Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 8/2015. (XI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 02
a helyi adókról szóló 8/2015. (XI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az adó bevezetésének indoka az volt, hogy a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 32. § (1) bekezdése alapján a gépjárműadó megosztott bevétellé vált, azaz a települési önkormányzat által beszedett adóbevételek 60 %-os részesedését 2013. január 1-től az államnak kellett megküldeni, míg az adó 40 %-a a települési önkormányzatot illette meg.
A Htv. 6. §-a értelmében az önkormányzat adómegállapítási joga arra terjed ki, hogy valamely helyi adót bevezesse, a már bevezetett adót hatályon kívül helyezze, illetőleg módosítsa,
- azonban az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit - az adó bevezetésének időpontját és időtartamát meghatározza.
Az adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan, a törvényben meghatározott felső határokra tekintettel kell megállapítani.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint adókötelezettséget megállapító, az adóalanyok körét bővítő, az adómértékét növelő, illetve kedvezményt, mentességet megszüntető jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
Ez a rendelkezés az önkormányzati adórendeletekre is vonatkozik, ami azt jelenti, hogy valamely adóév január 1. napján hatályba léptetni szándékozó új adónemet bevezető, vagy a hatályos szabályozást (pl. adómérték tekintetében) módosító adórendelet legkorábban a kihirdetést követő 30. napon léptethető hatályba.
Fenti rendelkezések értelmében, amennyiben a Képviselő-testület 2022. január 1-től a korábban bevezetett adónemek mértékén kíván változtatni, azt legkésőbb 2021. december 1-ig ki kell hirdetni, annak érdekében, hogy az 2022. január 2-án hatályba léptethető legyen.
Váraszón 8 év után elérkezettnek tűnik a hatályos magánszemélyek kommunális adója mértékének az emelése 6.000,-Ft-ról 8.000,-Ft-ra, amely több mint 33%-os adónövekedést eredményezhet.
A 2.000.-Ft-os nagyságú adóemelés mintegy 500.000,-Ft/év többletbevételt jelenthet, figyelemmel a mintegy 250 települési szintű adótárgyra és adóalanyra.
Az Önkormányzat az elmúlt években 1.600.000,-Ft összegű magánszemélyek kommunális adóbevételt realizált, amely az adóemelést követően 2.100.000,-Ft-ra növekedhet.
Az adóemelést az alábbiak indokolják:
A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény alapján a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzat által beszedett adó 40%-a 2020. évtől már nem illeti meg a települési önkormányzatot, az a központi költségvetés javára kerül átutalásra a járvány elleni védekezési alap bevételeként.
Ez a község 2020. és 2021. évi költségvetésében 1-1 millió forinttal kevesebb bevételt jelent. A Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény alapján 2021. évben a gépjárműadó a központi költségvetést illeti meg 100%-ban. Ugyanakkor a járványhelyzettel összefüggésben az elmúlt két évben mintegy 400.000,-Ft kiadás került betervezésre és felhasználásra.
A kieső bevételek és a járványhelyzettel összefüggő kiadások fedezése érdekében szükségessé vált a magánszemélyek kommunális adója mértékét 8.000.-Ft-ra emelni, amely az eddigi településkép megőrzésére irányuló környezetvédelmi célok megvalósításával ellentétben nélkülözi a korábbi közterület gondozás önkormányzati ellátásának további megoldását.
Váraszó Község Önkormányzata gazdálkodásának helyzete a központi és helyi intézkedések eredményeként stabilnak, kiegyensúlyozottnak mondható. A helyi infrastruktúra fejlesztésekhez szükséges helyi források megteremtése a helyi adóbevételekből valósul meg, a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan.
A 2022. évi önkormányzati költségvetési egyensúly megteremtése érdekében indokolttá vált a magánszemélyek kommunális adója mértékét 8.000.-Ft-ra emelni, amelyből származó többletbevétel mindössze fele részben fedezi a kieső gépjárműadó önkormányzati költségvetést érintő arányát. Magasabb adóemelés egyrészt túlzottá tenné a lakosság teherviselő képességének növelését, másrészt viszont ezzel elértük a Pétervásárán is bevezetett kommunális adó nagyságát.
A kieső bevétel másik felének pótlását kiadási megtakarításból igyekszünk fedezni.