Erdőkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Erdőkövesd Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Erdőkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
Erdőkövesd Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségének eleget téve nyújtja be a polgármester a 2022. évi beszámolóját.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–8. melléklethez
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel az előző évhez és tervhez képest is emelkedett, 11,7 millió forint összeg folyt be 2022-ben. A szolgáltatási bevételek jelentősen elmaradtak a tervtől, mert az ÉRV Zrt. az elmúlt évben nem utalta át a vízrendszer használati díját. Az ellátási díjak összege is emelkedett.
Összességében a tervezettnél 2 millió forinttal alakultak magasabban a bevételek.
2. Felhalmozási bevételek
2022-ben 750 eFt felhalmozási bevétele volt a településnek ingatlan értékesítésből.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 5.869 ezer forint rendkívüli támogatást is kapott a település, ami az elmúlt évekhez képest kiugróan magas összeg. Többletet jelentett az ÉRV felé továbbított lakossági víztámogatás pályázat, valamint egyéb elnyert pályázati összegek (tüzelő pályázat).
Felhalmozási célú támogatás 63 millió forint érkezett az elmúlt évben, a Magyar Falu Program pályázatainak és a folyamatban lévő szennyvízhálózat, illetve vízhálózat felújítás támogatási összegeinek köszönhetően.
4. Finanszírozási bevételek
Itt az előző évi pénzmaradvány, az államháztartáson belüli megelőlegezés és az óvodának átadott intézményfinanszírozás szerepel, mint könyveléstechnikai jellegű bevétel.
II. Kiadások
1. Személyi jellegű kiadások
A személyi jellegű kiadások gyakorlatilag a tervnek megfelelően teljesültek, az óvoda esetében volt túllépés, mert nem tervezett jubileumi jutalmat kellett kifizetnünk.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásainál mintegy 36,3 millió forint többlet mutatkozott, melyre magyarázat a KEHOP ivóvíz beruházás fordított ÁFA befizetése, melyet a dologi kiadásoknál kell könyvelni, de természetesen ennek fedezete biztosítva volt a pályázati támogatásban. A vásárolt élelmezés is magasabban alakult, mert a szociális étkezést is többen vették igénybe. Az üzemeltetési anyagoknál, készletbeszerzésnél is többlet mutatkozott és a szolgáltatási kiadások is meghaladták a tervet. Az emelkedés nagyrészt pályázatokkal függ össze pl. a szociális tűzifa költségei is ide lettek könyvelve.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege az eredeti tervtől (7,66 millió forint) alacsonyabban alakult (6,9 millió forint), mely csökkenés abból adódott, hogy a szociális tűzifa költségei a dologi kiadások között kerültek elszámolásra.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 5.894 eFt-ot költöttünk, amelyben a Magyar Falu program keretében elnyert óvodai játszóudvar a legnagyobb tétel. Felújításra 68 millió forint lett fordítva, amelyből közel 36 milliót jelentett a KEHOP ivóvíz hálózat és 23 milliót a Magyar Falu Program művelődési ház projektje.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Összességében mintegy 4,65 millió forinttal nagyobb összeget kellett átadni, mert év közben a lakossági víz-csatorna pályázati összegét is át kellett adni az ÉRV-nek.
7. Finanszírozási kiadások
Az intézményfinanszírozás és az államháztartási megelőlegezés technikai tételei szerepelnek itt.
A 2022. évben jelentős beruházások és felújítások kerültek befejezésre a településen és új pályázatokat is sikerült megnyernünk a Magyar Falu programnak köszönhetően. Összességében a gazdálkodás egyensúlyban volt az elmúlt évben.