Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 04

Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.04.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2022-ben elfogadta Magyarország 2023. évi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtom be 2022. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
A 3. §-hoz
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 2. sz. melléklet tartalmazza.
2023. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 150.051 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink között a szociális étkezés térítési díjbevétele, közvetített szolgáltatás a savanyító üzem felé, valamint egyéb bérleti díjak szerepelnek, összesen 6.191 eFt összegben.
Felhalmozási bevétel
Az ÉRV Zrt-től érkező használati díjat terveztük ide 1.600 eFt összegben. Ingatlan és egyéb tárgyi eszközök értékesítéséből összesen 9 millió forint bevételre számítunk.
Sajátos bevételek
A gépjárműadó az önkormányzatot már nem illeti meg.
Az iparűzési adó bevételt 3.000 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 77.090 ezer Ft. Az általános feladatok támogatása az előző évihez képest emelkedik, elsősorban a közvilágításra kapott többlet normatívával. A szociális feladatok ellátásához biztosított általános állami támogatás 9.254 eFt, ami 433 ezer forinttal alacsonyabb az előző évinél. Kulturális feladatokra a támogatás nem változik. Az óvoda támogatása több, mint 2 millió forinttal emelkedik. A szociális étkeztetésre, valamint a gyermekétkeztetésre az előző évihez hasonló összegekkel számolhatunk. A falugondnoki szolgálat támogatása szintén a 2022-es szinten marad. Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 6.427 ezer Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
A közmunka programokra működési átvételként 10.665 eFt-ot terveztünk.
Pénzmaradvány
A költségvetésbe beépítettük az előző évi pénzmaradvány összegét, ami felhalmozási maradvány (a Magyar Falu falubusz pályázat maradványa) 10 millió forint összegben.
A 4. §-hoz
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 48.369 ezer Ft, ami az előző évi előirányzattól magasabb. Az óvodai dolgozók béremelése és a szintén itt jelentkező jubileumi jutalom okozza az emelkedést.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni melynek mértéke 13%, a közfoglalkoztatás esetében 6,5%.
Dologi kiadások
A legtöbb feladatnál a tavalyi tény adatokból indultunk ki, de figyelembe kellett vennünk a rezsiköltségek jelentős emelkedését, valamint a magas infláció egyéb hatásait. Összesen mintegy 34,9 millió forintos összeggel számoltunk, ami 7,8 millió forintos emelkedés az elmúlt évhez képest.
A szociális kiadások 2023. évi előirányzata 6.050 ezer Ft, ami most nem tartalmazza a szociális tüzelő beszerzési és szállítási költségeit, mert tavaly év végén már ezek az összegek kifizetésre kerültek.
Átadások, támogatások
A többcélú kistérség működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 833 ezer Ft-ot kell átadnunk.
A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak és a Leader egyesületnek 60 ezer Ft tagdíjat irányoztunk elő.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozásához 779 eFt-tal kell hozzájárulnunk.. Az egészségügyi központhoz 1.303 eFt-ot, az ügyelethez, laborral együtt összesen 1.307 ezer forintot kell átadni. A helyi önszerveződő szervezetek pályázati alapjába összesen 1.500 eFt-ot terveztünk, de ez tartalmazza az Ivád Nonprofit Kft-nek esetlegesen átadandó támogatást a működés fenntartásához.
A kiadások részletezését a 3. melléklet mutatja.
Felhalmozási kiadások
A tervezésnél elsősorban a Magyar Falu programban elnyert pályázattal számoltunk. A falubusz beszerzésére összesen 15 millió forintot terveztünk. Egyéb felhalmozási kiadásként további 1.000 eFt+ÁFA összeget kalkuláltunk.
Kiadásaink számbavétele után összesen 6.427 ezer Ft mérleg egyezőtlenség mutatkozik, mely teljes egészében működési hiány. A hiány fedezetére kiegészítő (rendkívüli) támogatást állítottunk be a mérlegünkbe.