Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról szóló 8/2003. (IV.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 29- 2020. 08. 29

Váraszó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzati kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról szóló 8/2003. (IV.29.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: R.) módosításáról a következőket rendeli el:

1. §


A R. 8. §-a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

Váraszó Szolgálatáért kitüntetés

8. §

(1) Váraszó Szolgálatáért kitüntetés adományozható annak az önkormányzat által fenntartott intézményben vagy közvetlenül az önkormányzat alkalmazásában legalább 10 éves munkaviszonnyal rendelkező, illetve rendelkezett (nyugdíjazott) dolgozónak, aki kiemelkedő szakmai felkészültségével, magatartásával és munkájával jelentős mértékben segítette az önkormányzati feladatok végrehajtását, a település polgárai ügyeinek intézését, a köz szolgálatát, az intézményi célok eredményes teljesítését.

A kitüntetés adományozható annak a személynek is, aki nem áll vagy állt a fentiek szerinti alkalmazásban, de kiemelkedő közösségi munkájával, elismert helyi civil szervezeti tevékenységével Váraszó Község Önkormányzatának hosszú idő alatt olyan jelentős szolgálatot nyújtott, ami hozzájárult a település fejlődéséhez, hírneve erősítéséhez.

(2) A Váraszó Szolgálatáért adható kitüntetést a Képviselőtestület adományozza.

(3) A kitüntetés adományozására javaslatot tehet

a) a képviselőtestület bizottsága,

b) a polgármester, alpolgármester, jegyző,

c) a képviselők,

d) legalább 25 váraszói állandó lakos.

(4) Évente - a Képviselőtestület döntése szerint - legfeljebb 3 kitüntetés adományozható.

(5) A kitüntetéssel ajándéktárgy és díszoklevél jár.”


2. §


A R. 9. §-a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

9. §

(1) A Képviselőtestület megfosztja a Díszpolgári címtől a Váraszó Községért Kitüntető címtől és a Váraszó Szolgálatáért kitüntetéstől azt, aki annak viselésére érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott. A megfosztás Képviselőtestületi határozattal történik, azt részletesen indokolni kell.

(2) A Képviselőtestület erre vonatkozó határozatát a névkönyvbe be kell jegyezni.”


3. §


A R. a következő 10. §-sal egészül ki:

10. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.”


4. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba