Bakonysárkány Község Önkormányzati Képviselő-testülete 6/2001 (IV.18.) számú rendelete

a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályokról

Hatályos: 2022. 08. 01- 2023. 09. 28

Bakonysárkány Község Önkormányzati Képviselő-testülete 6/2001 (IV.18.) számú rendelete

a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályokról1

2022.08.01.

Bakonysárkány Község Önkormányzati Képviselő-testülete „A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiséges bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egységes szabályokról” szóló 1993. évi LXXVIII. tv 3. § (1), 34. § (1) bekezdése, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. tc. 79. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérbeadásának feltételeiről a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Bakonysárkány Község Önkormányzatának tulajdonában álló lakásokra és helyiségekre.

A bérbeadói jogok gyakorlása és a bérbeadói kötelezettség teljesítése

2. § (1) Bakonysárkány Község Önkormányzati képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérbeadói jogának gyakorlásával, a bérbeadói kötelezettség teljesítésével a polgármestert bízza meg. Azonban a bérbeadó jogokat a Képviselő-testület bármely lakás és helyiség tekintetében közvetlenül is gyakorolhatja.

(2) E rendelet 1. számú mellékletében felsorolt lakások és helyiségek tekintetében a bérbeadói jogokat és kötelezettségeket az ÁMK vezetője javaslatának figyelembe vételével a polgármester gyakorolja.

(3) A bérleti díj, illetve a bérleti szerződés tekintetében e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

Önkormányzati lakások bérbeadásának szabályai

3. § (1) Bakonysárkány Község Önkormányzata tulajdonában álló lakások bérlőinek kijelölése és velük lakásbérleti szerződés megkötésére elsősorban az önkormányzat feladatainak ellátása érdekében kerülhet sor.

(2) E körben önkormányzati feladat különösen:

a) a község intézményeinek működtetéséhez szükséges, illetve az önkormányzat alkalmazásában álló személyek letelepítése.

b) a szociális helyzetük alapján arra rászoruló családok elhelyezése.

(3) Önkormányzati bérlakás társbérletként közös kérelemre adható bérbe azok részére, akik a bérlő halála esetén bérleti jogviszony folytatására jogosultak lennének.

(4) A bérbeadó, a bérlő és a vele együttlakó szülője (az örökbefogadó, a mostoha,- és nevelő szülője) közös kérelemre a bérlőtársi szerződés abban az esetben köthető meg, ha a kérelmezők együttlakását egészségügyi állapotuk, illetve rendkívüli élethelyzetük indokolja.

(5) A bérlőnek és vele együttlakó szülőjének kérelméhez csatolni kell az egészségi állapotról szóló igazolást, illetve a rendkívüli élethelyzetre vonatkozó iratokat.

(6) A bérbeadó, a bérlő és a vele együttlakó gyermeke (örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermeke), valamint a jogszerűen befogadott gyermekétől született unokája közös kérelemre a bérlőtársi szerződést abban az esetben kell megkötni, ha a gyermek illetve unoka: a 18. életévét betöltötte, és a bérlővel a lakásban legalább 5 év óta együtt laknak.

(7) A szociálisan rászoruló személy részére bérbe adott lakás esetében nem köthető meg a bérlőtársi szerződés, ha a (4) – (6) bekezdésben említett hozzátartozó másik, beköltözhető lakás bérleti vagy tulajdonjogával rendelkezik.

(8) Az előtakarékosság legkisebb havi összege a mindenkori nyugdíjminimum 50%-a, illetve amennyiben az együtt költöző személyeknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme a nyugdíjminimum összegének a két és félszeresét nem haladja meg, a mindenkori nyugdíjminimum 30 %-a, melyet Magyarországon bejegyzett pénzügyi intézménynél lakástakarékossági, vagy lakás előtakarékossági célra lekötött egyéb betétben kell elhelyezni és a befizetés tényét minden negyedévet követő hónap utolsó napjáig a bérbeadónál igazolni.2

Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz

4. § (1) A bérlő a bérbeadó hozzájárulása alapján fogadhatja be lakásába: élettársát, testvérét, illetve annak házastársát, gyermekének házastársát, illetve élettársát.

(2) A bérlőtárs a lakásba az (1) bekezdésben felsorolt személyeket a másik bérlőtárs írásbeli hozzájárulásával fogadhatja be.

(4) A bérbeadónak a hozzájárulásában ki kell kötnie, hogy a lakásbérleti szerződés megszínését követően a rendelet 4. § (1) bekezdésében említett jogcím nélkül visszamaradó személyek a lakásból kötelesek kiköltözni.

5. § A megüresedett, illetve üresen álló önkormányzati bérlakásokat szociális és piaci alapon pályázatra meg kell hirdetni.

