Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2023. 04. 19

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetéséről

2023.04.19.

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés b) pontjában biztosított felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörben eljáró, Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére és a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó olyan helyi szabályok megállapítása, amelyek a levegő tisztaságának és a lakosság egészségének védelmét biztosítják.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Demjén község belterületén belül a természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a település területén működnek, tevékenykednek.

3. § E rendelet alkalmazásában

a) Avar és kerti hulladék: falomb, lekaszált növényi rész, nyesedék, ág, gally, fű, szár, levél, gyökér, termés és egyéb növényi maradványok,

b) Szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás és égetés, amelyet szabadtéri sütés-főzés, tábortűz céljára gyújtottak.

4. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.

(2) Az ártalmatlanítás történhet a szervezett hulladékgazdálkodási közszolgáltatás (szemétszállítás) keretében történő elszállítással. A közszolgáltatás keretében elszállítandó zöldhulladék a településünkön közszolgáltatást végző Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-nek adható át az általuk kért módon, az általuk rendszeresített vagy elfogadott gyűjtőzsákokban. A zöld hulladék előzetes egyeztetés után saját költségen beszállítható a Kft. Eger, Homok utca 26. szám alatt található hulladékudvarára is.

(3) Hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom esetén az ártalmatlanítás kizárólag az (1) és (2) bekezdésben meghatározott módon történhet.

(4) Demjén település belterületén – a (5) –(6) bekezdésben foglaltak kivételével – az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése tilos.

(5) Nyílt téri égetéssel csak a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

(6)1 A lakosság egészségének és környezet tisztaságának védelme érdekében, a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése, keddi napokon és pénteki napokon 12.00- 20.00 óra között történhet.

(7) Ünnepnapon az égetés tilos.

5. § (1) Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot szabad. A füstképződés érdekében az avart és kerti hulladékot szikkasztani, szárítani kell. Az így előkészített anyagot csak kis adagokban lehet elégetni.

(2) Az avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy az a környezet terhelése a lehető legkisebb legyen, tűz és robbanásveszély ne keletkezzen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező füst és hő a környezetben lévő növényeket ne károsítsa.

(3) Avart és kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni kárt nem okoz. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 5 méter, saját telken lévő épülettől 5 méter távolságon belül tilos.

(4) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, nevelési, kulturális és sport intézmények 100 méteres körzetében, az intézmény működésének ideje alatt. Tilos a Templom 100 méteres körzetében égetni az egyházi szertartások megkezdése előtt 30 perctől a szertartás végét követő 30 perc elteltéig. Tilos a Temető 100 méteres körzetében temetési szertartás megkezdése előtt 30 perctől a temetés befejezését követő /sír behantolás, koszorúk elhelyezése/ 30 perc elteltéig.

(5) Az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti. Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag. Az égetendő anyag nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, gyógyszert vagy ezek maradékait, tárolóeszközeiket.

(6) Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetén. Abban az esetben, ha a felsorolt események égetés közben következnek be az égetést azonnal be kell fejezni.

(7) Avart és kerti hulladékot égetni közterületen, állami területen csak a terület kezelőjének előzetes írásbeli engedélye birtokában lehet.

(8) Tilos az égetés közút mellett, az út tengelyétől számított 20 méteren belül. Az égetés a közlekedés biztonságát nem veszélyeztetheti, a látótávolságot nem csökkentheti.

(9) Tilos olyan időszakban égetni, amikor az erre feljogosított szerv a település területére vízkorlátozást rendelt el, vagy a vízszolgáltatás az égetés helyszínén bármely okból korlátozott vagy szünetel.

6. § (1) A tűz őrzéséről és veszély esetén, a tűzeloltásáról, az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan felszereléseket és eszközöket kell tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható. Ezen eszközök elsősorban kerti locsolótömlő, vagy legalább 200 liter oltóvíz, vagy tűz oltására alkalmas tűzoltó készülék. A helyszínen rendelkezésre kell, hogy álljanak kézi szerszámok, elsősorban ásó vagy lapát.

(2) Az égetés befejezése után az esetleges visszamaradó parázslást vízzel, földtakarással vagy kéziszerszámokkal meg szüntetni. A tűz kihunyásáról az égetést végző személynek a helyszín elhagyása előtt meg kell győződnie.

(3) Abban az esetben, ha bármely okból a tűz elterjedt és az égetést végző személy azt nem tudta megfékezni, köteles haladéktalanul a tűzesetet a tűzoltóságnak bejelenteni.

(4) A hatóság által elrendelt tűzgyújtási tilalom alól, e rendelet felmentést nem adhat és nem ad.

7. § (1) Tábortüzet gyújtani, főzés és sütés céljából szabadtéri tüzet gyújtani és nyílttéri tüzelő- berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet legkisebb zavarásával úgy lehet, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadtéri tüzet és az üzemelő tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén, vagy ha arra már szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A szabadtéri tűzgyújtás esetén is be kell tartani a 6. § (1)-(3) bekezdésében előírtakat.

8. § (1) Amennyiben az avar és kerti hulladékégetésre nem az e rendeletben meghatározott időszakon belül kerül sor, a tűzgyújtási tevékenység - a tűzvédelmi hatóság által kiszabott –tűzvédelmi bírságot von maga után.

(2) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat nem tartja be egyéb hulladékgazdálkodási kötelezettség megszegése miatt a jegyző által hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

9. § Ez a rendelet 2022. december 21-én lép hatályba.

1

A 4. § (6) bekezdése a Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.