Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017 (VI.15..) rendelete

Bakonysárkány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (VI. 15.) rendelete a szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 15- 2017. 08. 08











 














Bakonysárkány Községi Önkormányzat

Képviselő-testületének




6/2017. (VI. 15.) rendelete

a szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól






„Ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért.”

John Fitzgerald Kennedy
















A rendeletet Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2017. május 29-én megtartott ülésén fogadta el.

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

6/2017. (VI. 15.) rendelete

a szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól


Bakonysárkány Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §‑ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26. §‑ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §‑ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. A rendelet hatálya


1.§


(1) A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) alapján kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

(2) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak – ide értve az Szoctv. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is – átmeneti segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.


II. Hatásköri és általános eljárási rendelkezések


2. §


E rendeletet az Szoctv.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel továbbá az egyes szociális ellátások folyósításának és elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.


3. §


(1) Az ellátás iránti kérelmet a Császári Közös Önkormányzati Hivatalánál (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(2) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.



4. §


(1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szoctv.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal  nyilvántartásaibanfellelhetőek.

(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.

(4)A települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.


5. §


(1)A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei köteles meghozni.

(2) A jövedelem igazolásához csatolni kell:

  1. az Sztv. 10. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt rendszeres jövedelemről a munkáltató igazolását,
  2. a járási hivatal, illetve a munkaügyi szerv által folyósított ellátásokról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában a hatóság által kiállított igazolást,
  3. a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság által kiállított igazolást, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét vagy az utolsó havi bankszámla kivonatot,
  4. gyermektartást, illetve árvaellátást igazoló iratot,
  5. a kiskorú gyermek elhelyezéséről szóló jogerős ítéletet,
  6. külön élő házastársak esetében a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozatát a különélésről,
  7.  a 16 év feletti nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermek esetében iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszony igazolást,
  8. egyéb nem rendszeres jövedelem igazolására a kérelmező írásbeli nyilatkozatát.


A jogosulatlanuligénybevett ellátás visszatérítése


6. §


Az Szoctv. 17. § (5) bekezdésében meghatározott módon dönt a Képviselő-testület.


III. Pénzbeli ellátások


Települési támogatás


Rendkívüli települési támogatás


7. §


(1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-a vagy

b) gyermekét egyedül nevelő személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 350%-a.

c) a képviselő-testület az önhibáján kívül létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az önhibáján kívül időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére, valamint a gyermekének rászorultságára tekintettel – annak a családnak, amely időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, rendkívüli települési támogatást nyújt elemi kár elhárításához, betegség elhárításához, munkanélküli állapot megszüntetése céljából.


(2) A rendkívüli települési támogatás legmagasabb összege 150.000,- Ft.-ot nem haladhatja meg, de legalább 1000,-Ft. A kérelemhez mellékelni kell a többletkiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat. Amennyiben azok a kérelem benyújtásakor nem állnak rendelkezésre, a Szoctv. 17.§ (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel utólagos elszámolási kötelezettséget kell előírni. A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.


(3) Akkor lehet települési támogatást természetbeni ellátás formájában megállapítani, ha a kérelmező összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a kérelmező az ellátást nem a kérelemben meghatározott célra fordítja valamint a támogatás kifizetését az önkormányzat pénzben vagy természetben, utalvány formájában nyújtja:

aa) ha a kérelem a gyermek tanszer-, tankönyvellátásnak támogatására, illetve térítési díj támogatására irányul.

ab) ha a kérelem benyújtását megelőzően nevelési, oktatási intézménynél térítési díj, illetve egyéb, a tanítással, neveléssel kapcsolatosan felmerült költségek tekintetében hátraléka áll fenn.

ac) ha a kérelmező összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a gondozó a pénzbeli ellátást nem gyermekre fordítja.


Gyermekszületéshez nyújtott települési támogatás


8. §


50.000,- forint települési támogatás illeti meg a gyermeket szülő anyát, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át. A kérelmet a szülést követő három hónapon belül kell benyújtani a Hivatalba. A határidő jogvesztő. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának, valamint lakcímkártyájának másolatát.



Az első lakáshoz jutáshoz és az első megszerzett lakás felújításához nyújtott települési támogatás


9. §


(1) Az önálló otthon megteremtésének céljából - egyszeri vissza nem térítendő települési támogatást nyújt azon a házastársak, élettársak, gyermekeiket egyedül nevelő szülők részére, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át nem haladja meg és akik együttesen vagy külön-külön sem rendelkeztek, rendelkeznek lakásingatlannal, jövedelmük és vagyoni viszonyuk nem teszi lehetővé az önálló otthon teremtését.


