Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és a kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2022. 12. 21

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.21.
az avar és a kerti hulladék égetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Az avar és a kerti hulladék égetéséről szóló önkormányzati rendelethez
A környezetvédelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja hatalmazza fel a települési önkormányzatok képviselő-testületeit, hogy rendeletben állapítsák meg a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat.
Demjén Község a Képviselő testülete a korábbiakban már szabályozta ezt a tárgykört, azonban a veszélyhelyzettel összefüggő jogszabályi változások következtében ez már hatályát vesztette.
2021. december 01. napjától a jogalkotó ismét törvényi felhatalmazást adott a települési önkormányzatok számára a vonatkozó előírások helyi szinten történő előírására. Az 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdése - 2021. december 1-től – b) ponttal egészült ki, amely szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes, sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása. A jogalkotói indokolás értelmében, a levegőminőség alakulásában a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és kerti hulladék égetésének. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint az erre vonatkozó korlátozások helyi szintű előírásával biztosítható leghatékonyabban a helyben felmerülő érdekkonfliktusok megoldása.
Figyelemmel a lakossági igényekre, továbbá arra, hogy a korábbi szabályozás a lakosság széles köre előtt ismert volt, javasoltuk, hogy az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok a korábbi rendelkezések szerint kerüljenek megállapításra a keddi és szombati napokon, meghatározott időpontokban.
A fenti törvény 48. § (4) bekezdése szerint, a települési önkormányzat környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek, tervezetét, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szervnek véleményezésre meg kell küldeni. Ez a szakmai vélemény még nem érkezett meg Önkormányzatunkhoz, ezért a fenti rendelet-tervezet elfogadását majd csak annak az ismeretében javasolom.