Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01- 2024. 03. 01

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI.22.) önkormányzati rendelete módosításáról

2024.03.01.

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testülete, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §- ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

[Demjén Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) az alábbi szociális ellátásokat nyújtja:]

„e) települési gyógyszertámogatás”

[Az a) és b) támogatás természetbeni ellátásként is nyújtható, a hatáskör gyakorlójának döntése alapján.]

(2) Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokra való jogosultság megállapításáról és megszüntetéséről, Képviselő-testület által átruházott hatáskörben, a polgármester dönt:)

„d) a rendelet 8/A. és 8/B. §-a szerinti települési gyógyszertámogatás ügyben.”

2. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester eseti jelleggel rendkívüli települési támogatásra való jogosultságot állapít meg azon személy részére, aki a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350 %-át, egyedül élő esetében annak 400 %-át.”

3. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 3. § (2) bekezdésben felsorolt valamely körülmény miatt, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személy részére, havi rendszerességgel, legfeljebb egy év időtartamra időszakos jellegű rendkívüli települési támogatást kell megállapítani, annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetén 350 %-át.”

4. § (1) Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásra való jogosultságot állapít meg azon háztartás részére, ahol a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, valamint a (2) bekezdésben felsorolt költségek valamelyikét, a közműszolgáltató által a nevére kiállított számlával igazolható módon a kérelmező viseli.”

(2) Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.”

5. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Települési gyógyszertámogatás

8/A. § (1) A gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra jogosult az a rászorult személy, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik és a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt, időszakosan vagy tartósan, létfenntartási gonddal küzd.

(2) A települési gyógyszertámogatás nyújtható eseti vagy rendszeres települési támogatás formájában. A kérelmező egy időben csak egyféle gyógyszertámogatásban részesülhet.”

6. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Eseti gyógyszertámogatás

8/B. § (1) Eseti települési gyógyszertámogatást gyógyszerre egy naptári évben legfeljebb két alkalommal lehet megállapítani.

(2) Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha:

a) családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 350 % -át nem haladja meg

b) és a gyógyszerkiadásai a kérelem benyújtásakor elérik, vagy meghaladják a havi 8.000 Ft-ot.

(3) A kérelemhez csatolni kell a háziorvosi vagy szakorvosi igazolást, valamint a gyógyszertár igazolását az igénylő megbetegedése kezeléséhez szükséges gyógyszerszükségletéről és annak várható havi költségéről.

(4) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyógyszertámogatás maximális összege 8.000 Ft.”

7. § Az egyes szociális ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Rendszeres gyógyszertámogatás

8/C. § (1) A rendszeres települési gyógyszertámogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától havi rendszerességgel, 6 hónapra lehet megállapítani.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kezelő és/vagy szakorvos és a gyógyszertár igazolását, az igénylő megbetegedése kezeléséhez szükséges gyógyszerszükségletéről és annak várható havi költségéről.

(3) Rendszeres települési gyógyszertámogatást a kérelmezőnek - az alábbi feltételek együttes fennállása esetén- akkor lehet megállapítani, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 350 %-át nem haladja meg és

b) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó számlával igazolt kiadásai meghaladják a havi 5.000 Ft-ot. (8) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési gyógyszertámogatás maximális összege 5.000 Ft, melyet a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától kell megállapítani.”

8. § A R-ben 1-2. §-ában megállapított jövedelemhatárokat, a 2024. március 1. napja után benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.

9. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba, és 2024. március 2-án hatályát veszti.