Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ivád Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 06. 02
Ivád Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1–8. melléklethez
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségének eleget téve a polgármester benyújtja az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóját.
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel 3 millió forint volt, ami jelentősen meghaladta a 2,1 milliós tervet. A szociális étkezést kevesebben vették igénybe, így az ellátási díj is alacsonyabban alakult. A tulajdonosi bevételek 280 eFt-ban realizálódtak, mert az ÉRV nem utalt át a vízhálózat üzemeltetése után 2021-es évre járó használati díjat. A szolgáltatási bevétel csak kis mértékben maradt el a tervtől. A kiszámlázott ÁFA bevétel is ennek megfelelően alakult. Összességében mintegy 1,18 millió forint elmaradás volt a saját bevételeken az eredeti tervezett összeghez képest.
2. Felhalmozási bevételek
2021-ben 350.000 Ft felhalmozási bevétele volt az önkormányzatnak.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 3,57 millió forint rendkívüli támogatást is kapott a település. Felhalmozási bevétel 14 millió forint érkezett, a Magyar Falu Program sikeres pályázatainak köszönhetően.
4. Finanszírozási bevételek
Az előző évi pénzmaradvány beépítésre került 41 millió Ft összegben. A többi tétel könyveléstechnikai jellegű adatokat tartalmaz.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások a tervnek megfelelően alakultak.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3. Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásai 29,8 milliós szinten teljesültek, ami mintegy 2,3 milliós emelkedést jelentett az eredeti tervhez képest. Az üzemeltetési anyagoknál túllépés jelentkezett, a szociális tüzifa pályázat kifizetései miatt. A beruházásokkal kapcsolatos egyéb dologi kiadások is jelentős összeget tettek ki (tervezési díjak, menedzsment költségek stb.). A közüzemi díjak esetében minimális csökkenés mutatkozott.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege 4,3 milliós szinten alakult, ami kevesebb a 7,7 milliós eredeti előirányzattól. A csökkenés magyarázata, hogy a szociális tüzelő költsége és az év végi ajándékcsomagok is a dologi kiadások között lettek könyvelve.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra közel 2,6 millió Ft-ot költöttünk, amiből az óvoda eszközbeszerzései és a kulturális célra beszerzett eszközök jelentették a nagyobb tételeket. Felújítási kiadásként a Magyar Falu programban elnyert három pályázat összegei és a Dózsa úti ingatlanok felújítási költségei szerepelnek. A részletes adatokat a 4. melléklet tartalmazza.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat év végéig sikerült rendezni.
A 2021. év gazdálkodása során időszakosan voltak likviditási nehézségeink, de a tervezett beruházások, felújítások rendben megvalósultak.