Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021.(II.26.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 03. 01

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljárva, a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021/I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, Demjén Község Önkormányzata polgármestere, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A rendelet célja, hatálya

1.§

A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat szabályozott keretek között:

 a) a település lakói számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgálatokhoz való hozzájutás, segítés,

 b) a szolgáltatást igénybe vevő személyek szállítási problémáját megoldja,

 c) a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa.

2.§

A rendelet hatálya a község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó személyekre, az itt tevékenykedő civil szervezetekre terjed ki.


II. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

II.1. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapfeladatok

3.§

A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapfeladatnak minősül:

 a) közreműködés az étkeztetésben, házi segítségnyújtásban és a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

 b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése,

 c) gyermekek szállítása.

4.§

(1) A falugondnok a szociális étkeztetést igénybe vevők részére történő házhoz szállításában közreműködik. Felméri az ilyen jellegű igényeket és továbbítja a döntéshozó felé.  

(2) A szállításért a falugondnoki szolgálat felé, külön díjat nem kell fizetni.

5.§

(1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során - a szociális gondozóval együttműködve - a falugondnoki szolgálat biztosítja a szociális gondozó munkájába tartozó - nem szakmai jellegű - feladatok ellátásában a segítségnyújtást, és kizárólag azon feladatokat látja el, amelyek kívül esnek a képesített gondozó által végezhető feladatok körén, kizárólagosan a szociális alapellátást igénybe vevők tekintetében.

(2) A falugondnok segítséget nyújthat a szociális gondozottak fizikai erejét és/vagy mozgásképességét meghaladó feladatok megoldásában:

a) a napi életvitel fenntartásához szükséges alapvető élelmiszerek, vegyi áruk, fogyasztási cikkek stb. beszerzése,

b) kisebb, speciális szakértelmet nem igénylő javítások,

c) nehezebb tárgyak mozgatása, hó eltakarítás, fűnyírás.

(2) A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

6.§

(1) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja a lakossággal - különösen a szolgáltatás céljával érintett családokkal- való folyamatos együttműködést.

Az észrevételeket, tapasztalatokat továbbítja az intézkedésre jogosult szervekhez.


(2) A közösségi és szociális információk szolgáltatásához kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

7.§

(1) A falugondnoki szolgálat alapfeladata, hogy a településen élő rászoruló betegek minél gyorsabban jussanak el a megfelelő orvoshoz és a gyógyszereikhez. A szállítási feladatot igény szerint kell ellátni, a saját településen belül és kívül is. A falugondnok a betegszállítás tekintetében kompetenciáját nem lépheti át, a sürgősségi betegszállítást nem helyettesítheti. Kizárólag a háziorvosi asszisztenssel egyeztetett járóbetegek csoportos szállítását végezheti, kivéve, ha a mentő kihívására – vagy megérkezésére nincs lehetőség.
Feladatkörét képezi ezen területen a gyógyszerkiváltás és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.

(2) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosításához kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.


8.§.

A gyermekek szállításához kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

2. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő feladatok

9.§

(1)A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő feladatnak minősül:

 a) gépjárművel történő szállítás a különböző településen belüli-, és azon kívüli közösségi-, művelődési-, sport- és szabadidős eseményekre, valamint közreműködés az ezen rendezvényekkel kapcsolatosan,

b) a közművelődési szakemberrel közösen, részt vesz a rendezvények szervezésével, népszerűsítésével kapcsolatos feladatokban,

 b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

 c) egyéb lakossági szolgáltatások és egyéb szociális, gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(2) A kiegészítő feladatokban történő közreműködés térítésmentes, kivéve az önszerveződő közösségek számára, külön kérelemre engedélyezett közreműködés. Az önszerveződő közösség köteles megtéríteni a gépjárműhasználat során az üzemanyagköltséget a 60/1992/IV.01/ Korm. rendelet szabályai szerint számított összegben, továbbá a munkaszüneti napon történő igénybevétel esetén a falugondnoknak az igénybevétel idejére a havi munkabérének időarányos részét (önköltség térítés)

10.§

(1) A falugondnoki szolgálat feladata önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel. A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester irányításának megfelelően kell ellátni.

(2) Önkormányzati rendezvénynek, összejövetelnek számít különösen:

 a) képviselő-testületi ülés,

 b) közmeghallgatás

 c) falugyűlés,

 d) egyéb lakossági fórumok,

 e) egyéb rendezvények: önkormányzat által rendezett közművelődési rendezvények, egyéb események.


