Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 05. 06

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések
  1. §

E rendelet hatálya kiterjed Demjén község közigazgatási területén:

  1. a közterületen meglévő közműhálózatra nem csatlakozott, a folyékony hulladékszállításba bevont és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást igénybe venni köteles ingatlantulajdonosokra.
  2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást ellátó vállalkozásra.

  1. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. ingatlantulajdonos: annak az ingatlannak a tulajdonosa, vagyonkezelője, birtokosa vagy egyéb jogcímen használója, amelyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.
  2. háztartás: minden olyan ingatlan, amely a lakhatás, pihenés, üdülés célját szolgálja, a tulajdonviszonyokra tekintet nélkül, továbbá azon egyéb ingatlanok, amelyek a vezetékes ivóvíz-hálózatra rákötésre kerültek.
  3. folyékony hulladék: a háztartásokból származó folyékony hulladék
  4. hulladékkezelési közszolgáltatás: a folyékony hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására irányuló közszolgáltatás, amely a kijelölt szolgáltató szállítóeszközével az ingatlanon összegyűjtött és a szolgáltató rendelkezésére bocsátott folyékony hulladék ártalmatlanítás vagy hasznosítás céljából történő elhelyezésére irányul a vízügyi hatóság által kijelölt leürítő helyeken.
  5. az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége: vezetékes ivóvízzel ellátott vagy mért vízfogyasztással rendelkező ingatlan esetén az ingatlanon fogyasztott ivóvíz mennyiségével, egyéb esetekben pedig az ingatlanról ténylegesen elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével egyezik meg.
  6. egységnyi díj: az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz köbméternyi térfogatára vetített közszolgáltatás díja.
  7. ártalmatlanító hely: a folyékony hulladék ártalmatlanítását szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.
  8. szolgáltató: Demjén község közigazgatási területén a folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az 3. § (2) bekezdésben meghatározott, arra kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.

  1. §

  1. Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint köteles – az ingatlanon mért előző évi ivóvíz-fogyasztási adatok alapján kalkulált mennyiséggel azonos mértékben - rendszeres időközönként, de legalább évente egyszer - igénybe venni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást.

  1. A vezetékes ivóvízzel nem rendelkező ingatlanok legalább évente egy alkalommal a ténylegesen keletkező háztartási szennyvíz-mennyiséget – a szennyvízszállító eszköz mérőberendezése alapján -  kötelesek elszállíttatni.

  1. A közszolgáltatás ellátására kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő: Koós János egyéni vállalkozó

3326 Ostoros, Hunyadi u. 28.

  1. A Demjén község közigazgatási területén keletkező folyékony hulladék lerakására és ártalmatlanítására kijelölt lerakóhely: Heves Megyei Vízmű Zrt. Szennyvíztisztító telep szennyvízbevezető helye (EOV koordináták: X=281540m,Y=750991m)
  2. Locsolási kedvezményre jogosult az ivóvíz-fogyasztási adatok alapján kalkulált mennyiségből a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos, amennyiben
  1.  az ingatlan a területének legalább 50%-án biológiailag aktív zöldfelülettel rendelkezik és erre vonatkozóan nyilatkozott,
  2. a közüzemi víziközműből szolgáltatott ivóvizet locsolás céljára is használja,
  3. a locsoláshoz önálló vízmérővel nem rendelkezik.

  1. A locsolási kedvezmény mértéke az ingatlan bekötési vízmérőjén a kedvezményre jogosító időszakban mért vízmennyiség 10%-a.  A jogosultság egyszeri megszerzése után az ingatlanra vonatkozó kedvezmény az ingatlantulajdonost folyamatosan megilleti, amíg a szennyvízhálózatra rá nem csatlakozik, vagy locsolás céljára önálló vízmérőórát nem szereltet fel.

  1. A jogosultság feltételeinek megszűnéséről az ingatlantulajdonos a megszűnést követő 30 napon belül köteles tájékoztatni a közszolgáltatót. A feltételek megszűnésének időpontjától kezdődően a locsolási kedvezmény az ingatlantulajdonos külön értesítése nélkül is megszűnik.
  2. Mentesül a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól az ingatlantulajdonos, ha:

a) a beépítetlen vagy használaton kívüli ingatlanán ivóvízfogyasztás nincs, vagy háztartási szennyvíz egyéb ok miatt nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak, aki jogosult a bejelentett tény valóságtartalmát ellenőrizni. Az ellenőrzést az ingatlantulajdonos tűrni köteles.

b) a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő szennyvíz-kezelés és -ártalmatlanítás a jogszabályoknak megfelelően történik. Ezen igazolási kötelezettségének az ingatlantulajdonos a kezelő-ártalmatlanító berendezés üzembe helyezésétől számított 15 napon belül köteles eleget tenni.