Piaci alapon történő bérbeadás feltételei

6. § (1) A képviselő-testület által kiírt pályázat útján kerülhet sor piaci alapon lakás bérbeadására.

(2) Piaci alapú bérbeadásra kiírt pályázat alapján annak kell lakást bérbe adni, aki a bérleti díj egyösszegű megfizetését a leghosszabb ideig vállalja. Legrövidebb időtartam 4 hónap.

Szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei

7. § (1) Szociális helyzet alapján a lakást annak a pályázónak kell bérbe adni, akivel szemben nem áll fenn kizáró ok, illetve megfelel a rendeletben előírt feltételeknek.

(2) Nem lehet szociális bérleti szerződést kötni azzal, aki:

a) pályázat benyújtására megállapított határnaptól számítva egy évnél rövidebb idő óta rendelkezik állandó bejelentett lakással, illetve tartózkodási hellyel Bakonysárkány község illetékességi területén,

b) bármely lakás tulajdonjogával vagy ½ -et elérő lakás tulajdoni hányaddal, lakásbérleti, illetve haszonélvezeti jogával rendelkezik.

c) a pályázat benyújtását megelőző 3 éven belül saját lakástulajdonnal rendelkezett

d) a 18. életévét még nem töltötte be a pályázat benyújtására megállapított határnapig

e) aki nem vállalja előtakarékosság megfizetését.3

8. § (1) Szociális helyzete alapján szociális bérlet azzal a személlyel köthető:

a) akinek állami gondozása a nagykorúságának elérésével 10 éven belül szűnt meg,

b) aki, rokkant vagy munkaképtelen,

c) aki rendszeres szociális segélyben részesül

d) bármilyen jogcímen komfort nélküli- vagy szükséglakásban lakik,

e) 30 év alatti fiatal házas

(2) Jövedelmi helyzet alapján szociális bérlet azzal a személlyel létesíthető:4,5

a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelme a bérleti szerződés megkötését megelőző 6 hónapban nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét.

b) egyedülálló esetében a havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 4-szeresét,

c) gyermekét egyedül nevelő személy, illetve gyermektelen házaspár esetében az 1 főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 4-szeresét,

d) előtakarékosság megfizetését vállalja.

(3) Vagyoni helyzet alapján szociális bérlet azzal a személlyel létesíthető, aki vagyonnal nem rendelkezik (vagyon – 1993. évi III. törvény 4. § b./ pontja szerint vagyon).

(4) Szociális bérleti szerződést határozott időre kell kötni. A szociális bérletre való jogosultságot 2 évenként felül kell vizsgálni. Ha a szociális bérletre való jogosultsági feltételek fennállnak, a bérlet további 2 évre meghosszabbítható.

Pályázati eljárás

9. § (1) A pályázatot szükség szerint kell kiírni, a várható üres lakások bérbeadására.

(2) A pályázatot a „Sárkányhang” újságban, illetve a község hirdetőtábláin közzé kell tenni.

10. § (1) Pályázati kiírás tartalmi követelményei:

a) a pályázat benyújtásának határideje, módja, hely,

b) a lakás címe, alapterülete, komfortfokozata, szobaszáma,

c) a lakás bérleti díja,

d) az eredmény közlésének módja.

(2) A pályázat benyújtásának határidejét úgy kell meghatározni, hogy a kiírástól a benyújtásig 15 nap álljon a rendelkezésre.

A pályázat tartalma

11. § (1) A pályázat tartalmazza az ajánlattevő nevét, az együtt költöző családtagok nevét, számát. Szociális bérlakás esetében: a fizetendő bérleti díjat, a pályázó nyilatkozatát, hogy nem esik a kizáró feltételek alá, megfelel a bérlet feltételeinek, nyilatkozatot, hogy a bérlet megszűnésekor – ha a szociális bérlet feltételeinek nem felel meg – a részére a lakás ismételten nem adható bérbe, lakás-elhelyezési igény nélkül a szerződés megszűnését követő 30 napon belül a lakást elhagyja és kiüríti.

a) a pályázat érvénytelen, ha az a.) pontban felsorolt tartalmi kellékeket nem tartalmazza,

b) a piac alapú bérletre kiírt pályázat nyilvános, azon természetes személyek vehetnek részt. A bérlő kiválasztása licitáláson történik, a liciten induló személynek írásban nyilatkoznia kell, hogy vállalja az összes licitálási feltételt.

12. § (1) Szociális bérlakásra benyújtott pályázatok esetében rangsorolás alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) A pályázatot elnyerő személlyel a döntésről kapott értesítést követő 15 napon belül a bérbeadó szerződést köt.

A lakbér mértéke

13. § (1) A lakbér mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) A lakbérek mértékét a Képviselő-testület évente egy alkalommal felülvizsgálja.

