Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 04. 01

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

2024.04.01.

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testülete, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §- ában, 32. § (3) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. §-a, szerint kell értelmezni.

(2) E rendelet alkalmazásában

a) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nytv.) szerinti fogalom,

b) tartózkodási hely: az Nytv. szerinti fogalom,

c) elemi kár: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 70. pontja szerinti fogalom,

d) lakás: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lt.) értelmező rendelkezése szerinti fogalom,

e) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény értelmező rendelkezése szerinti fogalom.

(3) E rendeletben szabályozott ellátások és szolgálatatások iránti kérelmet, az erre a célra rendszeresített nyomtatványokon a Kerecsendi Közös Közös Önkormányzati Hivatal Demjéni Kirendeltségén (továbbiakban: Hivatal) személyesen, postai úton vagy elektronikusan kell benyújtani. A kérelmekhez csatolni kell a kérelmező és családja rendszeres jövedelméről szóló igazolásokat, az egyéb jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat és mindazon bizonyítékokat, amelyeket a rendelet az egyes ellátásoknál előír, továbbá amelyek az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek (jegyzőkönyv, igazolás).

(4) A jövedelemvizsgálat során Szoctv. 4. § (1) bekezdését, valamint a Szoctv.10. §-át kell megfelelően alkalmazni.

2. § (1) Demjén Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) az alábbi szociális ellátásokat nyújtja:

a) eseti jellegű rendkívüli települési támogatás

b) időszakos jellegű rendkívüli települési támogatás,

c) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás,

d) ápolási települési támogatás.

e)1 települési gyógyszertámogatás

Az a) és b) támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható, a hatáskör gyakorlójának döntése alapján.

(2) Az Önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) falugondnoki szolgáltatás.

(3) A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokra való jogosultság megállapításáról és megszüntetéséről, Képviselő-testület által átruházott hatáskörben, a polgármester dönt:

a) a rendelet. 3. §- a szerinti eseti jellegű rendkívüli települési támogatása,

b) a rendelet 5. §- a szerinti lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatása,

c) a rendelet 9.- 10. §- a szerinti étkeztetés és házi segítségnyújtás ügyében.

d)2 a rendelet 8/A. és 8/B. §-a szerinti települési gyógyszertámogatás ügyben.

Eseti jellegű rendkívüli települési támogatás:

3. § (1)3 A polgármester eseti jelleggel rendkívüli települési támogatásra való jogosultságot állapít meg azon személy részére, aki a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350 %-át, egyedül élő esetében annak 400 %-át.

(2) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni különösen, ha a kérelmező:

a) váratlan betegség, baleset, kórházi tartózkodás, táppénzes állomány miatt jelentős jövedelem-kiesést szenved;

b) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul;

c) válsághelyzetben lévő várandós anya, aki a segélyt gyermekének megtartása érdekében igényli;

d) a segélyt iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz igényli;

e) létfenntartása, megélhetése valamilyen egyéb előre nem látható esemény, elemi kár miatt – önhibáján kívül – veszélyeztetve van, jövedelem-kiesése, váratlan többlet – kiadása keletkezik.

(3) A támogatás megállapítása iránti kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a kérelem indokául szolgáló tényről, rendkívüli körülményről, az őt ért anyagi veszteségről, jövedelem – kiesésről, és azokat okiratokkal igazolnia kell.

(4) Az eseti jellegű rendkívüli települési támogatás mértéke – a rászorultsághoz igazodva- alkalmanként legfeljebb 20.000 Ft, a különös méltánylást érdemlő esetekben, a körülmények figyelembevételével legfeljebb 25.000 Ft lehet.

(5) A rendkívüli települési támogatás természetbeni szociális ellátásként is nyújtható elsősorban élelmiszersegély, tüzelősegély, ruhavásárlás, közüzemi szolgáltatási díj hátralék kiegyenlítésére, valamint gyógyszertámogatás céljából.

(6)4 Elemei kár esetén a rendkívüli települési támogatás összege legfeljebb a szociális vetítési alap háromszorosa és a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetében annak 450 %-át.

Időszakos jellegű rendkívüli települési támogatás

4. § (1)5 A 3. § (2) bekezdésben felsorolt valamely körülmény miatt, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személy részére, havi rendszerességgel, legfeljebb egy év időtartamra időszakos jellegű rendkívüli települési támogatást kell megállapítani, annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetén 350 %-át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás összege legfeljebb 10.000 Ft/hó.

