Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020.(VII.16.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2020. 12. 02- 2020. 12. 08

Demjén Község Önkormányzata, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és h) pontjaiban, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el.


1. Általános rendelkezés


1. §      E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C.   törvény (a továbbiakban: Htv.), az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.), az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény és az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII.28.) Kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.


2. Az adó alapja és mértéke


2. §      Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

3. § [1]     Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300,- Ft.


3. Nyilvántartás vezetési kötelezettség

4. §      (1) Az adóbeszedésre kötelezett a vendégek bejelentkeztetésére, az adóhatóság által rendszeresített, sorszámozott bejelentkező lapokat köteles alkalmazni.

(2) A bejelentkező lapnak az alábbi adatokat tartalmaznia kell: a vendég nevét, születési idejét, lakcímét, állampolgárságát, érkezésének és távozásának időpontját (év, hó, nap); személyazonosításra alkalmas igazolvány számát, fajtáját, és a vendég aláírását.

(3) Az adóbeszedésre kötelezett a sorszámozott bejelentkező lapokat, az adóhatóságtól, térítésmentesen szerzi be.

5. §      (1) Igazolás alapján mentesülnek a bejelentkező lapok kitöltése alól azon csoportosan érkező magánszemélyek, akik oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszonyban állnak és ezzel összefüggésben, vagy táborozás céljából tartózkodnak az önkormányzat illetékességi területén.

            (2) Az igazolásnak tartalmaznia kell: az igazolást kiállító oktatási intézmény nevét, illetve nem oktatási intézmény szervezésében megvalósuló táboroztatás esetén a táborszervező nevét; a szálláshely nevét; a szálláshelyen való tartózkodás célját; az érkezés és távozás időpontját (év, hó, nap); a csoport tagjainak a nevét, születési idejét, a lakcímét; az igazolás kiállítására jogosult aláírását és bélyegzőlenyomatát.

            (3) A 239/2009. (X.20.) Kormányrendelet szerinti szálloda besorolás alá tartozó szálláshely esetén, kérelemre, a jegyző engedélyével a 4. § (1) bekezdésben meghatározott bejelentkező lapok használatától el lehet térni.

6. §      A vendég a szálláshelyet akkor foglalhatja el, ha

a) a bejelentkező lapot maradéktalanul kitöltötte, és azt az adóbeszedésre kötelezett vagy megbízottja részére átadta, vagy

b) az 5. § szerinti igazolást az adóbeszedésre kötelezett részére átadták.

7. §      (1) Az adóbeszedésre kötelezett, a bejelentkező lapok adatai alapján, az idegenforgalmi adóbevallások elkészítésének, valamint az adóhatósági ellenőrzések lefolytatásának alapjául szolgáló, a (2) bekezdésben meghatározott tartalmú nyilvántartást, papíralapú vendégnyilvántartó könyvet vagy elektronikus programalapú nyilvántartást (a továbbiakban: vendégkönyv) köteles vezetni.

            (2) A vendégkönyvnek az alábbi adatokat tartalmaznia kell: sorszámozást; a bejelentkező lap sorszámát; a vendég vezeték- és utónevét, születési idejét, település szintű címét, külföldi vendég esetén az állampolgárságát vagy hontalanság státuszát; a szálláshelyre érkezés és a szálláshelyről távozás időpontját (év, hónap, nap); az eltöltött vendégéjszakák számát; az adómentes vendégéjszakák számát; az adómentesség jogcímét, a szobák számozása esetén a vendég elhelyezésére szolgáló szoba számát.

(3) Papíralapú vendégkönyvként kizárólag az adóhatóság által rendszeresített sorszámozott vendégkönyv használható, mely térítésmentesen szerezhető be.

8. §    (1) Az adóbeszedésre kötelezett, a vendég bejelentkezését követő 4 órán belül, köteles az adatokat a bejelentkező lapról, illetve az 5. §-ban meghatározott igazolásról, a vendégkönyvbe bevezetni. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ webes felületén, az adóbeszedésre kötelezett legkésőbb a vendég érkezését követő nap 8 óráig köteles rögzíteni az adatokat.

          (2) A bejelentkező lapokról az adatokat a vendégkönyvbe, a bejelentkező lapok sorszámának emelkedő sorrendjében kell bevezetni.

(3) Amennyiben a szálláshely üzemeltetője, a vendég nyilvántartásba vételét elmulasztja, vagy késedelmesen teljesíti, illetve a jelen rendeletben rögzített nyilvántartási kötelezettségét nem az előírt módon és időben teljesíti, az önkormányzati adóhatóság mulasztási bírságot állapíthat meg.