(2) A támogatás csak Bakonysárkány település közigazgatási területén használható fel.


(3) E § szerinti támogatás adható:


a)      lakásépítésre,

b)      lakásvásárlásra,

c)      önálló lakrész kialakítására, tetőtér beépítésére.

d)     az első megszerzett lakás felújítására.


(4) A támogatás összege 100.000 forint.


(5) A támogatással érintett ingatlan a támogatás folyósításától számított 5 évig csak az önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával idegeníthető el. Amennyiben az ingatlant elidegenítik, a kedvezményezett köteles e tényt a hivatalban 15 napon belül bejelenteni és a támogatási összeg időarányos részét 30 napon belül egy összegben visszafizetni az önkormányzat részére.


(6) Lakás építése esetén a megállapított támogatás kifizetésére a lakás hatósági használatba vételi engedély kiadása után kerül sor.


(7) Az e § szerinti támogatás csak egy jogcímen vehető igénybe. Az első megszerzett lakás felújítására vonatkozó támogatás az ingatlan megszerzésétől számított 6 hónapon belül vehető igénybe. A határidő jogvesztő. Az ingatlan megszerzését a kérelmező tulajdoni lappal, vagy adás-vételi szerződéssel köteles igazolni.


(8) Az első lakáshoz jutáshoz és az első megszerzett lakás felújításához nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.


Temetési Települési Támogatás


10. §


(1) Akineka temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti, az egy főre jutó jövedelme legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-a.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési települési támogatás összege nem lehet kevesebb 30.000, Ft.-nál, de elérhetiaz elhunyt személy eltemettetése költségeinek teljes összegét.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül lehet előterjeszteni.

(3) A kérelem benyújtásával egyidejűleg be kell mutatni az eltemettető nevére kiállított eredeti számlát, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

 (4) Ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 100%-át, egyedül élő esetén annak 150%-át a támogatás a temetés költségeinek kifizetésére előre is adható.

(5) A temetési települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.



Eseti Gyógyszer hozzájáruláshoz nyújtott települési támogatás


11.§


(1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – létfenntartását veszélyezteti, és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 270%-a.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott eseti hozzájárulás együttes mértéke egy családnak, illetve egyedülállónak egy naptári éven belül maximum három hónapig adható, mely nem lehet kevesebb mint a 1.000,- Ft. de maximum 10.000,- Ft. összegű települési támogatás.

(3) Az eseti gyógyszer hozzájárulás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazoláson kívül, a szükséges gyógyszereket, azok havi adagját, a gyógykezelés időtartamát is feltüntető háziorvosi vagy szakorvos igazolást, valamint a gyógyszertár igazolását az orvosi igazoláson szereplő gyógyszerek költségéről.

(4) Az eseti gyógyszer hozzájáruláshoz nyújtott települési támogatást egy éven belül maximum három alkalommal lehet megállapítani.

(5) Az eseti gyógyszer hozzájáruláshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.


Időskorúak támogatásához nyújtott települési támogatás


12. §


(1) Az időskorúak támogatásához nyújtott települési támogatás annak állapítható meg aki a 65. életévét betöltött szociálisan rászoruló nyugdíjas személynek minősül, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 600%-át nem haladja meg.


(2) Az időskorúak támogatásához nyújtott települési támogatás évente egy alkalommal nyújtható, összege legalább 1.000, Ft, de legfeljebb 15.000,- Ft lehet.


(3) Az Időskorúak támogatásához nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.


Beiskolázási és óvodáztatási támogatáshoz nyújtott települési támogatás


13. §


(1) Beiskolázási és óvodáztatási támogatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult szülő, aki háztartásában a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen itt élő általános tanulói jogviszonnyal gyermeket nevel,a Bakonysárkányi óvodába  beíratott óvodás gyermek szülője, vagy törvényes képviselője és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át, valamint az a szociálisan rászorult személy, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.


