Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Váraszó Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
Váraszó Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségének eleget téve a polgármester benyújtja az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóját.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–8. melléklethez
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel a 2,5 milliós tervtől magasabban alakult. A kommunális adó viszont elmaradt a tervtől mintegy 300 eFt-tal. A szociális étkezésnél az ellátási díjak némileg meghaladták a tervet. A szolgáltatási bevételek (jellemzően bérleti díjak) viszont magasabban alakultak a várakozástól. Összességében a tervezettnél 1,4 millió forinttal több bevétel érkezett az elmúlt évben.
2. Felhalmozási bevételek
2022-ben nem volt felhalmozási bevétele a településnek.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 914 ezer forint rendkívüli támogatást is kapott a település. Többletet jelentett az ÉRV felé továbbított lakossági víztámogatás pályázat, valamint egyéb elnyert pályázati összegek (szociális tüzelő pályázat).
Felhalmozási célú támogatás 23,4 millió forint érkezett az elmúlt évben, elsősorban a Magyar Falu Program elnyert pályázatainak és a folyamatban lévő ivóvíz hálózat beruházás támogatási összegeinek köszönhetően.
4. Finanszírozási bevételek
Itt az előző évi pénzmaradvány és az államháztartáson belüli megelőlegezés szerepel, és a lekötött betét megszüntetés (bankváltás miatt) szerepel, mint könyveléstechnikai jellegű bevétel.
II. Kiadások
1. Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások kis mértékben (mintegy 1.318 eFt-tal) elmaradtak az eredeti előirányzattól, amely a közfoglalkoztatottak számának csökkenéséből adódott.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3. Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásainál mintegy 27 millió forint többlet mutatkozott, melyre magyarázat a vízhálózat beruházás és a szennyvízrendszer-felújítás fordított ÁFA befizetése, melyet a dologi kiadásoknál kell könyvelni, de természetesen ennek fedezete biztosítva volt a pályázati támogatásban.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege az eredeti tervtől (7,4 millió forint) alacsonyabban alakultak, kevesebben kértek segélyt a településen.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 3.700 ezer Ft-ot költöttünk, pótkocsi vásárlás és egyéb kisebb értékű tárgyi eszközök kerültek beszerzésre. Felújításnál a Magyar Falu Program útfelújítás és az óvodaépület felújítása valósult meg, és egy kisebb összeg a szennyvízrendszer felújításából is áthúzódott a 2022-es évre.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Többletet jelentett az ÉRV felé átadott lakossági víz-csatorna pályázati támogatás.
Az önkormányzat 2022. év gazdálkodása végig egyensúlyban volt, köszönhetően a takarékosságnak és a felelős gazdálkodásnak.