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás

5. § (1)6 A polgármester lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásra való jogosultságot állapít meg azon háztartás részére, ahol a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, valamint a (2) bekezdésben felsorolt költségek valamelyikét, a közműszolgáltató által a nevére kiállított számlával igazolható módon a kérelmező viseli.

(2) A támogatás szempontjából a lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásnak minősül a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díja, az albérleti díj, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete és a tüzelőanyag költsége.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás havi összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Amennyiben a jogosultsági feltételek fennállnak, lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, egy évre kell megállapítani.

(5)7 A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy települési támogatása

6. § (1)8 Települési támogatás állapítható meg annak a nagykorú hozzátartozónak, aki a l8. évét betöltött, önmaga ellátására képtelen, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, ha a kérelmező rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik és családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg és szak-vagy háziorvos által kiállított szakvélemény igazolja, hogy az ápolt személy önmaga ellátására képtelen vagy legalább 3 hónapot meghaladóan, állandó gondozásra szorul(továbbiakban: ápolási települési támogatás).

(2) Az ápolási települési támogatás támogatást határozatlan időre kell megállapítani, a kérelem benyújtását követő naptól.

(3) A jogosultság fennállását évente egyszer, a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő egy év elteltét követő egy hónapon belül felül kell vizsgálni.

(4) Az ápolási települési támogatás összege az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-ával egyezik meg.

7. § (1) Nem jogosult az ápoló személy ápolási települési támogatásra a Szoctv. 42. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Meg kell szüntetni ápolási települési támogatást a Szoctv. 42. § (2) bekezdésében felsorolt esetekben, azzal, hogy a megszüntetés során a Szoctv. 42 § (3) és (3a) bekezdését kell megfelelően alkalmazni.

8. § (1) Az ápoló a beteg személy ápolása, gondozása körében köteles:

a) az ápolt személyt a tartózkodási helyén naponta ellátni, gondozni,

b) gondoskodni az egészségügyi ellátások igénybevételéről (a beteget egészségügyi intézménybe kísérni, szállítani, orvost kihívni, gyógyszert kiváltani, az alapvető, otthoni ápolási feladatokat elvégezni),

c) gondoskodni az ápolt rendszeres élelmezéséről, tisztálkodásáról,

d) a beteg közvetlen környezetét (lakás) és az ápolt ruházatát rendben tartani,

e) gondoskodni az ápolt személy oktatási, nevelési, szociális intézménybe, rehabilitációs foglalkoztatásra történő eljutásáról,

f) lehetővé tenni az ápolás körülményeinek ellenőrzését a jegyző, illetve szociális gondozó számára.

(2) Az ápolói kötelezettség rendszeres teljesítését, legalább havonta az önkormányzat szociális gondozójának kell ellenőriznie. A teljesítéséről helyszíni szemle alapján jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell, hogy az ápoló a kötelezettségét hogyan teljesíti.

Települési gyógyszertámogatás9

8/A. § (1) A gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra jogosult az a rászorult személy, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik és a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt, időszakosan vagy tartósan, létfenntartási gonddal küzd.

(2) A települési gyógyszertámogatás nyújtható eseti vagy rendszeres települési támogatás formájában. A kérelmező egy időben csak egyféle gyógyszertámogatásban részesülhet.

Eseti gyógyszertámogatás10

8/B. § (1) Eseti települési gyógyszertámogatást gyógyszerre egy naptári évben legfeljebb két alkalommal lehet megállapítani.

(2) Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha:

a) családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 350 % -át nem haladja meg

b) és a gyógyszerkiadásai a kérelem benyújtásakor elérik, vagy meghaladják a havi 8.000 Ft-ot.

(3) A kérelemhez csatolni kell a háziorvosi vagy szakorvosi igazolást, valamint a gyógyszertár igazolását az igénylő megbetegedése kezeléséhez szükséges gyógyszerszükségletéről és annak várható havi költségéről.

(4) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyógyszertámogatás maximális összege 8.000 Ft.

Rendszeres gyógyszertámogatás11

8/C. § (1) A rendszeres települési gyógyszertámogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától havi rendszerességgel, 6 hónapra lehet megállapítani.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kezelő és/vagy szakorvos és a gyógyszertár igazolását, az igénylő megbetegedése kezeléséhez szükséges gyógyszerszükségletéről és annak várható havi költségéről.

