Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Váraszó Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 25

Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.25.
Váraszó Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségünknek eleget téve benyújtjuk a 2023. évi beszámolónkat.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–8. melléklethez
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel a 2,5 milliós tervtől magasabban alakult, elérte a 3,8 millió forintot. A kommunális adó viszont elmaradt a tervtől mintegy 200.000,-Ft-tal. A szociális étkezésnél az ellátási díjak némileg meghaladták a tervet. A szolgáltatási bevételek (jellemzően bérleti díjak) is magasabban alakultak a várakozástól. Összességében a tervezettnél 2,26 millió forinttal több bevétel érkezett az elmúlt évben.
1. Felhalmozási bevételek
2023-ban nem volt felhalmozási bevétele a településnek.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 3.981.000 forint rendkívüli támogatást is kapott a település. Többletet jelentett az ÉRV felé továbbított lakossági víztámogatás pályázat, valamint egyéb elnyert pályázati összegek (tüzelő pályázat).
Felhalmozási célú támogatás 19,25 millió forint érkezett az elmúlt évben, elsősorban a vízhálózat beruházás támogatási összegeinek köszönhetően.
1. Finanszírozási bevételek
Itt az előző évi pénzmaradvány és az államháztartáson belüli megelőlegezés szerepel, mint könyveléstechnikai jellegű bevétel.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások kis mértékben (mintegy 724.000,-Ft-tal) magasabban alakultak az eredeti előirányzattól, amelynek nagy része a falugondnoknak járó szociális ágazati pótlékból adódott.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásainál mintegy 17 millió forint többlet mutatkozott, melyre magyarázat a vízhálózat beruházás fordított ÁFA befizetése, melyet a dologi kiadásoknál kell könyvelni, de természetesen ennek fedezete biztosítva volt a pályázati támogatásban.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege az eredeti tervtől (8,5 millió forint) alacsonyabban alakult (5,8 millió Ft), mert kevesebben kértek segélyt a településen és a szociális tüzelő, valamint a karácsonyi csomagok költsége a dologi kiadásoknál lett könyvelve.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 96 ezer Ft-ot költöttünk, kisebb értékű tárgyi eszközök kerültek beszerzésre. Felújításnál egy kisebb összeg még a szennyvízrendszer felújításából áthúzódott a 2023-as évre.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Többletet jelentett az ÉRV felé átadott lakossági víz-csatorna pályázati támogatás.
A 2023. év gazdálkodása végig egyensúlyban volt, köszönhetően a takarékosságnak és a felelős gazdálkodásnak. Év közben adódtak likviditási problémák az indokolatlanul magas rezsiszámlák miatt, de év végére a szolgáltató visszautalta a túlfizetéseket.