Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kisfüzes Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 24

Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.24.
Kisfüzes Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségünknek eleget téve benyújtjuk a 2023. évi beszámolónkat.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–8. melléklethez
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel 2,6 millió forintos összeget ért el, ami az eredeti tervhez képest közel 400 ezer forintos elmaradást jelentett. A szolgáltatási bevételek esetében 279.000,-Ft-os bevétel keletkezett, ami több a tervezettnél. Összességében a 3.210.000,-Ft bevétel a tervnek megfelelő volt..
1. Felhalmozási bevételek
A 2023-as évben nem volt felhalmozási bevétele a településnek.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, lényegében a tervnek megfelelő összegben. Rendkívüli támogatás pályázaton is nyertünk 1.306.000.-Ft-ot. Pályázati forrásból TOP túraútvonal fejlesztésre 14,5 millió forint érkezett, szociális tüzelőre 427.000,-Ft-ot nyertünk.
1. Finanszírozási bevételek
Itt szerepel az előző évi pénzmaradvány beépítése, valamint az államháztartáson belüli megelőlegezés.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások kis mértékben magasabban alakultak a tervnél, melynek oka a falugondnok dolgozónak járó szociális ágazati pótlék (bevételben is többletet jelentett).
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásai 13,05 millió forintot tettek ki, ami 2,35 millió forinttal meghaladta az eredeti előirányzatot. Az üzemeltetési anyagok és a készletbeszerzés összege alakult magasabban, de itt szerepel a pályázatból beszerzett szociális tüzifa értéke és a szociális kiadásoknál tervezett karácsonyi csomag és mikulási ajándékok is.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege jelentősen mértékben (1,6 millió Ft-tal) elmaradt az eredeti előirányzattól. Szerencsére kevesebben vették igénybe az ilyen jellegű ellátásokat. A szociális tüzelőanyag számláját és a tárgyi juttatásokat (pl karácsonyi csomag) is a dologi kiadásoknál szerepeltettük.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 13.756.000,-Ft-ot költöttünk, a legnagyobb tételt a TOP túraútvonal fejlesztés jelentette. Felújításra minimális összeget költöttünk. A felhalmozási kiadásokat a 4. melléklet részletezi.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Többletet jelentett a lakossági víz-csatorna pályázat, melynek összegét átadtuk az ÉRV-nek.
A 2023. év gazdálkodása egyensúlyban volt, még további fejlesztések valósultak meg a településen.