Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2019.(XII.19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2011. (IX. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 01. 01

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el: 

1.§.

Demjén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló, 9/2011. (IX. 15.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: R.), 3. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„ (2) A községi címer leírása: Álló, csücsköstalpú tárcsapajzs, pólyával vágott, négy részre osztott. A pajzsfő vörös színű mezejében lebegő, ezüstszínű szőlőfürt, alatta zöld színű domb (pincesor), melyben három aranyszínű keretben kék színű ajtók. Ezek a szimbólumok utalnak a településen élő emberek szőlészeti és borászati tevékenységére.

Pajzsközépen vízszintesen húzódó ezüstszínű pólya utal a településen keresztül folyó Laskó-patakra.

A pajzsláb jobboldali zöld színű mezejében csúcsával lefelé mutató, jobbharánt irányú aranyszínű lebegő ekevas. Az ekevas szimbolizálja a településen élő emberek őstermelői tevékenységét, s egyben a község 1772. évi pecsétjének is címeralakja.

A pajzsláb baloldali zöld színű mezejében balharánt irányú, kettő lebegő aranyszínű búzakalász, amely utal a területen élők által évszázadok óta termesztett, kenyerüket biztosító fő terményre. A búza a községi pecsét címeralakja is.

A pajzstalpból a pólya vonaláig felnyúló ék kék színű mezejében egymást keresztező lebegő, ezüstszínű csákány, amely utal a szőlőhegy aljában, a volt kőbányában folyó kövek kitermelésére.

A pajzsot vörös és kék színű takaró fogja körül.

A címer alatt a település neve felírat.

2.§.

(1) A R. 5.§ (1) bekezdésében szereplő „ülésterv”szó helyébe a „munkaterv” szó lép.

(2) A R. 5.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A Képviselő-testület üléseiről kép és/vagy hangfelvétel rögzítésére alkalmas felvétel készül. A tanácskozás lényegét és a hozott döntéseket szó szerint tartalmazó döntéseket, írásos jegyzőkönyvbe kell foglalni a Mötv.52.§-a alapján.”


3.§

A R. 7.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Az üléseken tanácskozási joggal állandó meghívottként vesz részt a Demjéni Varázsóvoda vezetője és a Demjéni Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.”


4. §

A R. 18.§ -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„ A képviselők képviselői munkájukért tiszteletdíjban részesülnek.”


5. §

A R. az alábbi 24/A §-sal egészül ki:

„ A társadalmi megbízatású alpolgármester a Községházán minden páros héten, pénteken 10-12 óráig tart fogadóórát, feladatait a polgármester határozza meg.

6.§

A R. 25.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat az alábbi társulásokban vesz részt:

a) Egri Kistérség Többcélú Társulása

b) Heves Megyei Regionális Társulás.

(2) Az Önkormányzat a Kerecsend Község Önkormányzatával kötött feladatellátási szerződés alapján látja el a gyermekjóléti és családsegítői feladatokat.

Az Önkormányzat Kerecsend Önkormányzatával közösen működteti a Kerecsend-Demjén Összevont Védőnői Szolgálatot.”


7.§


A R. 41/A §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Az Önkormányzat az idegenforgalmi feltételek javítása érdekében turisztikai információs irodát működtet, a 3395 Demjén, Petőfi út 18. szám alatt.”


8.§


A R. 2. melléklet 1. c pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Pénzügyi átruházott hatáskör: Az önkormányzat pénzügyi forrásainak nem pályázati célú felhasználása esetén, 500.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról és döntéséről a soron következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.”

9.§


(1) Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 7.§ (2) bekezdésében szereplő „Demjéni Falutévé” szövegrész, valamint a 7.§ (3) bekezdése, a 13.§ (2) bekezdése, a 16.§ (3) és (7) bekezdés c) pontja valamint a 41.§-a.