(2) a) A tanulói vagy hallgatói jogviszonyt iskolalátogatási igazolással kell igazolni. Az iskolalátogatási bizonyítvány bemutatásának, a támogatáshoz a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermek óvodai beíratását köteles igazolni. A kérelem és az igazolás beadására tárgyév augusztus 01. és szeptember 30. napja között van lehetőség. A beadási határidő elmulasztása jogvesztő.


b) A megállapított összeget a házipénztár kezelője házipénztárból fizeti ki, a bemutatott iskolalátogatási támogatás másolatát köteles megőrizni; a kifizetésről nyilvántartást kell vezetni.


(3) A beiskolázási és óvodáztatási települési támogatáshoz nyújtott települési támogatás évente egy alkalommal nyújtható, összegegyermekenként legalább1.000 Ft, de legfeljebb 15.000 Ft lehet.


(4) A beiskolázási támogatáshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.


Hulladékszállítási díj-támogatáshoz nyújtott települési támogatás

14. §

Hulladékszállítási díj-támogatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a 65 éven felüli vagy rokkant nyugdíjas szociálisan rászorult egyedülálló személy, kinek jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450%-át és háztartásában nincs aktív korú személy.


(1)               A Hulladékszállítási díj-támogatáshoz nyújtott települési támogatást első alkalommal a jogosultsági korhatár betöltésekor, illetve az állapot (rokkantság) bekövetkeztekor kérhető.


(2)               A kérelmet – egész éves támogatási igény benyújtás esetén – tárgyév szeptember 30-ig kell benyújtani az Császári Közös Önkormányzati Hivatalhoz. A kérelem szeptember 30. utáni benyújtása esetén a támogatás a kérelem benyújtását követő hó 1-jétől időarányosan állapítható meg.


(3)               A hulladékszállítási díj-támogatáshoz nyújtott települési támogatás éves összege 15.000.- Ft.


(4)               A hulladékszállítási díj-támogatáshoz nyújtott települési támogatás összegét a kérelmező készpénzben a házipénztárból veheti fel.


(5)               A hulladékszállítási díj-támogatáshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.


IV. Természetben nyújtott ellátások


Jubileumi támogatáshoz nyújtott települési támogatás


15. §


(1) Jubileumi támogatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a 90. életévét betöltött személy, valamint az az idős házaspár, akik 50. valamint 60. házassági évfordulójukat elérték, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át.


(2) A jubileumi támogatás egy alkalommal adható a jogosultsági idő betöltésekor.


(3) A támogatás összege 50.000.-Ft.


(4) A jubileumi támogatás természetben nyújtható támogatás.


(5) A jubileumi támogatáshoz nyújtott települési támogatásiránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.


Köztemetés


16. §


(1) A Szoctv. 48.§-a szerinti köztemetés esetén a polgármester jár el.

 (2) A Szoctv. 48.§ (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

a) részletfizetést, ha a temetésre köteles

-egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosát nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el,

b) a visszafizetési kötelezettség 60 %-ig csökkentést, ha a temetésre köteles

- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el,

c) elengedést, ha a temetésre köteles

- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem éri el.


Tűzifa települési támogatás


17. §


(1) Az Önkormányzat természetbeni ellátásként a szociálisan rászoruló kérelmező részére a téli fűtés kiegészítéséhez térítés mentesen tűzifát biztosít.


(2) Tűzifát biztosít annak a személynek, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetében 300%-át és lakásában a fával fűtés biztosított. Egyedi elbírálás alapján tűzifát biztosít annak a személynek is, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre számított havi jövedelem az e bekezdésben meghatározott összeghatárt legfeljebb 25%-kal meghaladja.


(3) A kérelmek elbírálása során előnyben kell részesíteni az a kérelmezőt, aki aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában részesül, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot.


(4) A szociális tűzifa támogatásra az igényeket tárgyév január 31-ig a Császári Közös Önkormányzati Hivatalnál kell benyújtani.


(5) A tűzifa települési támogatás megítélt mennyisége az5 m3 nem haladhatja meg, de legalább 0,5 m3 mennyiség.


(6) A támogatáshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


Élelmezési célú termény települési támogatás


18. §



(1) Az Önkormányzat természetbeni ellátásként a szociálisan rászoruló kérelmező részére a mezőgazdasági közfoglalkoztatási programban megtermelt termékeiből az élelmezés kiegészítéséhez térítésmentesen élelmezési célú terményt biztosít akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetében 300%-át.


(2) Élelmezési célú terményt  biztosít annak a személynek, aki az önkormányzat által közfoglalkoztatási programban az adott évben legalább három hónapig foglalkoztatott volt, vagy annak a személynek, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét. A támogatásról a polgármester dönt.