(9)            A jegyző környezetvédelmi bírságot szabhat ki arra, aki a folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos szabályokat megsérti.

  1. Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség
  1. §
  1. A rendelet alapján a folyékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításhoz szükséges adatok feltüntetésével.
  2. Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (2) g) pontjában meghatározott személyes adatait és – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével – a számlázási címet köteles a Szolgálató felhívására, valamint személyes adatainak változását a változást követő 15 napon belül bejelenteni a rendelet mellékletét képező nyomtatványon.
  3.  A közszolgáltatást igénybevevő gazdasági társaság esetén az igénybevevő nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét, valamint a számlázási és postázási címet köteles a Szolgáltató rendelkezésére bocsátani.
  4. A Szolgáltató a személyes adat kezelése során köteles a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. rendelkezéseinek megfelelően eljárni.
  5. A Szolgáltató a (4) bekezdés alkalmazása során köteles
  1. megteremteni a személyes adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,
  2. gondoskodni az adatok biztonságáról,
  3. meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.
  1. §
  1. Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően, az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.
  2. A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Szolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.
  3. A Szolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a település jegyzőjének kivételével – harmadik félnek nem adhatja ki.
  1. A közszolgáltatás ellátásának rendje
  1. §
  1. A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra szolgáló, különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel, a Vgtv. 44/F. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelő módon végezhető.
  2. A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a Vgtv. 44/F. § (6) bekezdésében foglaltak szerint eljárni.
  1. Az ingatlantulajdonosok és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei
  1. §

A közszolgáltató köteles:

  1. ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,
  2. a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni,
  3. gondoskodni a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű járműről, gépről eszközről és berendezésről, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazásáról.
  1. §
  1. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló – közműpótló – létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közműhálózatba nem vezetett folyékony hulladékot a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni.
  2. A tulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött folyékony hulladékot a jelen rendelet 3. § (1) bekezdésében megjelölt Szolgáltatónak átadni és egyidejűleg részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.
  3. Az ingatlantulajdonos a folyékony hulladék elszállítását arra jogosulatlan gazdálkodó szervezettel, személlyel nem végeztetheti.
  4. A folyékony hulladék elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a Szolgáltatónál megrendelni, melynek a Szolgáltató 3 napon belül köteles eleget tenni.
  5. Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket – elsősorban a gyűjtőhely szállítójárművel történő megközelíthetőségét - biztosítani.
  6. Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak a szolgáltatás igénybevételi kötelezettségének keletkezésétől vagy megszűnésétől számított 15 napon belül írásban bejelenteni, ha a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, illetve ha a közszolgáltatás igénybevételi kötelezettsége bármely ok miatt megszűnik.
  1. A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei
  1. §
  1. Az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre külön írásbeli szerződéskötés nélkül. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.
  2. A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Szolgáltató az ingatlantulajdonost a település hivatalos honlapján (www.demjen.hu), valamint a községi Képújságban közétett felhívás útján tájékoztatja.
  3. A közszolgáltatási jogviszony létrejöttét követően a közszolgáltatási szerződést írásba kell foglalni. A szerződés tartalmi elemei:
  1. felek megnevezése,
  2. magánszemély és gazdálkodó szervezet esetében a közszolgáltatást igénybe vevő azonosító adatai,
  3. a szerződéses jogviszony tárgya,
  4. a közszolgáltatás megkezdésének időpontja, a szerződés időbeli hatálya,
  5. a közszolgáltatás díja, a számlázás és megfizetés módja,
  6. a közszolgáltatás teljesítésének feltétele,
  7. irányadó jogszabályok,
  8. a szerződés módosításának, felmondásának feltételei,
  9. egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.
  1. A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost a változás bekövetkezte előtt legalább 8 nappal a (2) bekezdésnek megfelelő módon értesíti.
  2. Technológiai célú ivóvíz-felhasználással rendelkező gazdálkodó szervezettel – igénybejelentés alapján – egyedi írásbeli szerződést kell kötni.
  1. §
  1. Az Önkormányzat a feladat-ellátási szerződést a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről a Szolgáltatóval határozott időre 5 évre szólóan köti meg. A közszolgáltatási szerződés nyilvános.

