Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014.(IX.8.) önkormányzati rendelete

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (IX.8.) önkormányzati rendelete a közterületnév megállapításának, a házak számozásának és emléktáblák elhelyezésének szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 08- 2014. 10. 07

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bekezdés a, pontjában meghatározott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény (Mötv.) 51. § (5), valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.A rendelet célja


1.§ E rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének, a házak számozásának és az emléktáblák elhelyezésének helyi szabályait megállapítsa.


2.Értelmező rendelkezések


2.§ E rendelet alkalmazásában:

1.Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás is ekként tartja nyilván. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása, pihenő és emlékhelyek kialakítása.

2.Közterületnév: a település területén lévő közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve. 


3.Általános szabályok


3.§       (1) Demjén községben minden közterületet el kell nevezni.

(2) Új közterület kialakítása után, közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani a közterület nevét.

(3)  A közterületnévvel már rendelkező közterület természetes folytatásaként nyíló új közterületi szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a közterületnévvel már rendelkező közterület nevét kapja.


4.§       (1) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv szabályaira, az egyszerűségre és arra, hogy a közterületnév a többitől írásban és hangzásban is jól megkülönböztethető legyen.

(2) Közterület élő személyről nem nevezhető el. A névadás során alkalmazni kell az Mötv. 14.§ (2)-(3) bekezdéseit.

(3) A közterület elnevezésekor névazonosság nem állhat elő.

(4) Közterület elnevezését kezdeményezhetik a települési önkormányzat képviselői, a helyi nemzetiségi önkormányzat, a helyi civil szervezetek és a Demjénben lakóhellyel rendelkező cselekvőképes állampolgárok legalább tíz fős csoportja, amennyiben a kezdeményezés időpontjában az érintett közterületen lakó-vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.




4.Hatásköri és eljárási szabályok


5.§       (1) A közterület elnevezése és a megnevezés megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a Képviselő-testület határozattal dönt. A döntés előkészítési és végrehajtási feladatokról a jegyző gondoskodik.

(2) Közterület elnevezéséről vagy az elnevezés megváltoztatásáról az érintett közterületen lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezők véleményét ki kell kérni. A lakosság véleménynyilvánítása e rendelet 8.§-a alapján történik. A lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincs kötelező ereje. 


6.§       (1) A közterületnév megállapításáról, illetve megváltoztatásáról szóló határozatban rendelkezni kell az elnevezés, illetve a változtatás hatályba lépésének időpontjáról, továbbá az új közterületnév-táblák elhelyezésének határidejéről.

            (2) A Képviselő-testület határozatáról a jegyzőnek harminc napon belül értesítenie kell:

                        a, az érintett ingatlantulajdonosokat,

                        b, a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatalát,

                        c, a közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szervet,

                        d, a Magyar Posta demjéni fiókját,

                        e, az Egri Rendőrkapitányságot,

                        f, a tűzvédelmi hatóságot,

                        g, az egri mentőállomást és

                        h, a közmű szolgáltatókat (ÉMÁSZ, TIGÁZ, Vízművek, UPC, PEVIK Kft.)


5. A közterületnév-táblák elhelyezésével kapcsolatos szabályok


7.§       (1) A közterületnév-táblák elkészíttetéséről, elhelyezéséről, karbantartásáról és szükség szerinti pótlásáról a jegyző gondoskodik az éves költségvetésben e célra biztosított előirányzat terhére.

(2) A közterületnév-táblákat építményeken (épületen, kerítésen, támfalon), illetőleg önálló vagy más célra is szolgáló oszlopon, jól látható helyen kell elhelyezni.

(3) Növényzeten közterületnév-tábla nem helyezhető el.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója a közterületnév-tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben a kihelyezés során az érintett ingatlanon kár keletkezik, azt az Önkormányzat megtéríti.


6. A lakosság véleménynyilvánításának szabályai


8.§       (1) A lakosság véleményének kikéréséről a Falutévé Képújsága és az Önkormányzat www.demjen.hu honlapja segítségével, valamint a vélemények összesítéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A lakosság véleményét postai és elektronikus úton egyaránt benyújthatja.


7. Házszámtáblák, címmegállapítás


9.§       (1) A házak, építési telkek megszámozásáról a jegyző gondoskodik minden új közterület, illetve építési telek kialakítása alkalmával. 

            (2) Az (1) bekezdés szerinti megszámozásról a jegyző az érintett ingatlanok tulajdonosait értesíti.

            (3) A házszámot az ingatlanok tulajdonosai, illetve kezelői kötelesek saját költségükön a közterületről jól látható módon feltüntetni. Az utcanév házankéti feltüntetése nem kötelező.


8. Emléktábla elhelyezésére vonatkozó szabályok


10.§     (1) A község közterületein emléktábla csak a Képviselő-testület hozzájárulásával helyezhető el.

            (2)  A képviselő-testületi hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájáruló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a polgármester – az eltávolításra vagy a határozatnak megfelelő módosításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén – az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.

9. Záró rendelkezések


11.§     (1) A házszámtáblával nem rendelkező ingatlan tulajdonosa, illetve kezelője a jelen rendelet 9.§ (3) bekezdésében foglalt házszámtábla kihelyezési kötelezettségének a rendelet hatályba lépését követő hat hónapon belül köteles eleget tenni.

            (2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.