Váraszó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Váraszó Község Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 29

Váraszó Község Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és az 1. melléklethez

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásának megfelelően Váraszó Község Önkormányzata 2020. évi költségvetésének végrehajtását a polgármester terjeszti elő a képviselő-testület elé.

A 2. §-hoz és a 3. §-hoz, a 2. melléklethez és a 3. melléklethez

I. Bevételek

1. Intézményi működési bevételek: Az iparűzési adóbevétel jelentősen elmaradt a tervezett 3,5 millió forinttól. 2020-ban összesen csak 2,54 millió forint folyt be az önkormányzathoz. A gépjárműadó bevétel a járványalapba került, nem maradt a 40 %-a az önkormányzatnál. A kommunális adó bevétele is némileg elmaradt a vártnál, 186 ezer forinttal lett kevesebb. A szociális étkezésnél az ellátási díjak is alacsonyabban alakultak. A tulajdonosi bevételek és a szolgáltatási bevételek (jellemzően bérleti díjak) viszont jóval magasabban alakultak a vártnál és ezek kompenzálták az adóbevételek elmaradását. Összességében a tervezettet kis mértékben meghaladóan alakultak a bevételek.

2. Felhalmozási bevételek: 2020 évben nem volt felhalmozási bevétele a településnek.

3. Véglegesen átvett pénzeszközök: Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek. Rendkívüli támogatásként 1.200.000,-Ft-ot kapott a település. Többletet jelentett az ÉRV felé továbbított lakossági árak kompenzációjára érkezett támogatás, amit a szolgáltató felé továbbítani is kellett, valamint egyéb elnyert pályázatok összegei (pl. szociális tűzifa). Felhalmozási célú támogatásként 38,5 millió forint érkezett a 2020. évben. Ezek a Magyar Falu Program keretében elnyert pályázatok és a folyamatban lévő ÉMO1 pályázat keretében megvalósuló szennyvízhálózat felújítási támogatás összegei.

4. Finanszírozási bevételek: Ezek könyveléstechnikai jellegű bevételek (pl. az előző évi pénzmaradvány, és az államháztartáson belüli megelőlegezés).

II. Kiadások

1. Személyi jellegű kiadás: A személyi kiadások kis mértékben (728 eFt-tal) haladták meg az eredeti előirányzatot, amely a közfoglalkoztatásban résztvevők átlaglétszámának emelkedéséből adódott.

2. Munkaadókat terhelő járulékok: A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.

3. Dologi kiadások: Az önkormányzat dologi kiadásainál mintegy 8,9 millió forint többlet mutatkozott. Ez a a beruházások fordított ÁFA befizetése volt. Ennek fedezete a pályázatban biztosított volt.

4. Ellátottak juttatásai A segélyek összege az eredeti tervtől eltérően 4,19 millió forinttal magasabban alakult, amelynek magyarázata, hogy a 2020-ban elnyert szociális tüzelőanyag pályázaton elnyert összeg év vége előtt kifizetésre került és a COVID járvánnyal összefüggésben a lakosság tisztítószer csomagot is kapott.

5. Felhalmozási kiadások: Beruházásra 13.280.000,-Ft-ot költött az önkormányzat, amely összegből a Magyar Falu Program keretében traktort vásároltak 8millió Ft értékben, A LEADER pályázat keretében megvalósított térfigyelő kamerarendszer 2,6 millió forintba került. Felújítások is történtek, amelynél az óvodaépület 30,3 millió Ft-ba, a szennyvízrendszer felújítása 35,2 millió Ft-ba és az óvoda udvar rendbetétele 4,1 millió Ft-ba került.

6. Pénzeszköz átadások: A közösen fenntartott intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült 2020 év végéig rendezni. Az Önkormányzati Hivatal felé nem kellett hozzájárulást teljesíteni, így 5 millió Ft-tal lett kevesebb a beadott összeg a tervezetnél.

A 4–9. §-hoz és a 4–8. melléklethez

Az önkormányzat gazdálkodása 2020 évben egyensúlyban volt, a takarékosságnak és a felelős gazdálkodásnak köszönhetően.