Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ivád Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 23

Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.23.
Ivád Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségünknek eleget téve benyújtjuk a 2023. évi beszámolónkat.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–8. melléklethez
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel 3,74 millió forint volt, ami meghaladta a 3 milliós tervet. A szociális étkezést többen vették igénybe, így az ellátási díj is magasabban alakult. A tulajdonosi bevételek 305.000,-Ft-ban realizálódtak, mert az ÉRV nem utalt használati díjat a vízhálózat után A szolgáltatási bevétel csak minimális mértékben maradt el a tervtől, a kiszámlázott ÁFA bevétel némileg meghaladta azt. Összességében minimális többlet mutatkozott a saját bevételeken az eredeti tervezett összeghez képest.
1. Felhalmozási bevételek
2023-ban 8.500.000,-Ft felhalmozási bevétele volt az önkormányzatnak ingatlan eladásból.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 3,83 millió forint rendkívüli támogatást is kapott a település. Felhalmozási bevétel 3 millió forint érkezett, a településrendezési terv pályázatának köszönhetően.
1. Finanszírozási bevételek
Az előző évi pénzmaradvány beépítésre került 12,5 millió Ft összegben. A többi tétel könyveléstechnikai jellegű adatokat tartalmaz.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások a tervet némileg meghaladták az őszi óvodai béremelés miatt, de erre pótlólagos támogatást biztosított a központi költségvetés.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásai 31,23 milliós szinten teljesültek, ami mintegy 6 milliós emelkedést jelentett az eredeti tervhez képest. Az üzemeltetési anyagoknál túllépés jelentkezett, a szociális tüzifa pályázat kifizetései miatt. Az élelmiszer beszerzésnél van még nagyobb növekedés, mert a szociális étkezők száma megemelkedett. A szolgáltatások vásárlásánál és az egyéb dologi kiadásoknál is tapasztalható emelkedés.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege 4 milliós szinten alakult, ami kevesebb a 6 milliós eredeti előirányzattól. A csökkenés magyarázata, hogy a szociális tüzelő költsége és az év végi ajándékcsomagok is a dologi kiadások között lettek könyvelve.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 17,5 millió Ft-ot költöttünk, amiből a legnagyobb tételt a Magyar Falu Program keretében megvásárolt falubusz jelentette. Felújítási kiadás nem volt a 2023-as évben. A részletes adatokat a 4. sz. melléklet tartalmazza.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat év végéig sikerült rendezni.
A 2023. év gazdálkodása során időszakosan voltak likviditási nehézségeink, de összességében a sikeres rendkívüli támogatás pályázatoknak köszönhetően megőriztük a pénzügyi egyensúlyt.