Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/1999. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletére vonatkozó helyi szabályokról

Hatályos: 1999. 04. 01- 2023. 09. 12

Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/1999. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletére vonatkozó helyi szabályokról

1999.04.01.

A Képviselő-testület az 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján, annak végrehajtására, a helyi lakásgazdálkodás szabályait a következők szerint állapítja meg:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden Ácsteszér Község Önkormányzata tulajdonában álló lakásra.

(2) Az itt nem szabályozott kérdésekben az 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: LTV) és a Ptk. szabályait kell alkalmazni.

A lakásbérlet létrejötte és szabályai

2. § (1) Ácsteszér Község Önkormányzata tulajdonát képező lakásingatlanokkal kapcsolatos kezelői és bérbeadói feladatok ellátását a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A polgármester a lakásbérleti szerződést az e rendeletben meghatározottak szerint kijelölt bérlővel kötheti meg.

3. § (1) Ácsteszér Község Önkormányzata tulajdonát képező lakások bérlőinek kijelölésére és velük lakásbérleti szerződés megkötésére elsősorban az önkormányzat feladatainak ellátása érdekében kerülhet sor.

(2) E körben önkormányzati feladat különösen:

a) a község intézményeinek működtetéséhez szükséges, illetve az önkormányzat alkalmazásában álló szakemberek letelepítése;

b) a község gazdasági életében vagy a közellátásban fontos szerepet játszó személyek elhelyezésének megoldása.

4. § (1) Amennyiben a 3. §-ban foglaltakon túlmenően lehetőség van üres önkormányzati lakás bérbeadására, az versenytárgyalás, illetve licit útján is bérbe adható, határozott időre.

(2) Önkormányzati lakás társbérletként nem adható bérbe.

(3) A bérlő a házastársán és gyermekén kívül más személyt csak a bérbeadó előzetes írásbeli engedélyével fogadhat be.

(4) a (3) bekezdés szerinti engedély csak határozott időre adható.

(5) Az engedélyezett idő lejártakor a bérlő köteles gondoskodni arról, hogy az engedéllyel befogadott személy a lakást elhagyja.

(6) Lakás albérletbe nem adható, továbbá a lakásra bérlőtársi jogviszony nem létesíthető, valamint tartási, illetőleg életjáradéki szerződés nem köthető.

5. § (1) Önkormányzati lakás határozott vagy határozatlan időre adható bérbe.

(2) Önkormányzati lakás elsősorban szolgálati jelleggel adható bérbe. Ez esetben mind a kijelölésben, mind a lakásbérleti szerződésben ki kell kötni azt, hogy a lakásbérleti jogviszony csak a bérlőnek az önkormányzattal, illetve intézményével, szervével létesített köztisztviselői vagy közalkalmazotti jogviszonya fennálltáig tart.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti bérbeadásról a kijelölésre jogosult dönt. A határozott idő valamely feltétel vagy esemény bekövetkeztével kapcsolva is meghatározható.

(4) A bérleti jogviszony megszűnése után a bérlő nem tarthat igényt elhelyezésre.

6. § A 4. § (1) bekezdés szerinti esetekben a versenytárgyalás, illetve a licit lebonyolítására és ez alapján a bérlő kijelölésére a polgármester jogosult.

A felek jogai és kötelezettségei

7. § (1) Amennyiben az önkormányzati lakás megállapodás alapján a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel, igényt tarthat igazolt költségeinek mértékéig a bérleti díj elengedésére vagy csökkentésére.

(2) A bérbeadó és a bérlő erről külön megállapodást köt.

(3) A bébeadó a megállapodás megkötésénél köteles szem előtt tartania költségtakarékosságot, illetve azt, hogy a lakás felszerelése, vagy berendezési tárgyai a településen levő önkormányzati lakások átlagos színvonalát ne haladja meg.

(4) A bérbeadó megállapodhat a bérlővel a bérbeadót terhelő kötelezettségek átvállalásáról. A megállapodást írásba kell foglalni, amelyben meg kell állapítani az átvállalt kötelezettség értékét és az ennek megfelelő lakbérmérséklést.

