Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ivád Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 26

Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
Ivád Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségének eleget téve a polgármester benyújtja az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóját.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–8. melléklethez
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel 2,67 millió forint volt, ami elmaradt a 3,5 milliós tervtől. A szociális étkezést a tervezett szinten vették igénybe, így az ellátási díj is a tervnek megfelelő volt. A tulajdonosi bevételek 58 eFt-ban realizálódtak, mert az ÉRV nem utalt át a vízhálózat üzemeltetése után 2022-es évre járó használati díjat, és az Ivád Nonprofit Kft. is csak minimális bérleti díjat tudott fizetni. A szolgáltatási bevétel jelentősen elmaradt a tervtől, mert az Ivád Nonprofit Kft. nem tudta rendezni a közvetített szolgáltatások ellenértékét. Összességében mintegy 4,3 millió forint elmaradás volt a saját bevételeken az eredeti tervezett összeghez képest.
2. Felhalmozási bevételek
2022-ben 2.180 eFt felhalmozási bevétele volt az önkormányzatnak, nem tervezett ingatlan eladásból.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 834 ezer forint rendkívüli támogatást is kapott a település. Felhalmozási bevétel 41 millió forint érkezett, a Magyar Falu Program sikeres pályázatainak köszönhetően.
4. Finanszírozási bevételek
Az előző évi pénzmaradvány beépítésre került 38 millió Ft összegben. A többi tétel könyveléstechnikai jellegű adatokat tartalmaz.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások a tervtől némileg elmaradtak a közmunkások számának csökkenése miatt.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3. Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásai 29,9 milliós szinten teljesültek, ami mintegy 10 milliós emelkedést jelentett az eredeti tervhez képest. Az üzemeltetési anyagoknál túllépés jelentkezett, a szociális tüzifa pályázat kifizetései miatt. A szolgáltatásoknál van még nagyobb növekedés, de a közüzemi díjak is magasabban alakultak. A beruházásokkal kapcsolatos egyéb dologi kiadások is jelentős összeget tettek ki (tervezési díjak, menedzsment költségek stb.).
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege 4 milliós szinten alakult, ami kevesebb a 8,3 milliós eredeti előirányzattól. A csökkenés magyarázata, hogy a szociális tüzelő költsége és az év végi ajándékcsomagok is a dologi kiadások között lettek könyvelve.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra közel 2,2 millió Ft-ot költöttünk, amiből az óvoda eszközbeszerzései és a kulturális célra beszerzett eszközök jelentették a nagyobb tételeket. Felújítási kiadásként a Magyar Falu programban elnyert három pályázat összegei szerepelnek. A részletes adatokat a 4. melléklet tartalmazza.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat év végéig sikerült rendezni.
A 2022. év gazdálkodása során időszakosan voltak likviditási nehézségeink, elsősorban az Ivád Nonprofit Kft. nehéz helyzete miatt, de a tervezett beruházások, felújítások rendben megvalósultak.