Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

az egyes önkormányzati támogatásokról

Hatályos: 2023. 08. 25- 2024. 02. 29

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

az egyes önkormányzati támogatásokról

2023.08.25.

Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a)pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyagi helyzettől független, nem jövedelem alapú pénzbeli támogatás alábbi formáit állapítja meg:

a) gyermekszületési támogatás

b) temetési támogatás,

c) óvodáztatási és tanévkezdési támogatás,

d) Egerbe járó általános iskolai tanulók bérlettámogatása.

(2) A rendeletben szabályozott támogatások iránti kérelmet a Kerecsendi Közös Önkormányzati Hivatal Demjéni Kirendeltségéhez (3395 Demjén, Kossuth tér 1.) kell benyújtani az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

(3) A rendeletben szabályozott támogatások iránti kérelmet a polgármester átruházott hatáskörben bírálja el.

Gyermekszületési támogatás

2. § (1) A polgármester a demjéni lakóhellyel rendelkező törvényes képviselő kérelmére egyszeri támogatást állapít meg annak az újszülöttnek, aki demjéni lakóhellyel rendelkezik.

(2) A gyermekszületési támogatás összege: 40.000 Ft.

(3)1 A gyermekszületési támogatás iránti kérelmet, az újszülött 1 éves koráig lehet benyújtani, melyhez mellékelni kell az újszülött születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

Temetési támogatás

3. § (1) Az a demjéni lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki számlával igazolja, hogy hozzátartozójának eltemettetéséről gondoskodott, egyszeri alkalommal temetési támogatásra jogosult.

(2) A temetési támogatás iránti kérelmet a temetést követő 60 napon belül kell benyújtani.

(3) A kérelem elbírálásához szükséges mellékletek:

a) az eltemettetésről gondoskodó kérelmező nevére kiállított temetési számla eredetivel megegyező hiteles másolati példánya és

b) a halotti anyakönyvi kivonat eredetivel megegyező hiteles másolati példánya.

(4) A temetési támogatás összege 30.000 Ft.

Óvodáztatási és tanévkezdési támogatás

4. § (1) Az Önkormányzat a nevelési, valamint a tanév kezdésének megkönnyítése érdekében az óvodai nevelésben részt vevő, valamint az általános iskolai, középfokú vagy felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató nappali tagozatos tanuló vagy gyermek jogán óvodáztatási, illetve tanévkezdési támogatást biztosít a Demjén községben lakóhellyel rendelkező és a településen lakó szülő vagy törvényes képviselő részére (továbbiakban: tanévkezdési támogatás).

(2) A tanévkezdési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell az iskolalátogatási igazolást, az óvodai nevelésben részt vevő gyermek esetén az intézmény igazolását a jogviszony fennállásáról.

(3) A tanévkezdési támogatás megállapítására irányuló kérelem évente július 1.-től október 31.-ig nyújtható be.

(4) A tanévkezdési támogatás összege:

a)2 felsőfokú tanintézményben tanulmányokat folytató hallgatónként 15000 Ft

b)3 középiskolában tanulmányokat folytató gyermekenként 12.000 Ft,

c)4 általános iskolában tanulmányokat folytató gyermekenként 12.000 Ft,

d)5 az óvodai ellátásban részesülő gyermekenként 7.000 Ft.

Egerbe járó általános iskolai tanulók bérlettámogatása

5. § (1) Az Önkormányzat - tekintettel arra, hogy a településen általános iskola nem található - 100 %-os mértékű bérlettámogatást biztosít minden demjéni lakóhellyel rendelkező általános iskolai tanuló részére (továbbiakban: bérlettámogatás).

(2) A bérlettámogatás iránti kérelemhez be kell mutatni az érvényes iskolalátogatási igazolást.

(3) A bérlettámogatás módja az Önkormányzat által megvásárolt havi bérletszelvények jogosult részére történő átadása.

(4)6 Az (1)-(2) bekezdéstől eltérően, a 3. hónaptól, nem jogosult a bérlettámogatásra az a szülő, törvényes képviselő, aki az érvényes igénylése ellenére, 2 egymást követő hónapban, nem vette át a bérletszelvényt az Önkormányzattól.

6. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1

A 2. § (3) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (4) bekezdés a) pontja a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (4) bekezdés b) pontja a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (4) bekezdés c) pontja a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (4) bekezdés d) pontja a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (4) bekezdését a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.