Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztési koncepció, településrendezési eszközök, településképi rendelet, arculati kézikönyv elfogadására és módosítására vonatkozó PARTNERSÉGI EGYEZTETÉS SZABÁLYAIRÓL szóló 11/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2024. 05. 04

Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.04.
a településfejlesztési koncepció, településrendezési eszközök, településképi rendelet, arculati kézikönyv elfogadására és módosítására vonatkozó PARTNERSÉGI EGYEZTETÉS SZABÁLYAIRÓL szóló 11/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
Demjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017.(VI.29.) a településfejlesztési koncepció, településrendezési eszközök, településképi rendelet, arculati kézikönyv elfogadására és módosítására vonatkozó PARTNERSÉGI EGYEZTETÉS SZABÁLYAIRÓL szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Tisztelt Képviselő-testület!
A településfejlesztési, településrendezési és településkép alakításával kapcsolatos szabályok megalkotásának társadalmasítására az Önkormányzat Képviselő-testülete 2017-ben rendeletet alkotott a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8) Korm. rendelet (a továbbiakban: Régi R.) és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény előírásainak megfelelően.
E rendeletben a településrendezési eszközök, úm. településfejlesztési koncepció, településképi rendelet, valamint az ún. arculati kézikönyv elfogadására és módosítására vonatkozó szabályok kerültek meghatározásra, vagyis az, hogy a tervkészítés során, milyen módon és kik adhatnak véleményt, a vélemények figyelembevétele és azok nyilvántartása hogyan történik, továbbá azok megválaszolása és a szükséges véleményezési szakasz lezárásának szabályai hogyan történnek. (Ez az ún. PARTNERSÉGI RENDELET)
A településképi, településrendezési és településfejlesztési dokumentumok egyeztetésének szabályainak módosításáról 2021. júliusában döntött a Kormány a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Kormányrendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet). A Régi R. eljárási szabályai 2022. július 1-ig voltak alkalmazhatók, ezt követően a partnerségi egyeztetés szabályaira vonatkozó rendelkezések a Régi R. normaszövegéből hatályon kívül helyezésre kerültek. A Kormányrendelet már csak opcionálisan szabályozza a helyi partnerségi egyeztetést, mivel az új Kormányrendelet eljárási szabályai szerint az egyeztetések már az új, Lechner Központ által üzemeltetett un. E-TÉR digitális felületén történik és ezen felületen az eljárási szabályok szerint történik partnerségi egyeztetés. A tervkészítés és egyeztetés 2022. július 1-étől e felületen történik.
A helyi partnerségi rendelet jelen formájában azonban nem felel meg a Kormányrendelet szerinti eljárási szabályainak, mivel a Régi R. és a Kormányrendelet egyes eljárástípusokat máshogyan szabályoz ugyanazon a néven továbbá új fajta eljárástípusok is megjelentek a Kormányrendeletben.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében csupán lehetőség az önkormányzati rendelet megalkotása, nem pedig kötelezettség és a Kormányrendelet magában is elegendően tartalmazza a partnerség bevonására vonatkozó szabályokat.
A fentiek alapján tehát nincs szükség arra, hogy külön szabályozza az önkormányzat a helyi partnerségi egyeztetést. Ezért javasolt a jelenleg hatályos helyi partnerségi rendelet hatályon kívül helyezése, mivel ez csupán lehetőség a települések önkormányzatai részére.