Önkormányzati bérlakások elidegenítési szabályai

14. § (1) A szociális bérlakásokat az önkormányzat 20 évig nem idegenítheti el.

(2) A piaci alapú bérlakásokat – ha a bérlő elővásárlási jogával nem kíván élni,- licit útján kell értékesíteni.

(3) A piaci alapú bérlakás vételárának mértéke a helyben szokásos piaci érték.

(4) Az elővásárlási joggal érintett lakások értékesítése esetén a szerződés megkötésekor fizetendő vételár részlet a megállapított vételár 10%-a. A részletfizetés időtartama 25 év. A fennmaradó hátralék összegét a mindenkori jegybanki alapkamat 1,5-szerese terheli.

(5) Az elővásárlási joggal rendelkező bérlőt a vételár egyösszegű megfizetése esetén árengedmény illeti meg, amelynek összege a vételár 15%-a. Ha a vevő az előírtnál rövidebb törlesztési időt vállal, abban az esetben a vételár hátralékából az alábbiak szerint engedmény illeti meg: 5 év törlesztési idő 10%; 10 év törlesztési idő 8%; 15 év törlesztési idő 5 %

(6) Az elővásárlás esetén az ajánlatnak tartalmaznia kell a vételár összegét, a fizetés határidejét, az ajánlati kötöttség idejét, amely nem lehet kevesebb egy hónapnál, és nem lehet több két hónapnál.

Adatvédelmi szabályok

15. § (1) A szociális bérletre jogosultakat a bérbeadó adatszolgáltatásra hívja fel. Az adatokról nyilvántartást kell vezetni.

(2) A szociális rászorultság megállapításához az alábbi adatokat kell közölni:

a) állami gondozásra vonatkozó adatokat,

b) rokkantságra, munkaképtelenségre vonatkozó adatokat, munkanélküli ellátásra vonatkozó adatokat,

c) a jövedelmi helyzet igazolására vonatkozó adatokat, az együtt élő nagykorú hozzátartozók jövedelmére is kiterjedően.

(3) A vagyoni viszonyokról az érintett nyilatkozatát kell a nyilvántartásban szerepeltetni.

(4) A nyilvántartásban szereplő adatokról más személynek, vagy szervnek adatot szolgáltatni kizárólag jogszabályban szabályozott esetekben lehet.

Hatálybalépés

16. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kivéve a 3. § (7), 7. §, 8. §, 11. § (1) a-b.) pontja, 12. §, 14. § (1), mely rendelkezések 2002. január 1-jén lépnek hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik a községháza faliújságján, valamint a község hirdetőtábláin történő elhelyezéssel.

1. számú melléklet

Önkormányzati bérlakások

1. Bakonysárkány, Jókai M. u. 31.

2. Bakonysárkány, Jókai M. u. 51.

2. számú melléklet

1. Piaci alapú bérlakások bérleti díja:

1.1.6 Bakonysárkány, Jókai Mór utca 31. 870 Ft/m2.

1.2.7 Bakonysárkány, Jókai Mór utca 51. 870 Ft/m2.

1.3.8 Bakonysárkány, Béke utca 78. 435 Ft/m2.

1.4.9 Bakonysárkány, Vértessy Ferenc utca 33. 435 Ft/m2.

2. Szociális alapú bérlakások bérleti díja:

2.1.10 Bakonysárkány, Béke utca 80/A. 870 Ft/m2.

2.2.11 Bakonysárkány, Béke utca 80/B. 870 Ft/m2.

2.3.12 Bakonysárkány, Béke utca 80/C. 870 Ft/m2.

2.4.13 Bakonysárkány, Béke utca 80/D. 870 Ft/m2.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 29. napjával.

2

A 3. §. (8). bekezdéstét a 9/2017. (V. 30.) számú rendelet 1. §-a iktatta be, hatályba lépése: 2017. 05. 31.

3

A 7. §. (2). bekezdés e) pontját a 9/2017. (V. 30.) számú rendelet 2. §-a iktatta be, hatályba lépése: 2017. 05. 31.

4

A 8. § (2) bekezdését a 11/2002. (XI. 11.) számú rendelet 1. §-a módosította, hatályba lépése 2002. 11. 12.

5

A 8. § (2) bekezdését a 9/2017. (V. 30.) számú rendelet 3. §-a módosította, hatályba lépése 2017. 05. 31.

6

A 2. számú. melléklet 1.1. pontja a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 2. számú. melléklet 1.2. pontja a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 2. számú. melléklet 1.3. pontja a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 2. számú. melléklet 1.4. pontja a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 2. számú. melléklet 2.1. pontja a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 2. számú. melléklet 2.2. pontja a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

A 2. számú. melléklet 2.3. pontja a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

13

A 2. számú. melléklet 2.4. pontja a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.