Ivád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (V.31.) önkormányzati rendelete

önkormányzati kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2017. 06. 01

Ivád Község Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselőtestület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Ivád Község Díszpolgára kitüntető cím

1. §

(1) Ivád Község Díszpolgára kitüntető cím a Képviselőtestület legnagyobb elismeréseként a kimagasló életmű, tevékenység és alkotások megkülönböztetett eseteiben azoknak a magyar vagy külföldi személyeknek adományozható – függetlenül attól, hogy Ivád község területén vagy azon kívül rendelkeznek-e lakó vagy tartózkodási hellyel – akik

a) a település gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkottak,

b) egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az egyetemes haladás, kultúra vagy művészet ügyét, hozzájárulva ezzel közvetlenül vagy közvetve a község tekintélyéhez, jó hírnevének bővítéséhez.

(2) A díszpolgári cím indokolt esetben már elhunyt személyeknek is adományozható. Elhunyt személy kitüntetése esetén a kitüntető címmel együtt járó adományokkal és címmel járó jogokkal kapcsolatos rendelkezések nem alkalmazhatók.


2. §

(1) Ivád Község Díszpolgára kitüntető címet – az elismert, kimagasló érdem megjelölésével – a Képviselőtestület minősített többségi döntéssel adományozza.

(2) A Díszpolgár cím adományozásáról díszes kivitelű Díszpolgár Oklevelet és díszplakettet kell kiállítani, melyet ünnepélyes keretek között kell az adományozottnak átadni. Az oklevelet a polgármester, a képviselők és a jegyző írják alá.

(3) A Díszpolgár cím adományozására javaslatot tehetnek:

a) a képviselőtestület bizottsága,

b) az önkormányzati képviselő,

c) a polgármester,

d) legalább 30 ivádi lakos

e) Ivádon működő civilszervezetek képviselői.

(4) A Díszpolgár Oklevél és díszplakett előállításával kapcsolatos költségeket az önkormányzat mindenkori éves költségvetése tartalmazza.


3. §

(1) Ivád Község Díszpolgárát

a) megilleti „Ivád Község Díszpolgára” kitüntető cím viselésének joga,

b) a képviselőtestület illetve a bizottsági ülésen tanácskozási joggal vehet részt,

c) Az önkormányzat, az önkormányzat intézményei vagy a polgármesteri Hivatal által rendezett jelentősebb ünnepségekre meg kell hívni.


4. §

(1) A Díszpolgár cím adományozásáról a jegyző díszes kivitelű névkönyvet vezet.

(2) A Képviselőtestület minősített többségű döntésével a Díszpolgár címet megvonhatja attól, aki annak viselésére magatartásával érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott. A megfosztás képviselőtestületi határozattal történik, azt részletesen indokolni kell.


Ivád Községért Kitüntető cím

5. §

(1) Ivád Községért Kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik a tudományok, a művészetek, a fejlesztés, a kutatás, a gyógyítás, az oktatás-nevelés vagy a gazdasági élet terén kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárulnak Ivád község fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.

(2) A Kitüntető cím indokolt esetben már elhunyt személyeknek is adományozható.


6. §

(1) A Ivád Községért Kitüntető címet a Képviselőtestület adományozza.

(2) A Kitüntető cím személynek, és közösségnek, vagy szervezetnek is adható.

(3) A Kitüntető cím adományozására a 2. § (3) bekezdésben meghatározottak tehetnek javaslatot.


7. §

(1) A kitüntetett közösségeknek és szervezeteknek díszoklevél adományozandó.

(2) A Képviselőtestület minősített többségű döntésével a kitüntető címet megvonhatja attól, aki annak viselésére magatartásával érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott. A megfosztás képviselőtestületi határozattal történik, azt részletesen indokolni kell.


8. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.