II.3 Egyéb, az önkormányzati feladatok megoldását segítő feladatok

11.§

(1) Az önkormányzati feladatok ellátását segítő feladatnak minősül:

a) ételszállítás önkormányzati intézménybe,

b) a település ellátását, működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára,

c)önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére (írásos anyagok, szórólapok terjesztése – a helyi hirdetőtáblákon való elhelyezés, illetve a szórólapok házhoz juttatása)

d) az Önkormányzatot érintő hivatalos ügyek intézésének segítése

(2) A falugondnoki szolgálat köteles ellátni az egyéb, a 11. § (1) bekezdésbe nem tartozó feladatokat, ha azok ellátására a polgármester vagy a jegyző intézkedése kötelezi, és az nem ellentétes az e rendelet 1. §-ában meghatározott céllal.

(3) A falugondnoki szolgálat köteles a lakosságtól érkező, önkormányzatot vagy önkormányzati intézményt érintő közérdekű kéréseket, javaslatokat, egyéb információkat haladéktalanul továbbítani az illetékes vezető felé.


III. A falugondnoki szolgálat működési rendje

III.1. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

12.§

(1) A falugondnoknak elsősorban az alapfeladatokhoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia.

(2) A többi kötelező feladatot úgy kell ellátnia, hogy az alapfeladatokhoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön.

(3) Az egyéb - nem kötelező - szolgáltatási feladatokat csak akkor láthatja el, ha a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetik.

13.§

A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a falugondnok végzi a polgármester iránymutatása szerint, míg a többi feladat esetében, amennyiben rangsorolni kell, a polgármester dönt.


III.2. A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

14.§

 A 3. § szerinti szolgáltatásra vonatkozó igényt szóban vagy írásban a polgármester, vagy a falugondnok felé kell jelezni.


III.3.  A falugondnokra vonatkozó szabályok

15

(1)  A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó szolgáltatási feladatokat a falugondnok - a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével - látja el.

 (2) A gépjármű üzemeltetés keretében a falugondnok:

a) A meghibásodásból, természetes elhasználódásból bekövetkezett hibák, hiányosságok kijavítása iránt intézkedik

b) Az előírt kötelező, illetve közlekedésbiztonsági szempontból szükséges anyagok, tartozékok szükségszerinti pótlásáról gondoskodik (egészségügyi csomag, izzó stb.)

c) Felelős a gépkocsi állapotáért, rendszeres külső és belső tisztításáért

d) Felelős a kötelező hatósági, műszaki és környezetvédelmi vizsgálatok elvégzéséért

e) Felelős az üzemanyag elszámolásért

(3) A gépkocsit vezető falugondnok vagy a megbízott gépkocsivezető felelősséggel tartozik az általa okozott balesetért, kárért. Felelőssége a közalkalmazotti jogviszony folytán munkaáltatója anyagi helytállását vonja maga után, melyért a falugondnok neki felróható mértékig tartozik fegyelmi és kártérítési felelősséggel. A falugondnok a falugondnoki gépjárművel a közúti forgalomban akkor vehet részt, ha a gépjárművezetői alkalmassága, a gépjármű műszaki állapota, felszereltsége, valamint az ezeket igazoló dokumentumok tekintetében valamennyi szükséges feltételnek megfelel.

(4) A falugondnok által kötelezően vezetendő dokumentumok:

 a) gépjárműmenetlevél,

 b) tevékenységi napló, melyet az ellátást igénybe vevőnek nem kell aláírnia.

(5)  A falugondnok feletti munkáltatói jogkör gyakorlója Demjén Község Önkormányzata polgármestere. A falugondnok közvetlen irányítását a polgármester gyakorolja. A falugondnoknak a feladatait a munkaköri leírásban, valamint a polgármester utasításának megfelelően kell ellátnia.

(6) A falugondnoki szolgálat működtetésével, üzemeltetésével kapcsolatos költségvetési kiadásokat, egyéb költségvetési elszámolásokat a Kerecsendi Közös Önkormányzati Hivatal Demjéni Kirendeltsége látja el. Az évenkénti falugondnoki költségvetés és beszámoló Beleg Demjén Község Önkormányzatának költségvetésébe épül be, külön kormányzati funkción és annak részét képezi.

(7) Amennyiben a falugondnok egyes feladatokat munkaidőn kívül lát el, részére azonos mértékű munkaidő- kedvezményt kell biztosítani.


IV. Vegyes és záró rendelkezések

16.§

 A rendelet 2021. március 1. napján lép hatályba.