Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(I.15.) önkormányzati rendelete

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(I.15.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2015. 01. 23- 2015. 11. 11

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében a következőket rendeli el:


1.§ (1) Az Önkormányzat a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) Demjén községben történő végrehajtása érdekében az e rendeletben szabályozott feltételekkel vissza nem térítendő természetbeni támogatásként 1 erdei m3 tűzifát biztosít annak a demjéni lakóhellyel rendelkező szociálisan hátrányos helyzetű személynek, akinek

a)családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az elbírálás időpontjában érvényes öregségi nyugdíjminimum 250 %-ának összegét, 71.250 Ft-ot, és

b)2014. december 31-én lakásfenntartási támogatásra jogosult,

amennyiben a  rendelet 6. §-a szerinti, a kérelmezők szociális helyzetét értékelő szempontrendszer alapján kialakított sorrendben elfoglalt helye - a rendelkezésre áll tűzifa mennyiségét figyelembe véve –lehetővé teszi támogatását.

(2)[1] Amennyiben az (1) bekezdés alapján beadott igények alapján megállapított tűzifa támogatás mennyisége nem éri el a 3.§-ban megállapított felosztható támogatási mennyiséget, az Önkormányzat az (1) bekezdés alapján jogosultak számára megállapított támogatást különösen indokolt esetben 1 m3-rel megemelheti, valamint hivatalból olyan személy számára is megállapíthatja, akinek szociális körülményei, rendkívüli élethelyzete, tartós vagy súlyos betegsége azt indokolttá teszi.


2. §      A támogatás lakóingatlanonként egy személy számára állapítható meg.


3. §      A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet szerint az Önkormányzat számára megállapított 693.420 Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által a tűzifa beszerzéséhez a BM rendelet előírásai alapján biztosítandó 49.530 Ft összegű saját forrás, ami 39 erdei m3 tűzifa beszerzését teszi lehetővé. A tűzifa szállításának költségét az Önkormányzat saját forrásból biztosítja.


4. §      (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. sz. melléklete szerinti kérelemre indul.

            (2) A kérelmeket 2015. január 21-ig beérkezően lehet benyújtani az Önkormányzathoz. A határidő elmulasztása jogvesztő.


5. §      (1) A kérelmeket az Önkormányzat Képviselő-testülete - a Demjéni Roma Nemzetiségi Önkormányzat véleményének figyelembe vértelével - bírálja el 2015. január 22-ig.

            (2) A kérelmek elbírálásáról a kérelmezőket a Képviselő-testület döntését követő öt munkanapon belül értesíteni kell a határozat megküldésével.


6. §      A kérelmek elbírálása az alábbi pontozási rendszer alkalmazásával történik. A kérelmek elbírálása során a kérelmező családjában egy főre jutó jövedelem összegét el kell osztani 100-zal. Az így kapott kiindulási pontértéket az alábbi szempontok és pontszámok figyelembe vételével csökkenteni kell, ha a kérelmező:

a)aktív korúak ellátásában részesül:                                                                   - 10 pont

b)időskorúak járadékában részesül:                                                                   - 10 pont

c)ápolási díjban részesül:                                                                       - 10 pont

d)egyedülálló                                                                                                     - 10 pont

e)háztartásában gyermekek eltartásáról gondoskodik, gyermekenként:   -10 pont

f)egyedül neveli gyermekét:                                                                               - 30 pont

g)háztartásában nyugdíjas él:                                                                              - 10 pont

h)háztartásában súlyos fogyatékos személy él:                                        - 30 pont

i)háztartásában rokkant személy él:                                                                   - 20 pont


            (2) Az így kialakult összpontszámok alapján a kérelmeket a pontszámok növekvő sorrendjébe kell állítani.

(3) A jogosultak az így kialakult sorrend alapján részesülnek a támogatásban a 3. §-ban meghatározott támogatási keret erejéig.

(4) A jövedelemmel nem rendelkező, lakásfenntartási támogatásban részesülő személyek a kérelem benyújtásával – további elbírálás nélkül – jogosultak a támogatásra.


7.§       Az elbírálás során a Képviselő-testület:

a)minden határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő kérelmet érdemben elbírál,

b)a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen hozza meg döntését.


8.§       A polgármester gondoskodik arról, hogy a kialakított sorrend szerint támogatottak a részükre odaítélt támogatást az Erdészet és a szállító kapacitásának függvényében minél előbb, legkésőbb azonban 2015. február 15-ig maradéktalanul megkapják


9.§       A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.     


10.§ Amennyiben a támogatott kérelmében valótlan nyilatkozatot tett, vagy ha a támogatásként kiszállított tűzifa egy részét vagy egészét eladja, a támogatásként megállapított tűzifa árát és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget egy összegben köteles visszafizetni az Önkormányzatnak az erre kötelezést tartalmazó határozat jogerőre emelkedését követő három napon belül. 


11. §    (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

            (2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 11/2013.(XI.21.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.



[1]

Megállapította a 2/2015. (I.22.) önkormányzati rendelet