Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2023-ban elfogadta Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtottuk be 2024. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
A 4. §-hoz és a 2. melléklethez
Kisfüzes Község Önkormányzata 2024. évi költségvetési tervezete bevételeinek alakulása
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 2. sz. melléklet tartalmazza.
2024. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 28.701 eFt-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink között bérleti díjak jelentkeznek, lakóingatlan bérbeadásából, mozgóárus közterület-használati díjból tevődik össze a 220 eFt bevétel.
Sajátos bevételek
Az iparűzési adó bevételt 3.000 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 18.859 ezer Ft, ami kevesebb az előző évinél. A központi bérintézkedések (minimálbér-, garantált bérminimum emelés) kompenzálása megtörtént (falugondnokot érinti). A szociális feladatokra nem kapunk támogatást a település adóerőképességének növekedése miatt.
Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 4.091 ezer Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
2024. évben sem tervezünk ilyen bevételt, mivel a közmunka program nem lesz a településen.
Pénzmaradvány
A költségvetésben 2.512 eFt pénzmaradvány szerepel, az EFOP pályázat, a szociális tüzelő pályázat, valamint felhalmozási maradványként a településrendezési terv pályázat maradványa.
Az 5. §-hoz és a 3. melléklethez
Kiadások tervezése
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 10.821 ezer Ft, ami az előző évi előirányzatnál alacsonyabb, mert a kulturális dolgozó foglalkoztatása már csak 4 órában lehetséges márciustól.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni melynek mértéke 13%.
Dologi kiadások
A legtöbb feladatnál (községgazdálkodás, köztemető-fenntartás, közvilágítás stb.) az elmúlt évi tényadatokból indultunk ki, nagyon takarékos tervezéssel.
A szociális kiadások 2024. évi előirányzata 3.894 ezer Ft, ami tartalmazza a szociális tüzifával kapcsolatos költségeket is 984 ezer Ft-os összegben.
Átadások, támogatások
A többcélú kistérség működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 51 ezer Ft-ot kell átadnunk.
A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak, Leader Egyesületnek összesen 40 ezer Ft tagdíjat irányoztunk elő.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozásához 151 eFt-tal kell hozzájárulnunk. Az egészségügyi központhoz 489 eFt-ot kell átadni.
Az óvodafenntartó társuláshoz 100 eFt-ot adunk át.
A kiadások részletezését a 3. melléklet mutatja.
Felhalmozási kiadások
Mivel a pályázati összegekből megvalósult fejlesztések az elmúlt években pénzügyileg is lezárultak, ezért idén csak 500 eFt+ÁFA önerős fejlesztést terveztünk be, melyek mibenléte majd év közben lesz konkretizálva. Egyedül a településrendezési terv megvalósításához kell kifizetnünk 1,5 millió forintot, mely összeg rendelkezésre áll pályázati támogatásból.
A tervezésnél a falugondnoki szolgálatnál is számoltunk bruttó 254 eFt tárgyi eszköz beszerzéssel.
Kiadásaink számbavétele után összesen 4.091 ezer Ft mérleg egyezőtlenség mutatkozik, mely teljes egészében működési hiány. A hiány fedezetére kiegészítő (rendkívüli) támogatást állítottunk be a mérlegünkbe.