Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017 (IX.28.) önkormányzati rendelete

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017 (IX.28.) önkormányzati rendelete a szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló 10/2017. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2017. 09. 29- 2017. 09. 29

                                           Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

13/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló

10/2017. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

módosításáról



Bakonysárkány Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló 10/2017. (VIII. 10.) (továbbiakban Ö.R.) 3. §-ának (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„a)       a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 10. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt rendszeres jövedelemről a munkáltató igazolását,"


2. §


Az Ö.R. 6. §-a kiegészül a (3) bekezdéssel:


„(3) A támogatás kifizetését az önkormányzat pénzben nyújtja:

a) A gyermekszületéshez nyújtott települési támogatás pénzbeli folyósítása a jogosultság megállapítását követő 5. napon a bankszámlára történő utalással, vagy bankszámla hiányában a házipénztárban történő kifizetéssel történik.

b) Akkor lehet a gyermekszületéshez nyújtott települési támogatást természetbeni formában megállapítani, ha a kérelmező összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a kérelmező az ellátást nem a kérelemben meghatározott célra fordítja.”


3. §


Az Ö.R. 8. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Temetési települési támogatásban részesíthető kérelemre az, akinek a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti, valamint az egy főre jutó jövedelme legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-a.”


4. §


Az Ö.R. 11. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Beiskolázási és óvodáztatási támogatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az:

a) a szociálisan rászorult szülő, aki háztartásában a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen itt élő általános tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeket nevel és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át,

b) a szociálisan rászorult szülő, aki, a Bakonysárkányi óvodába  beíratott óvodás gyermek szülője, vagy törvényes képviselője és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át,

c) az a szociálisan rászorult személy, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át.”


5. §


Az Ö.R. 14. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) A polgármester méltányosságból engedélyezheti a köztemetés költségének mérséklését, a megtérítési kötelezettség 60 %-ig, ha a temetésre köteles:

a) egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el, vagy

b) családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el.”


6. §


Az Ö.R. 14. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(4) A polgármester méltányosságból engedélyezheti köztemetés költségének az elengedést, ha a temetésre köteles:

a) egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el, vagy

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem éri el.”


7. §



(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti a Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2016. (VIII.10.) önkormányzati rendelete, valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2016. (VIII.10.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 6/2016. (X. 10.) önkormányzati rendelete, valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2016. (VIII.10.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 8/2016. (XII. 08.) önkormányzati rendelete.





             Ősz Ferenc                                                  Dr. Cserhalmi Antal

            polgármester                                                               jegyző


Rendelet kihirdetve: 2017. szeptember 28.



                                                                                   Dr. Cserhalmi Antal

                                                                                                 jegyző