(5) Az élelmezési célú termény települési támogatás megítélt mennyisége a 100 kg.-ot nem haladhatja meg, de legalább 5 kg. mennyiség.


(3) A támogatáshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.





V.


Szociális szolgáltatások


Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


19. §


A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátásokért fizetendő térítési díjat a képviselő-testület évente külön rendeletben állapítja meg.


Étkeztetés


20. §


(1) Az étkeztetést Bakonysárkány Község Önkormányzata saját tevékenységi körében biztosítja. Az étkeztetés igénybevétele, illetve megszüntetése iránti kérelmet a Bakonysárkány Községi Önkormányzatánál (Bakonysárkány, Béke u. 100.) lehet benyújtani.


(2) Az étkezésre jogosult, aki:

a) 65. életévét betöltötte, vagy

b) korhatárra tekintet nélkül, akinek

    ba) egészségi állapota, vagy

    bb) fogyatékossága, vagy

    bc) pszichiátriai betegsége, vagy

    bd) szenvedélybetegsége vagy

    be) hajléktalansága

indokolja.


(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról - részben vagy teljesen - gondoskodni nem tud.


(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban vakok személyi járadékában, vagy magasabb összegű családi pótlékban részesül.


(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.


(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.


(7) A szociális rászorultság igazolására a következő iratokat, illetve nyilatkozatokat kell csatolni:

a) a (3) bekezdés b) pont ba) és bd) alpontokban meghatározott esetekben háziorvosi, szakorvosi igazolást,

b) a (3) bekezdés b) pont bb) alpontban meghatározott esetben fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, illetve magasabb összegű családi pótlékot megállapító, folyósítását

igazoló határozatot, szakvéleményt, illetve iratot,

c) a (3) bekezdés b) pont bc) alpontban meghatározott esetben pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt,

d) a (3) bekezdés b) pont be) alpontban meghatározott esetben a lakcím igazolására személyi igazolványt, illetve lakcímet igazoló hatósági igazolványt, amely szerint az igénylő bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, illetve akinek bejelentett lakóhelye hajléktalan szállás.


(8) A szociális étkeztetést meg kell szüntetni, ha

a) az ellátott jelzi, hogy az ellátást nem kívánja igénybe venni,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül legalább 2 hétig nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki orvosi, vagy hatósági igazolással, vagy

c) a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn.


Házi segítségnyújtás


21. §


(1) A házi segítségnyújtás ellátásának módja: a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás formájában.


(2) Kérelem benyújtásának módja,a házi segítségnyújtás igénybevétele, illetve megszüntetése iránti kérelmet Kisbér Város Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és gyermekvédelmi ellátásokról szóló rendelete alapján történik.



Családsegítés


22.§


(1) A képviselő-testület családsegítést a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás keretében a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ révén biztosítja.

(2) A családsegítés igénybevétele Kisbér Város Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és gyermekvédelmi ellátásáról szóló rendelet alapján történik.


VI.


Gyermekjóléti alapellátások


Gyermekjóléti Szolgálat


23.§


Bakonysárkány Községi Önkormányzat a gyermekjóléti szolgáltatást a kistérségi formában működő Alapellátási Központ működésével biztosítja. A szolgáltatás igénybevételére a Kisbér Város Önkormányzata által e tárgyban alkotott rendeletben foglaltak az irányadók.


Gyermekek napközbeni ellátása


24. §


(1) A gyermekek napközbeni ellátását Bakonysárkány Község területén a Bakonysárkányi Csukás István Óvoda, napközi otthonos óvoda biztosítja.


(2) A napközbeni ellátás iránti kérelmet az ellátást nyújtó intézmény vezetőjéhez kell benyújtani, aki az intézmény szabályzatainak megfelelően dönt az ellátás biztosításáról.


(3) A kérelemre igénybe vett ellátásokért térítési díjat kell fizetni. A fizetendő térítési díjak mértékét, külön rendelet tartalmazza.


VII.


Záró és hatályba léptető rendelkezések


25. §


(1) E rendelet 2017. június 16. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.



Bakonysárkány, 2017. május 29.                                                                      





                  Ősz Ferenc                                                                     Dr. Cserhalmi Antal

                 polgármester                                                                                jegyző








A rendelet kihirdetésének napja: 2017. június 15.


Dr. Cserhalmi Antal

jegyző





Mellékletek