Erdőkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Erdőkövesd Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 25

Erdőkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.25.
Erdőkövesd Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségünknek eleget téve benyújtjuk a 2023. évi beszámolónkat.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel az előző évhez és a tervhez képest is jelentősen csökkent, csak nem egészen 4 millió forint összeg folyt be 2023-ban. A szolgáltatási bevételek jelentősen elmaradtak a tervtől, mert az ÉRV Zrt. nem utalt vízrendszer használati díjat az elmúlt évben. Az ellátási díjak összege némileg emelkedett.
Összességében a tervezettnél mintegy 8,5 millió forinttal alakultak alacsonyabban a bevételek.
1. Felhalmozási bevételek
2023-ban nem volt felhalmozási bevétele a településnek.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 4.187.000 forint rendkívüli támogatást is kapott a település. Többletet jelentett (13 millió Ft) a Váraszóval közösen megvalósított ivóvíz beruházás fordított ÁFA összege, melyet leutalt a pályáztató szervezet, az ÉRV felé továbbított lakossági víztámogatás pályázat, valamint egyéb elnyert pályázati összegek (tüzelő pályázat). A köznevelési normatívára is nagyobb összeg érkezett a kötelező béremelések miatt.
Felhalmozási célú támogatás 3 millió forint érkezett az elmúlt évben, a településrendezési terv elkészítésére.
1. Finanszírozási bevételek
Itt az előző évi pénzmaradvány, az államháztartáson belüli megelőlegezés és az óvodának átadott intézményfinanszírozás szerepel, mint könyveléstechnikai jellegű bevétel.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi jellegű kiadások gyakorlatilag a tervnek megfelelően teljesültek, az óvoda esetében volt túllépés, mert ősszel már volt központi béremelés a dolgozóknak.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásainál mintegy 15 millió forint többlet mutatkozott, melyre magyarázat a KEHOP ivóvízberuházás fordított ÁFA befizetése, melyet a dologi kiadásoknál kell könyvelni, de természetesen ennek fedezete biztosítva volt a pályázati támogatásban. Az üzemeltetési anyagoknál, készletbeszerzésnél is többlet mutatkozott. Az emelkedés nagyrészt pályázatokkal függ össze, pl. a szociális tüzifa költségei is ide lettek könyvelve.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege az eredeti tervtől (9,17 millió forint) alacsonyabban alakult (7,4 millió forint), mely csökkenés abból adódott, hogy a szociális tüzifa költségei a dologi kiadások között kerültek elszámolásra.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 4.166.000,-Ft-ot költöttünk, amelyben a legnagyobb részt az óvoda fűtéskorszerűsítése és kazáncseréje jelentette. Felújításra 927.000,-Ft lett fordítva, vízelvezető áteresz lett felújítva.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Összességében a tervnek megfelelően alakult az összege.
7. Finanszírozási kiadások
Az intézményfinanszírozás és az államháztartási megelőlegezés technikai tételei szerepelnek itt.
A 2023. évben akadtak likviditási problémák a megnövekedett rezsiszámlák és az energiaszolgáltató indokolatlan számlázási gyakorlata miatt, de év végére helyreállt a gazdálkodás egyensúlya.