előzetes tulajdonosi hozzájárulása és közterület használati megállapodás szükséges.

(4)Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmény tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.

VII.

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16.§

Az önkormányzati sport célú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai és az önkormányzattal kötött megállapodások szerint tevékenykedni; a törvényi előírások vagy a vállalat kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával illetve az önkormányzattal kötött szerződések felmondásával járhat.

17. §

(1)        E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2         A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

                             Bukta Mária                                             dr. Tanárki - Fülöp István

                             polgármester                                                            jegyző

                                     sk                                                                        sk

A rendelet hiteléül:

Mezőszemere, 2015. június 02.