Erdőkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelem szabályairól szóló 11/2002. (IX.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 01

Erdőkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelem szabályairól szóló 11/2002. (IX.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.01.

Erdőkövesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) bekezdésében foglaltakra, a helyi környezetvédelem szabályairól szóló 11/2002. (IX.2.) önkormányzati rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:

1. § (1) A helyi környezetvédelem szabályairól szóló 11/2002. (IX.2.) önkormányzati rendelet 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közterület használatára a Képviselő-testület díjazás ellenében a következő célok érdekében ad engedélyt:

a) építéssel összefüggő építőanyag és törmelék tárolása, vagy

b) piaci árusítás, egyéb alkalmi jellegű árusítás, mozgóárusítás, vagy

c) vendéglátóipari egység előkert, kereskedelmi egység előtti közterület igénybevétele, vagy

d) önálló hirdetőberendezés elhelyezése, vagy

e) hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű tárolása, vagy

f) mutatványos tevékenység végzése.

(2) A közterület használata során a használó köteles betartani a környezetvédelmi, közegészségügyi szabályokat, köteles tartózkodni attól, hogy a közterület használat a közterülettel közvetlenül érintett ingatlan-tulajdonosoknak hátrányt okozzon.”

(2) A helyi környezetvédelem szabályairól szóló 11/2002. (IX.2.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (3)–(6) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A közterület használatára vonatkozó engedélyt a Képviselő-testület azonnali hatállyal visszavonja, ha a jogosult a területet nem az engedélyben meghatározott célra és módon használja és a használatot az erre történt felhívás alapján haladéktalanul nem állítja helyre.

(4) A közterület-használati díj megállapításának alapja a használt közterület m2-ben számított területegysége, a használt napok száma. Az önkormányzati tulajdonú közterületek használati díját e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(5) A közterület-használat iránti kérelmet legalább 3 nappal a használat kezdő napját megelőzően kell benyújtani a polgármesternek. A közterület-használatról a Képviselő-testület - önkormányzat hatósági ügyként - dönt.

(6) A Képviselő-testület által kiállított közterület-használati engedély tartalmazza a jogosult megnevezését, székhelyét, képviselőjének nevét, az igénybeveendő közterület megjelölését, a használat időtartamát és azt, hogy milyen - a rendelet mellékletében meghatározott - célra történik a közterület használata. Az engedélynek tartalmaznia kell még a közterület-használati díj befizetésére vonatkozó szabályokat, az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó rendelkezést, az esetleges károkozás megtérítési kötelezettségére való felhívást, és az engedélytől eltérő célú használat jogkövetkezményeit.”

2. § A helyi környezetvédelem szabályairól szóló 11/2002. (IX.2.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

3. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez