Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 23

Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.23.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2023-ban elfogadta Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtottuk be 2024. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
A 3. §-hoz és a 2. melléklethez
Ivád Község Önkormányzata 2024. évi költségvetési tervezete bevételeinek alakulása
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 2. sz. melléklet tartalmazza.
2024. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 206.242 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink között a szociális étkezés térítési díjbevétele, közvetített szolgáltatás a savanyító üzem felé, valamint egyéb bérleti díjak szerepelnek, összesen 8.999 eFt összegben.
Felhalmozási bevétel
Az ÉRV Zrt-től érkező használati díjat terveztük ide 1.600 eFt összegben.
Sajátos bevételek
Az iparűzési adó bevételt 3.800 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 90.075 ezer Ft. Az általános feladatok támogatása az előző évi szinten várható. A szociális feladatok ellátásához biztosított általános állami támogatás 8.984 eFt, ami 270 ezer forinttal alacsonyabb az előző évinél. Kulturális feladatokra a támogatás kis mértékben emelkedik. Az óvoda támogatása közel 11 millió forinttal emelkedik, a jelentős mértékű béremelés finanszírozása miatt. A szociális étkeztetésre, valamint a gyermekétkeztetésre is emelkedő összegekkel számolhatunk. A falugondnoki szolgálat támogatása szintén emelkedik a kötelező béremelés miatt. Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 1.764 ezer Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
A közmunka programokra működési átvételként 12.312 eFt-ot terveztünk.
Pénzmaradvány
A költségvetésbe beépítettük az előző évi pénzmaradvány összegét, ami felhalmozási maradvány (a településrendezési tervre nyert pályázat maradványa) 3 millió forint összegben.
A 4. §-hoz és a 3. melléklethez
Kiadások tervezése
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 52.091 ezer Ft, ami az előző évi előirányzattól magasabb. Az óvodai dolgozók béremelése jutalom okozza az emelkedést.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni melynek mértéke 13%, a közfoglalkoztatás esetében 6,5%.
Dologi kiadások
A legtöbb feladatnál a tavalyi tény adatokból indultunk ki, de figyelembe vettük az inflációs hatásokat, valamint egyéb tényezőket is. A gyermekétkeztetés kiadási emelkednek jelentősen az óvodánál a létszám emelkedése miatt, de ez az állami támogatás növekedésében is megjelenik. Összesen mintegy 42,7 millió forintos összeggel számoltunk, ami 7,8 millió forintos emelkedés az elmúlt évhez képest.
A szociális kiadások 2024. évi előirányzata 6.815 ezer Ft, ami most nem tartalmazza a szociális tüzelő beszerzési és szállítási költségeit, mert tavaly év végén már ezek az összegek kifizetésre kerültek.
Átadások, támogatások
A többcélú kistérség működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 354 ezer Ft-ot kell átadnunk.
A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak és a Leader egyesületnek 60 ezer Ft tagdíjat irányoztunk elő.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozásához 445 eFt-tal kell hozzájárulnunk.. Az egészségügyi központhoz 1.438 eFt-ot kell átadni. A központi orvosi ügyeleti társulás megszűnt, ide már nem kell finanszírozást biztosítani. A helyi önszerveződő szervezetek pályázati alapjába összesen 800 eFt-ot terveztünk, és 3.100 Ft átadásával számolunk az Ivád Nonprofit Kft esetében.
A kiadások részletezését a 3. melléklet mutatja.
Felhalmozási kiadások
A tervezésnél elsősorban a TOP programban elnyert pályázattal számoltunk. Ebben útfelújításra 45 millió forintot terveztünk. A rendezési terv megvalósítására 3.000 Ft összeget terveztünk pályázati pénzmaradványból. Egyéb felhalmozási kiadásként további 2.000 eFt+ÁFA összeget kalkuláltunk.
Kiadásaink számbavétele után összesen 1.764 ezer Ft mérleg egyezőtlenség mutatkozik, mely teljes egészében működési hiány. A hiány fedezetére kiegészítő (rendkívüli) támogatást állítottunk be a mérlegünkbe. Kérem a költségvetési rendelet megvitatását és elfogadását.