Váraszó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012 (XI.27.) önkormányzati rendelete

Váraszó községben a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 12. 30

Váraszó Község Önkormányzatának Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselőtestület) a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Ht.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


Adóalany

1. §

(1) A kommunális adó alanya a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 24. §-ában meghatározott magánszemély .

(2) Ha a lakást az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog (pl.: kezelői jog, haszonélvezet, lakásbérlet stb.) terheli, a tulajdonos és a vagyoni értékű jog jogosultja közötti megállapodás szerinti személy az adó alanya. Megállapodás hiányában a vagyoni értékű jog jogosultja az adó alanya.

(3) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől illetőleg hasznosításától függetlenül.

Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése

2. §

(1) Az adókötelezettség az építmény használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik. Belterületi, aranykorona-értékkel nyilvántartott telek esetében a telek tényleges mezőgazdasági művelésének a megszüntetését és/vagy a művelési ág törlését követő év első napján.

(2) Lakásbérleti jog esetén az adókötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik.

(3) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megsemmisülése, lebontása (a továbbiakban együtt: megszűnése) évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség szűnik meg.

(4) Lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén a jogviszony első félévben történő megszűnése esetén az első félév utolsó napján, a jogviszony második félévben történő megszűnése esetén az év utolsó napján szűnik meg az adókötelezettség.

(5) A lakás használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

(6) Belterületi telek esetében a telek művelési ágba sorolása és/vagy tényleges mezőgazdasági művelésének megkezdése évének utolsó napján szűnik meg.


Az adó évi mértéke

3. §

Az adó évi mértéke adótárgyanként  6.000,-Ft.


Az adó megfizetése

4. §

A magánszemélyek kommunális adóját a tárgyévben két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részlet március 15-ig, a második szeptember 15-ig esedékes.


Az adófelfüggesztés szabályai

5. §

Az adófelfüggesztés esetére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szabályait kell alkalmazni.


[1]Az adómentesség feltételei

5/A. §

(1) Mentes az adó megfizetése alól az a belterületi beépítetlen terület (telek) megnevezésű ingatlannal rendelkező adóalany, akinek az ingatlana nem felel meg az - önkormányzat rendeletében meghatározott - ingatlanok (telkek) beépítési feltételeinek.

(2) 75 %-os adókedvezményben részesül az a belterületi beépítetlen terület megnevezésű ingatlannal (telekkel) rendelkező adóalany, akinek az ingatlana megfelel az - önkormányzat rendeletében meghatározott - ingatlanok (telkek) beépítési feltételeinek.

(3) A kedvezményekkel, és a mentességekkel kapcsolatos hatósági ügyekben a jegyző jogosult eljárni.


Hatálybaléptető rendelkezés

6. §

(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2013. január 1-től kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ht. illetve az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései megfelelően irányadóak.


Váraszó, 2012. november 26.


Pál István László                                                     Dr. Varga Attila

             polgármester                                                               jegyző

[1]

Módosította: a 16/2013. (XII.11.) rendelet. Hatályos: 2013. december 12-től, de rendelkezéseit 2014. január 1-től kell alkalmazni.