Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.28.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2017. 02. 28- 2020. 11. 26

Mezőszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ban kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§.


(1) Mezőszemere Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás megfelelő szintű működését. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges, intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.


A közművelődési rendelet hatálya


2.§.


E rendelet hatálya kiterjed Mezőszemere Községi Önkormányzat illetékességi területén végzett közművelődési tevékenységre, a tevékenységek szervezőire, és a rendezvényeken részt vevő személyekre.


A közművelődési rendelet célja


3.§.


(1) Ezen rendelet megalkotásával a Képviselő - testület célja, hogy anyagi forrásai figyelembe vétele mellett a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeire tekintettel - a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján - egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához. A település hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(2) Kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok:

a) a község sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkincsé étele.

b) a település népességmegtartó kondícióinak megőrzése, illetve növelése;

c) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.


A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái.


4.§.


(1) Mezőszemere minden polgárának és közösségének joga, hogy:

a) megismerhesse a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi tanismeret formálásáról, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a könyvtári szolgáltatás, a nevelés, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, és a tömegtájékoztatás utján,

b) igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátást,

c) műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából létrehozandó közösségei működéséhez támogatást igényeljen,

d) művelődési céljai megvalósításához közművelődési színteret, szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézménye, közösségi színtere nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés, a rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbség tétel nélkül.

(3) Az önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az által vállalt feladat ellátására nincs intézményi feltétel, vagy ha az olyan különleges szakértelmet vagy ismeretet kíván, amely nincs az önkormányzati szervezetrendszer birtokában..

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában, az önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veszi.

(5) Az önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a település közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(6) Az önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy:

a) a közművelődési programokat ismertesse a helyi sajtó,

b) az önkormányzati fenntartású intézmények a programjaikat plakátokon, saját intézményi és önkormányzati hirdető táblákon és szóró lapokon is tegyék közzé, és műsorfüzeteiket juttassák el a lakossághoz.


Az önkormányzat kötelező és vállalt közművelődési feladatai


5.§.


(1) Az önkormányzat a településen kialakult művelődési hagyományokra, a község fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szerverezetek és a polgárok tevékenységére alapozva a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatai:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítás;

b) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása.

c) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

d) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

e) a szabadidő kulturális célú elköltéséhez a feltételek biztosítása.

(3) Az önkormányzat lehetőségeihez mérten segíti, és támogatja továbbá:

a) a település szellemi vonzerejének, a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését a lakosság életminőségének javítását,

b) tehetséges és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét,

c) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,

d) a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét,

e) a lokálpatriotizmus, a helyi kulturális értékek védelmét.


Az önkormányzat közművelődési feladat ellátásának szervezeti keretei


6.§.


(1)       Az önkormányzat közművelődési feladatait különösen:

a) közművelődési intézmény fenntartásával,

b) közművelődési megállapodások megkötésével láthatja el.


A közművelődési megállapodások


7.§.


(1) Intézményekkel, szervezetekkel és magánszemélyekkel sajátos, hiánypótló az önkormányzati intézmények által nem ellátott jellegű közművelődési feladatok teljesítése érdekében az önkormányzat közművelődési megállapodásban szabályozott kapcsolatot létesíthet.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátására - közművelődési megállapodás megkötésével - az alábbi intézményeket, szervezeteket vonhatja be:

a) Mezőszemere területén működő nem önkormányzati és nem közművelődési alapfunkcióval, de közművelődési tevékenységi körrel rendelkező intézményeket,

b) a településen működő közművelődési célú társadalmi szervezeteket,

c) a településen székhellyel, vagy fiókteleppel rendelkező közművelődési tevékenységi körű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat,

d) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit.

(3) A közművelődési megállapodás kötelező tartalmát a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


8.§.


(1)       Az Önkormányzat Közművelődési megállapodást köt a Mezőszemerei Civil Egyesülettel (3378 Mezőszemere, Május 1. út 26.) az alábbi feladatok ellátása érdekében:

a) aktív részvétel a település nemzeti és helyi ünnepeinek megszervezésében és lebonyolításában

b) alkotótáborok, művésztelepek szervezése és lebonyolítása

c) ismeretterjesztő, tudatformáló előadások szervezése

d) képzőművészeti és fotókiállítások rendezése

e) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek feltárása, megismertetése

f) a település szellemi vonzerejének, a civil társadalom kulturális és környezetvédelmi önszerveződő tevékenységének erősítése, a falusi polgárok életminőségének javítása

g) a település kiemelkedő személyiségei által végzett értékteremtő tevékenység bemutatása, segítése

(2)       A megállapodás keretében végzett tevékenységekért a Mezőszemerei Civil Egyesületet ellenszolgáltatás nem illeti meg.

(3)       A Mezőszemerei Civil Egyesület megállapodás keretében végzett tevékenységeihez kapcsolódóan felmerült költségeit számla ellenében Mezőszemere Községi Önkormányzat megtéríti.


Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése.


9.§.


(1) Jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselőtestület gyakorolja.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokkal megegyezően látja el.

(3) Az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény munkájáról, a közművelődési megállapodásban résztvevők pedig a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről a képviselőtestület munkatervében meghatározottak szerint beszámolnak.


Közművelődési tevékenység finanszírozása


10.§.


(1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi  költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző alapítványoktól pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra elszámolási kötelezettséggel adott állami támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

(3) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból - a közművelődési feladatok támogatására - a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(4) Az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza :

a) az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit az önkormányzat vagyongazdálkodásának szabályairól szóló rendeletben foglaltak szerint,

b) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, ezen belül alapilletmények, kötelező pótlékok, költségtérítések fedezetét, továbbá a személyi juttatások járulékait,

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.

(5) Az intézmény önkormányzati támogatásának összege az ellátott alap- és nem alaptevékenységnek megfelelően, minden évben felülvizsgálatra kerül és azzal összhangban az önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.

(6) Az intézmények a pénzmaradványokat a képviselőtestületi jóváhagyást követően használhatják fel.

(7) Az intézmények az évközben elért többletbevételüket az adott intézmény fejlesztésére felhasználhatják, az éves költségvetési rendeletben szabályozott rendelkezések figyelembe vételével.


Az önkormányzati intézményekben alkalmazottak foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok


11.§.


(1) Az önkormányzati fenntartású közművelődési intézményben foglalkoztatottak foglalkoztatásával kapcsolatban a törvényben foglaltak és a mindenkor hatályos jogszabályok az irányadók.

(2) A megüresedett magasabb vezetői állás betöltésére irányuló pályázatot a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a képviselőtestület írja ki.

(3) Az önkormányzati fenntartású intézmény vezetője felett az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.


Záró rendelkezések


12.§.


(1) Ez a rendelet kihirdetését követő nap lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Mezőszemere Község Önkormányzat A közművelődésről 16/2004.(IV. 22.) sz. rendelete.

Mellékletek