(2)     A közszolgáltatási szerződés célja, hogy a közszolgáltatás teljesítése érdekében az Önkormányzat és a közszolgáltató közötti kapcsolatokat szabályozza, a közszolgáltatást igénybevevők jogos érdekeinek védelmére is tekintettel.

(3)     A közszolgáltatási szerződésben – a külön jogszabályokban előírtakon kívül – rögzíteni kell:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét;

b) közszolgáltató által igénybe vehető háztartási szennyvizet befogadó létesítményeket és azok pontos címét;

c) a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,

d) a közszolgáltató azon általános kötelezettségének tartalmát, amely a közszolgáltatást igénybevevők jogos igényeinek kielégítésére vonatkozik, az ezeket biztosító garanciális szabályokat (fogyasztói üzletszabályzat kialakításának és felülvizsgálatának módját, más szabályozási eszközöket), továbbá az ezen szabályozásokról szóló döntések előkészítésének és meghozatalának eljárási szabályait;

e) a közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját;

f) a szerződés módosításának a külön jogszabályokban előírtakon kívüli egyéb lehetséges okait és eljárási rendjét.

(4)         A közszolgáltatási szerződésben – a külön jogszabályokban előírtakon kívül – a közszolgáltató kötelességeként kell meghatározni:

a)       a nem szerződésszerű teljesítésből származó kötbérfizetési kötelezettséget az Önkormányzat, vagy a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos javára;

b)      a közszolgáltatás minőségi paramétereire vonatkozó javaslattételt, az előírt mutatók ellenőrizhető mérését.

(5)          A közszolgáltatási szerződés megszűnik:

a) a benne meghatározott időtartam lejártával,

b) a közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével,

c) elállással, ha a teljesítés még nem kezdődött meg,

d) felmondással,

e) közös megegyezéssel.

(6)          A közszolgáltatási szerződést mindkét fél írásban mondhatja fel. Felmondás esetén a felmondási idő 6 hónap. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

  1.  A közszolgáltatási szerződés megszűnése esetén a Képviselő-testület haladéktalanul intézkedik a közszolgáltatás folyamatos ellátásának biztosításáról.
  2. E rendelet rendelkezései külön szerződési kikötés hiányában akkor is a közszolgáltatási szerződés részévé válnak, ha a felek ettől eltérően rendelkeznek.
  1. A közszolgáltatás díja
  1. §
  1. A folyékony hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a Szolgáltató által kibocsátott számla alapján a szállítással egyidejűleg díjat kötelesek fizetni.
  2. Az alkalmazható legmagasabb közszolgálati díjat – egytényezős díjként ÁFA nélkül számított egységnyi díjtétellel - a Képviselő-testület egy éves időtartamra e rendelet 2. mellékletében állapítja meg. A Szolgáltató minden évben egy alkalommal – legkésőbb október 31-ig – kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges és szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereségeit is tartalmazó – változása függvényében.

 (3) A közszolgáltatási díj meghatározása során érvényesítendő elvek:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításának egységnyi díját –  ha az nem veszélyezteti a külön jogszabályokban foglaltak megvalósulását –  az adott szolgáltatási évben érvényes csatornahasználati díjjal összehangoltan javasolt  megállapítani;

b)  a közszolgáltatási díj ösztönözzön a csatornahálózat fejlesztésére vagy a már kiépített csatornahálózat használatára, továbbá a környezetet terhelő vízfelhasználás mérésére.

  1. A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet, ennek azonban a számla kiegyenlítésére halasztó hatálya nincs.
  2. Az írásban tett kifogásra a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni.
  1. Záró rendelkezések
  1. §
  1. E rendelet a 3. § (3)-(4), valamint 2. melléklet kivételével - kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit a Szolgáltató, a lerakóhely valamint a díjtétel megállapításáról szóló rendeletmódosítás hatálybalépését követő naptól kell alkalmazni.
  2. E rendelet 3. § (3)-(4) bekezdése, és a 2. melléklete hatálybalépésének naptári napját a képviselő-testület annak ismertté válását követően közzétett egyedi határozatával állapítja meg, melyet az önkormányzati rendelet kihirdetésére vonatkozó rendelkezések szerint a jegyző közzétesz.

Mellékletek