9. §   (1) Ha a vendég a szálláshelyről korábban távozik, mint azt a bejelentkezésekor megjelölte, akkor az adóbeszedésre kötelezett a távozás időpontját a vendég bejelentő lapján a vendéggel javíttatja, és a vendégkönyvben lévő adatot a javításnak megfelelően módosítja. A bejelentkező lapon a javítást úgy kell elvégezni, hogy az eredetileg bejegyzett időpont látható maradjon.

(2) Amennyiben a vendég tovább marad, mint azt a bejelentkezésekor megjelölte, akkor a továbbmaradás időtartamára vonatkozóan új bejelentkezési lapot kell kitöltenie, az 5. § (1) bekezdésében szereplő csoportokról új igazolást kell átadni.

10. §    Az adóbeszedésre kötelezett köteles e rendeletet a vendég által hozzáférhető helyen elhelyezni. 

11. §    A bejelentkező lapok a fedőlapjával együtt és az 5. § szerinti igazolások, valamint az adómentesség biztosításának alapjául szolgáló igazolások a vendégkönyv elválaszthatatlan mellékletét képezik.

12. §    Az adóbeszedésre kötelezett az adó megállapításához való jog elévüléséig a vendégkönyvet mellékleteivel együtt köteles megőrizni, illetve az elektronikusan vezetett vendégkönyv biztonságos tárolásáról gondoskodni.

4. Ellenőrzés

13. §    Az adóbeszedésre kötelezett a vendégkönyv és a bejelentkező lapok őrzésének helyét köteles az adóhatósághoz bejelenteni. Az őrzés helyét úgy kell meghatározni, hogy a helyszínen lefolytatandó jogkövetési vizsgálathoz azokat az adóbeszedésre kötelezett az ellenőrök rendelkezésére tudja bocsátani.

14. §    Amennyiben az adóbeszedésre kötelezett nem tud részt venni a helyszínen lefolytatandó jogkövetési vizsgálatnál, akkor köteles meghatalmazottról gondoskodni.

15. §    Elektronikus vendégkönyv vezetése esetén

a) a jogkövetési vizsgálat lefolytatásánál biztosítani kell az ellenőrök részére a vendégkönyvbe való betekintést;

b) az adóellenőrzés lefolytatásához a vendégkönyvet nyomtatott formában kell az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.

5. Adómentesség igénybevétele

16. §    (1) A Htv. 31. § szerinti adómentességek az alábbi igazolások alapján vehetők igénybe:

         a) a 18. életévét be nem töltött magánszemély adómentessége a születési idő igazolásával vehető igénybe oly módon, hogy az adóbeszedésre kötelezettnek be kell mutatni a születési idő igazolására szolgáló igazolványt;

b) a településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37. § (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén, a vállalkozási tevékenység, vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély az adómentességét a rendelet 1. mellékletét képező nyilatkozattal igazolja;

         c) közszolgálati kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó mentesség igénybevétele a hivatalos szerv igazolása alapján lehetséges, amely tartalmazza a közszolgálati kötelezettséget teljesítő nevét, születési idejét, lakcímét, érkezésének és távozásának időpontját (év, hó, nap);

       d) hatósági vagy bírósági intézkedés folytán adómentesség hatósági vagy bírósági határozat vagy végzés alapján vehető igénybe.

         e) a Htv. 31. § d), e), és f) pontja szerinti mentesség a 2. melléklet szerinti nyilatkozattal vehető igénybe.

(2) A b) -c) pontok adómentességét biztosító igazolás, csoportra vonatkozóan is kiállítható, azzal a kiegészítéssel, hogy a mentességi feltétel a csoport minden tagjára fennáll.

(3) Amennyiben a magánszemély az idegenforgalmi adómentesség igénybevételéhez szükséges (1) bekezdés a) és a d) pontjaiban megjelölt dokumentumokat az adóbeszedésre kötelezett részére nem adja át (önkéntes adatszolgáltatás), akkor az adómentességet nem veheti igénybe, az adót meg kell fizetnie.

6. Az adó megfizetése

17. §    Az idegenforgalmi adót Demjén Község Önkormányzata 61900057-15100766- számú Idegenforgalmi adó beszedési számlájára kell teljesíteni.

7. Záró rendelkezések

18. §    E rendelet 2020. szeptember 1-napján lép hatályba.

19. §    A rendelet hatályba lépésével Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 3/2016. (II.15.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

[1]

Módosította: 13/2020.(XI.30.) 1. § Hatályos: 2021. január 1.