(3) Rendszeres települési gyógyszertámogatást a kérelmezőnek - az alábbi feltételek együttes fennállása esetén- akkor lehet megállapítani, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 350 %-át nem haladja meg és

b) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó számlával igazolt kiadásai meghaladják a havi 5.000 Ft-ot. (8) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési gyógyszertámogatás maximális összege 5.000 Ft, melyet a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától kell megállapítani.

Személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások

9. § (1) A személyes gondoskodás megállapítását a szolgáltatást igénylő, illetve közeli hozzátartozója kérheti. A kérelmeket a Hivatalhoz kell benyújtani, az erre szolgáló nyomtatványon. A kérelemhez csatolni kell a háziorvos véleményét a szolgáltatást igénylő egészségi állapotáról.

(2) Az alapszolgáltatások igénybevételéről a polgármester és a szolgáltatást igénybe vevő megállapodást köt. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a szolgáltatás megkezdésének időpontját,

b) étkeztetés esetén az étkeztetés módját,

c) házi segítségnyújtás esetén a szolgáltatás tartamát, időpontját,

d) a személyi térítési díj összegét és a megfizetés időpontját, módját,

e) a szolgáltatás szüneteltetése esetén az igénybe vevő bejelentési kötelezettségét,

f) az ellátás megszűnésének eseteire vonatkozó figyelmeztetést.

(3) A szolgáltatást meg kell szüntetni, ha:

a) a szolgáltatás biztosítása határozott időre, vagy a feltétel bekövetkezéséig történt

b) a szolgáltatást igénybe vevő a szolgáltatást előzetes bejelentés nélkül tartósa (legalább két hétig) nem vette igénybe és ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,

c) a házi segítségnyújtásban részesülő személy nem biztosítja a gondozó biztonságos bejutását a lakásba, illetve a lakásban tartózkodás biztonságos feltételeit,

d) a szolgáltatást igénybe vevő részére megállapított térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(4) A szolgáltatás megszüntetéséről a polgármester dönt és döntéséről írásban értesíti a szolgáltatást igénybe vevő személyt.

Étkeztetés és házi segítségnyújtás

10. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak, aki:

a) 70 éven felüli,

b) egészségi állapota nem teszi lehetővé,

c) fogyatékos személy,

d) pszichiátriai vagy szenvedélybeteg,

e) hajléktalan

a napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik az önkormányzat, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére, tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Egészségi állapota nem teszi lehetővé az étkezés biztosítását annak, aki krónikus betegségben szenved, vagy 30 napot meghaladóan gondozásra szorul, melyet háziorvos igazol.

(3) Fogyatékossága, pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége miatt nem tudja önmagát, illetve eltartottját ellátni az, aki ezt a fennálló állapotot háziorvosi/szakorvosi igazolással bizonyítja.

(4) Az életkort az érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal, a hajléktalanságat pedig lakcím igazolvánnyal kell igazolni.

(5) Az ellátás módja lehet:

a) étkezés elvitele saját erőből, vagy

b) étkezés házhoz szállítással.

(6) A Szoctv. 63. §-a szerinti házi segítségnyújtás, a jogosult mindennapi életviteléhez a lakásán naponta, vagy heti több alkalommal rendszeresen nyújtott gondozási tevékenység, melyet az önkormányzat, szociális gondozója útján biztosít.

(7) Az étkeztetésért és a házi gondozásért fizetendő térítési díjakat a Képviselő-testület e rendelet 2. mellékletében állapítja meg.

Családsegítés

11. § A Szoctv. 64. §-ában szabályozott családsegítési feladatokat az Önkormányzat a Kerecsend Község Önkormányzatával kötött feladat-ellátási szerződés alapján biztosítja.

Falugondnoki szolgáltatás

12. § A falugondnoki szolgáltatásról külön önkormányzati rendelet rendelkezik.

13. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdés e) pontját a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be.

2

A 2. § (3) bekezdés d) pontját a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

A 3. § (1) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (6) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 4. § (1) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg. A 4. § (1) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (1) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja szerint módosított szöveg. Az 5. § (1) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. § (5) bekezdését a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 6. § (1) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 1. § e) pontja szerint módosított szöveg.

9

A „Települési gyógyszertámogatás” alcímet (8/A. §-t) a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

10

Az „Eseti gyógyszertámogatás” alcímet (8/B. §-t) a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

11

A „Rendszeres gyógyszertámogatás” alcímet (8/C. §-t) a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.

12

A 2. melléklet a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 3. § - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.