Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011.(XI.3.) önkormányzati rendelete

DEMJÉN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2011. (XI.3.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a házasságkötés és egyéb családi események lebonyolításának díjairól

Hatályos: 2012. 01. 01- 2017. 05. 01

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A §. (2) bekezdése, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdése, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. §. (4) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:



  1. § A rendelet hatálya a Demjén Község Önkormányzata közigazgatási területén történő házasságkötés és egyéb családi események anyakönyvvezető közreműködésével történő lebonyolítására terjed ki.


  1. § (1) A házasságkötés és egyéb családi rendezvények anyakönyvvezető közreműködésével hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes szolgáltatás.

(2)A házasságkötés és egyéb családi rendezvények hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli, anyakönyvvezető közreműködésével történő lebonyolítása díjköteles. A díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.

(3)A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és egyéb, anyakönyvvezető közreműködésével megtartandó családi rendezvény akkor engedélyezhető, ha a felek a törvényi feltételek teljesítésén túl igazolják a rendelet mellékletében meghatározott díj befizetését.

(4)A díjat az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 5 munkanapon belül vissza kell téríteni.

(5)Nem köthető házasság, és nem tartható egyéb, anyakönyvvezető közreműködését igénylő családi esemény a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napon.

(6)Nem kell megfizetni a (2) bekezdésben meghatározott díjat, amennyiben a házasságkötésre a házasulók valamelyikének megromlott egészségi állapota miatt kerül sor hivatali helyiségen kívül.


  1. §   (1) Szabadtéren, egyházi szertartások helyszínén házasságkötés nem tartható.

     (2) Vendéglátóhelyen egyedi elbírálás alapján, megfelelő körülmények (vendégtértől elkülönülő helyszín, megfelelő bútorzat, kellő világítás) biztosítása esetén a jegyző engedélyezheti házasság megkötését.

  (3) Az anyakönyv biztonságos szállításáért és kezeléséért az anyakönyvvezető felelős.


4. §  (1) Az anyakönyvezetőt az esküvők és egyéb, anyakönyvvezető közreműködését igénylő családi események hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli lebonyolításáért -  választása szerint - a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadása vagy bruttó 16.000 Ft megbízási díj illeti meg.

    

     5. §   (1) A rendelet alkalmazásában

hivatali helyiség: a Demjén Község Önkormányzata által az anyakönyvi esemény lebonyolítására biztosított helyiségek a vendégek számától függően (Községháza 3395 Demjén, Kossuth tér 1. és Művelődési Ház 3395 Demjén, Petőfi u. 27.)

hivatali munkaidőn túli házasságkötés, családi esemény: a Kerecsend-Demjén Körjegyzőség ügyrendjében meghatározott munkaidőn kívüli házasságkötés, illetve családi esemény


6.§ E rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba.

Mellékletek