Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018.(VI.8.) önkormányzati rendelete

A „Demjén Községért” kitüntető cím alapításáról és adományozása rendjéről

Hatályos: 2018. 06. 09

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22.§ (1) d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. §


Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testülete, annak érdekében, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa őket példaként a jelen és az utókor elé a „Demjén Községért” kitüntető címet (továbbiakban: kitüntető cím) alapítja, és ezen elismerés adományozásának feltételeit és eljárási rendjét az alábbiak szerint állapítja meg.


 „Demjén Községért”

2. §


(1) A kitüntető cím adományozható annak a természetes személynek vagy közösségnek, aki a település gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődése érdekében, hosszabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytatott és e tevékenységével általános elismerést vívott ki és ezzel jelentősen hozzájárult a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékének gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.


(2)A kitüntető cím adományozható továbbá, a település jó hírnevének öregbítésében szerzett művészeti, tudományos, és sportolói területen elért eredményért.


(3) A kitüntető címmel együtt, külön erre a célra készített emlékplakett és a Képviselő-testület által külön megállapított összegű egyszeri pénzjutalom jár.


(4) A kitüntető cím posztumusz kitüntetésként is adományozható.


(5) A kitüntető címből évente egy adományozható, ide nem értve a posztumusz kitüntetésként adományozott címet.


3. §


(1) A kitüntető címet, a községi önkormányzat képviselő-testülete, a megválasztott képviselők több mint a felének szavazatával adományozza és ünnepélyes keretek között- a polgármester nyújtja át.


(2) A kitüntető cím adományozására javaslatot tehetnek:

a) a polgármester,

b) a települési képviselő,

c) a képviselőtestület bizottsága,

d) a nemzetiségi önkormányzat,

e) a civil szervezetek,

f) legalább 50 fő állampolgár.


4. §



(1) A kitüntető cím tulajdonosa jogosult:

a) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségen részt venni és ott - lehetőség szerint- megkülönböztetett bánásmódban részesülni,

b) díjtalanul látogatni az önkormányzat kulturális és sportlétesítményeit, rendezvényeit.


(2) A kitüntetett jogai gyakorlásának biztosítása a polgármester feladata.


5. §


(1) A kitüntetésben részesített személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.


(2) A kitüntető cím juttatásának költségfedezetét az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.


6. §.



E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.