(5) A (4) bekezdésben foglalt rendelkezés nem alkalmazható akkor, ha a bérlő mulasztása, vagy magatartása miatt válik szükségessé a felújítási munka vagy a lakás lakhatóvá tétele.

8. § A lakbért a bérlő köteles a bérbeadó által szerződésben megjelölt módon és időben megfizetni.

9. § A bérbeadónak a bérleti szerződésben ki kell kötnie, hogy a bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről.

10. § (1) Az önkormányzati lakás átalakítása, korszerűsítése a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása alapján végezhető. A hozzájárulás csak akkor adható meg, ha a bérlő körülményei és a lakás állapota ezt indokolttá teszi.

(2) Amennyiben a hozzájárulás alapján a korszerűsítés, illetve átalakítás költségeit a bérlő viseli, részére a költségeket a lakbér - maximum 60 %-a erejéig - csökkentés formájában kell megtéríteni. Erről megállapodást kell kötni.

(3) Az ilymódon korszerűsített, átalakított lakás lakbére csak a költségek megtérítését követő hónap első napjától emelhető a lakás értéknövekedésének megfelelően.

11. § (1) Lakásbérlet megszűnésekor a bérlő köteles a lakást és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.

(2) A bérbeadó az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően is megállapodhat a bérlővel, ha a bérlő az (1) bekezdéssel kapcsolatos költségeket előzetesen megfizeti. Erről írásbeli megállapodást kell kötni.

12. § (1) Az önkormányzati lakást jogcím nélkül használó személy lakáshasználati díjat köteles fizetni. Ennek mértéke a használat első 6 hónapját követően a 7. és 8. hónapban a lakbér mértékének kétszerese, a megkezdett 9. hónaptól pedig négyszerese.

(2) A bérbeadó a lakásba történő befogadáshoz csak a bérlő írásbeli kérelmére, rendkívül indokolt esetben járulhat hozzá. A hozzájárulás előfeltétele az, hogy a bérlőkijelölésre jogosult a hozzájárulással előzetesen egyetértsen.

A lakbér mértéke, a külön szolgáltatás díja

13. § (1) Az önkormányzati lakások lakbérének mértékét e rendelet 1. melléklete határozza meg.

(2) A lakbérek mértékét évente egy alkalommal a Képviselő-testület felülvizsgálhatja.

(3) Amennyiben a lakbér változik, úgy az legkésőbb a rendelet módosítását követő egy hónapon belül közölni kell a bérlővel.

(4) A felemelt összegű lakbéreket csak a közlést követő hónap első napjától lehet alkalmazni.

14. § Ez a rendelet 1999. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 3/1999. (III. 30.) önkormányzati rendelethez

A havi lakbér mértéke és a lakbér megállapításának feltételei:

1. A havi lakbér mértéke a lakás alapterülete és minősége (komfortfokozata) után:

a) összkomfortos lakás esetén 60 Ft/m2

b) komfortos lakás esetén 42 Ft/m2

2. A lakbér mértékét csökkentő tényezők:

a) ha a lakáshoz nem tartozik kert, a havi lakbér mértékét 10%-kal csökkenti a bérbeadó,

b) ha az összkomfortos lakás fűtését szolgáló vegyestüzelésű kazánban a bérlő maga fűt, a havi lakbér mértékét 10%-kal csökkenti a bérbeadó,

c) ha mindkét bérlő önkormányzat dolgozója, a havi lakbér mértékét 10%-kal csökkenti a bérbeadó,

d) ha a bérlő gyermeke kiskorú, illetve tanuló, a havi lakbér mértékét 10%-kal csökkenti a bérbeadó,

e) ha a bérlő egyedülálló önkormányzati dolgozó, a havi lakbér mértékét 10%-kal csökkenti a bérbeadó.

3. Több csökkentő tényező figyelembevétele esetén sem haladhatja meg a csökkentés együttes összege a 20%-ot.

4. A lakbért a lakás teljes hasznos alapterületének figyelembevételével kell megállapítani.

5. A lakás havi bérének összege: a lakás hasznos alapterülete négyzetméterének, és a 2. pont alapján alkalmazható módosító tényező figyelembevételével megállapított havi lakbér mértékének a szorzata. A lakbér összegét forintra kerekítve kell megállapítani.