Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelete

a települési képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről

Hatályos: 2019. 11. 30

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 35. § (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, az Mötv. 143. § (4) bekezdés f.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


 

1. §A rendelet hatálya Demjén község települési képviselőire terjed ki.


2.§       (1)A képviselők tiszteletdíja (képviselői alapdíj): 15.000 Ft/hó

(2)A képviselői tiszteletdíj havonta kerül elszámolásra és kifizetésre. A tiszteletdíj kifizetéséről a polgármester gondoskodik.

(3) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.

(4) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig. A nyilatkozatban meg kell határozni, hogy mely időtartamra szól a lemondás.

(5) A lemondásban a képviselő rendelkezhet a lemondott tiszteletdíj más célra való felhasználásáról.

3.§       (1) Ha a képviselő önhibájából, előzetes bejelentés nélkül, tartósan, legalább három hónapon túl nem vesz részt a testületi, vagy a bizottsági ülésen, üléseken, a havi tiszteletdíj legfeljebb 50 %-kal csökkenthető, ismételt elkövetés esetén pedig megvonható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tiszteletdíj csökkentésre vagy megvonásra bármely képviselő vagy a polgármester tehet javaslatot. A javaslatról a képviselő-testület dönt.


4.§ A képviselőknek a képviselő-testület képviseletében, vagy a képviselő-testület és a polgármester megbízásából végzett tevékenységével összefüggő, számlával igazolt költségének kifizetését az Mötv. 35. § (3) bekezdése szerint a polgármester engedélyezi. A kifizetésre az engedélyezést követő három napon belül kerül sor.


5.§ E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.